Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    tomaszów mazowiecki

Domyślnie Nikon NIKKOR 300mm 1:4.5

Witam.
    Powoli przygotowuję się do zakupu 300tki do robienia ptaszków. Przeglądałem allegro i znalazłem coś takiego http://allegro.pl/llnikon-ai-nikkor-...095596969.html . Wiem że to manual ale jeśli można, chciałbym wiedzieć co inni forumowicze myślą o tym szkiełku (może ktoś używał takowego).Jak wg Was by wyglądała praca z D90 i TC 20 III. Mile widziane konkrety a nie nabijanie sobie postów.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Jak wg Was by wyglądała praca z D90 i TC 20 III.
    Hi, hi ?

Ja też kiedyś tak myślałem: im większy TC - to ptaszek będzie bliżej...
    Patrz na obraz a nie na powiększenie. Ja mam dwie trzysetki Nikkora i żadna z TC x2 nie współpracuje tak, jak bym sobie życzył. Co prawda ten TC 20 III przekracza cenowo wszystkie granice, ale z tego co wiem to z manualem mogą być kłopoty - o byle jakim obrazku nie wspomnę.
    Przy tym ciemnawym szkle - jeśli Ci się uda współpraca z kenko 1.4 i obrazek będzie akceptowalny - to wszystko.
    Natomiast zakup tego używanego szkła - to zupełnie co innego.
    Ja na razie męczę sie z tym i też czekam na okazję...

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

No nie wiem. Obiektyw w super stanie i cenie, ale może być ( nie musi ) problem. Czy na cyfrze nie będzie mydła? Kiedyś miałem super MF 2/35mm. Perfekcyjne szkło Nikona. Topclass można by rzec, ale na filmie. W D200 mydło straszne, jak sowiecki Helios. Sprzedałem razem z Nikonem F4. Radziłbym jednak zrobić kilka zdjęć.

Domyślnie

Nie mam akurat tego obiektywu, ale próbowałem podłączać TC 2x do N300/4 AF-S. Raczej z mizernym skutkiem i zrezygnowałem na korzyść TC 1.4. Obrazek lepszy i AF działa. Ten z aukcji jest manualny, ale mało co będzie widać przy tych ciemnościach (w najlepszym razie F=9) i tunelkowatym wizjerze z D90. Szkiełko 300/4.5 Ai jest optycznie bardzo zacne, ale pomiar światła nie będzie działał z D90! Weź to pod uwagę.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    tomaszów mazowiecki

Domyślnie

Zdaję sobie sprawę z ciemności i ułomności ( w porównaniu z dzisiejszymi) tego obiektywu. interesują mnie efekty i sam fakt współpracy ze współczesnymi puszkami. A tak z innej beczki. To jak się sprawuje N 300/4 w praktyce, bo ogólne opinie nie są złe. Może markB się wypowie, bo na forum jakoś mało o tym szkiełku.

Domyślnie

zeb weź swoje najdłuższe szkło, ustaw przysłonę 9 albo 11 i spróbuj wyostrzyć ręcznie na coś co jest dalej niż 10 metrów.
    Obiektyw z konwerterem będzie działał, bo czemu miałby nie działać, ale ni pomiaru światła nie będziesz miał, ani AF a z d90 i standardową matówką nie poszalejesz...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zeb5 Zobacz posta
    A tak z innej beczki. To jak się sprawuje N 300/4 w praktyce, bo ogólne opinie nie są złe. Może markB się wypowie, bo na forum jakoś mało o tym szkiełku.
    300 AF-S to naprawdę dobre szkło, jeśli chodzi o właściwości optyczne. U mnie nie mydli nawet na pełnej dziurze. Ja to szkło kupiłem do makro, bo ma duże powiększenie jak na niemakro. W tym względzie, niestety, trochę się zawiodłem. Próbowałem podłączyć je przez zestaw pierścieni Kenko, ale ciężar szkła spowodował, że pierścienie się rozłączały. Nie mam tego problemu z PN-11, tylko z kolei tutaj ewentualna siłę dodatkowego doświetlenia trzeba regulować ręcznie, bo PN-11 niemal nic nie przenosi z korpusu do szkła. W zastosowaniu poza makro szkiełko jest bardzo ok i dobrze współpracuje z TC 1.4. Brakuje mi jednak w tym szkle VR, oj przydałoby się. Przez to muszę latać z monopodem lub statywem. W necie sporo jest o chwiejnej stopce. Faktycznie przy niektórych czasach (1/8-1/30) brak stabilności stopki daje nieraz w kość. Dlatego zaopatrzyłem się w wersję od Kirka, ta jest dużo stabilniejsza.

Domyślnie

pozwolę sobie wtrącić się temat. Nie znam się za bardzo na aparatach ani na obiektywach. Mam nikona d3000, do tago obiektyw NIKKOR AF-S 55-200 1:4-5.6G ED DX VR
    Chciałbym go wymienić na jakąś 300 ale nie wiem jaką i czy będzie w niej działać AF w moim D3000?
    Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i info co konkretnie oznacza "1:4-5.6G ED DX". Kupiłem go po okazyjnej cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witeksf Zobacz posta
    "1:4-5.6G ED DX"..
    Cyfry oznaczają maksymalny otwór przysłony , pierwsza przy szerszym końcu, druga przy wąskim. G to obiektyw bez pierścienia przysłon (regulacja z puszki), ED to extra low dispersion glass, a DX to DX czyli cropowana matryca (FX to pełnoklatkowa). AF będzie działał w 300-tce z AF-S, czyli w paru ostatnich wcieleniach 300/2.8 oraz w jedynej 300/4 AF-S (to z Nikonów).
    Ostatnio edytowane przez markB ; 13-02-2012 o 23:00

Domyślnie

ok, dzięki za info. A czy do D3000 dokupie jakiś obiektyw innej firmy który będzie pasował, też 300 lub więcej z AF? (cena do 2000 zł )

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów