Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Który tani 28 MF ?

Muszę szybko kupić jasne szkło 28 ew 24 . Budżet raczej skromny max 300-400 zł (więc pewnie 28 ). Na allegro znalazłem Nikkora 28 2.8 E, Nikkora 28 3.5, Tokinę 28 2.8 Wide Auto i coś takiego Sunactinon MC AUTO 28mm 28 2.8. Obiektyw jest mi potrzebny na koncert (do analoga). Szukałem odpowiedzi na moje rozterki na forum a także na Kenrockwell ale proszę o jakieś jednoznaczne wskazanie, przez osoby, które miały do czynienia z tymi szkłami. Ma być używany przy pełnej dziurze więc raczej to jest podstawowe kryterium. Może ktoś ma ewentualnie inne propozycje. Koncert w sobotę 3.III i to jest deadline a obiektyw musi jeszcze dojść do Białego.

ops ! Nie ten przedział ogniskowych Proszę Admina o przeniesienie tematu do właściwego zakresu Blacha dla mnie...
    Ostatnio edytowane przez mancur ; 23-02-2012 o 18:55 Powód: zamuła z działem :(
    D700, BC1 i cała masa różności
    FB

Domyślnie

Znalazłem jeszcze Vivitar 28 2.5
    FB

Rycerz
    Gość

Domyślnie

miałem MF 28/3.5 jest tani i fajny

Domyślnie

Czy ostry od pełnej dziury ?
    FB

Rycerz
    Gość

Domyślnie

mój tak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancur Zobacz posta
    Ma być używany przy pełnej dziurze więc raczej to jest podstawowe kryterium.
    Czb czy kolor? Bo pojawić się może kryterium średnicy filtra. Przynajmniej u mnie.
    W Nikonach będzie 52mm, w jasnych (2.5) może być i nawet 67mm, czasem 49mm.
    Może na koncercie niekoniecznie, ale potem chyba nie wyrzucasz?
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 25-02-2012 o 09:58
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

28mm z serii E nie jest super ani optycznie ani mechanicznie, szczegolnie w I wersji.

Wiecej o 28: http://www.mir.com.my/rb/photography...kkor/index.htm

Domyślnie

Kupiłem Nikkora 28 2.8 AI. Pewnie że nie wyrzucę po koncercie, raczej to zakup na stałe. 28-50-135 taki zestaw stalek (bez G) do analoga. Koncert będę robił na Superi 1600 (pierwszy raz, nie mam doświadczeń z tym negatywem). Na takie imprezy (ew. wyjazdy służbowe) biorę raczej sprzęt, który potencjalnie może się zniszczyć lub zaginąć, więc nie to co mam najlepszego (choć i tak jest przyzwoicie ). Średnica filtra 52 mi odpowiada bo wszystkie moje stałki mają taką właśnie średnicę.
    FB

Domyślnie

Superia 1600 .... nie podobala mi sie. Nie lubie koloru w tak wysokim ISO. Poza tym ustaw ja w aparacie jako 1250, zapobiegnie to niedoswietleniu i w cieniach nie bedziesz mial ziarna jak groch, ulatwi Ci skanowanie. Na koncerty w ciemnych norach wolalem HP5+ jechany na 1600 a potem wywolywany forsownie.

Domyślnie

Mam też i ten zacny negatyw w lodóweczcę więc może się pokuszę o tą opcję. Z iso zrobię, że spróbuję pół 1250 a pół nominalnie. Dzięki za wskazówki
    FB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów