Szukaj
Każda pliszka swój ogonek chwali...
Masz rację. Nic nie jest schowane. Pod warunkiem, że body na zielone ustawione
Sprawdzamy:
D3100: ISO - klik I - wybór wybierakiem krzyżowym pozycji - OK potwierdzenie - wybierak krzyżowy zmiana wartości - OK zatwierdzenie - klik I wyjście,
D90 - przycisk i kręcisz kółkiem, zmiany podziwiasz na górnym wyświetlaczu.
I tak większość funkcji.
Tutaj jest... podpis
Ja na Twoim miejscu wybierał bym D90.. O d5000 słyszałem dużo złych rzeczy i zresztą na tym forum dużo o nim było i nie ma chyba najlepszej opinii.
Body serii Dxxxx (oprócz D7000) pod względem szeroko pojętej ergonomii są dużo słabsze niż Dxx czy Dxxx że o jedno cyfrówkach nie wspomnę. Ja mimo lepszego obrazka z nowych matryc wybrał bym starsze body (D90/80/70s) również z uwagi na silnik AF. D90 mam, chwalę sobie, w każdych warunkach daje radę (bardziej lub mniej) ale nie było sytuacji że nie dało się nic zrobić.
2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II
Cieszę, się że dyskusja ładnie się rozwija. Na chwilą obecną D90 przewyższa zakładany budżet, a powoli skłaniam się nawet do czegoś zdecydowanie tańszego. Nie chciałbym wyrzucić dużej ilości pieniędzy, a później okaże się że jednak lustrzanki są nie dla mnie. Jak wygląda sprawa nagrywania filmów w modelach D5000, D3100
D5000 nie powala jakością filmów, brak AF w trybie filmowania, maksymalna długość filmu 5 min, maksymalna wielkość pliku 2 GB.
D3100, działa autofokus w trybie filmowania, o jakości się nie wypowiem, nie miałem tego modelu.
Co niektórzy polecają D90, ok! to dobry aparat, też mi się marzył, ale Kolega określił budżet.
Zakładając że w tej kwocie kupi D90, ale raczej samo body i co dalej, wkręci sobie słoik po dżemie zamiast obiektywu.
Wszyscy wiemy że ważniejszym elementem aparatu jest obiektyw, a te lepsze sporo kosztują.
Jako amator z 35 letnim stażem miałem różne aparaty, nie zawsze takie o których marzyłem, ale nie ograniczało mnie to w rozwijaniu swojej pasji.
Gdy bym miał kasę i kupił sobie D800, czy byłbym PRO, według niektórych wypowiedzi na forum to chyba tak, a ja nadal byłbym tylko amatorem.
Zasada przy wyborze aparatu jest taka, sprzęt kupujemy do własnych potrzeb i umiejętności a także możliwości finansowych.
Nie wstydzę się swojego aparatu, w niczym mnie nie ogranicza.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
To kup np http://www.cyfrowe.pl/aparaty/fujifi...x-hs20exr.html albo jakiegoś bezlusterkowca
nic...
Nie polecacie d70s ale wciskacie d40 bo niby nowszy a siedzi tam podobna matryca. Kompromisem w tym wypadku jest d80 bo jak chcesz wydac mało na szkła to bez wiertarki nie da rady..
D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /
d90 + N35/1.8 - i nic więcej do szczęścia nie trzeba! (jakieś 2100 styknie na używkę)
Albo nieco słabiej ale za to uniwersalniej:
d90 + Nikkor 18-55 GII + tamron 55-200 (coś takiego chyba będę sprzedawał)
SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem
Skontaktuj się z nami