Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: cwaniaki

Domyślnie

jestem na tak dla takiego eksperymentowania. Juz kiedyś widziałem Twoje zdjęcie w takim stylu i bardzo mi się podobało. W tym przypadku muszę się jednak zgodzić z Nemethem.
    pozdrawiam, Łukasz

Domyślnie

ładne kolory ale kadrowo mi nie leży

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Jak to nie??
    Oczywiście że można. Jedno zdjęcie robisz normalnie, a drugie ruszając aparatem na statywie góra i dół z długim czasem.
    Popraw mnie jeśli się mylę. Jak zrobisz zdjęcie z długim czasem i poruszeniem góra-dół to i pierwszy i drugi plan będzie poruszony. Skleisz to ze zdjęciem normalnie zrobionym to nie uważasz że nie uzyskasz tak ostrego pierwszego planu? Oczywiście mam na myśli zdjęcie powyżej.

Domyślnie

Wszystko zależy jakich masek użyjesz. Ja nie mówię tu o podwójnej ekspozycji tylko o 2 różnych zdjęciach. Modyfikacji robisz już na etapie wywołania zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Wszystko zależy jakich masek użyjesz. Ja nie mówię tu o podwójnej ekspozycji tylko o 2 różnych zdjęciach. Modyfikacji robisz już na etapie wywołania zdjęcia.
    Właśnie temu nie uważam tego za zdjęcie tylko za grafikę czy coś w tym stylu. Fotografia przyrodnicza powinna powstawać w okolicznościach przyrody a nie na monitorku. Oczywiście programem graficznym można poprawiać a nie tworzyć zdjęcie. Fotografia to malowanie światłem a nie fotoszopem. Takie jest moje zdanie, ale ja zaczynałem na kliszy i może mam inne podejście do fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amfot Zobacz posta
    Właśnie temu nie uważam tego za zdjęcie tylko za grafikę czy coś w tym stylu. Fotografia przyrodnicza powinna powstawać w okolicznościach przyrody a nie na monitorku. Oczywiście programem graficznym można poprawiać a nie tworzyć zdjęcie. Fotografia to malowanie światłem a nie fotoszopem. Takie jest moje zdanie, ale ja zaczynałem na kliszy i może mam inne podejście do fotografii.
    No właśnie mowa też o kliszy. Bo widzisz, maski to nie wytwór Photoshopa. Maski też były używane w ciemni.
    Padło tutaj takie stwierdzenie
    bo takie zdjecie z dwoch ekspozycji mozesz w ciemni na jeden papier wrzucic, a to co tu zaprezentowane bez photoshopa nie osiagniesz
    I w zasadzie to zdjęcie można by było też w ciemni zrobić.

Wg mnie to ten spór można przełożyć na lata analogowe w sposób następujący:
    Czy wywoływanie w ciemni (razem z majstrowaniem maskami) to jeszcze fotografia czy już nie? Czy może fotografia to zrobienie zdjęcia i oddanie go do labu?

Domyślnie

Do World Press Photo by tego nie przyjęli. Co nie znaczy, że to nie jest zdjęcie. Czy w tym dziale...? Chyba w ramach relaksu.
    sprzęt: fotografuję sercem

Domyślnie

No niestety w dzisiejszej fotografii przynajmniej tej netowej bez pomocy programów nic by nie wyszło, ale prawie nic. Większość pokazanych na forum dopieszczonych prac ma więcej w sobie algorytmów niż moje. Wystarczy porównać zdjęcie wyjściowe do końcowego efektu, podejrzewam, że w większości przypadków to jest dopiero ingerencja, a tu ... nic nadzwyczajnego. Rozumiem, że większości się nie podoba, ale na to już nie mam wpływu Nadal będę ich męczył softem, chociaż kilka udało mi się zrobić bez PS-a. Nie ma co przepychać, jednym się podoba, innym nie, ważne, że szczerze to mówicie, ja to szanuję.
    Z9 + D500 + D300s + S 10-20 + N 17-55 2.8 + N 50/1.8 + N 70-200 VR II + N 400 2.8 TC S

Domyślnie

Eksperymentów ciąg dalszy, słusznie, chociaż Ty coś robisz w kierunku urozmaicenia krajobrazowej sztampy. I tak Ci dopomóż Photoshop.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Nie jestem jakimś ortodoksem z epoki analogów, choć i wtedy robiło się cuda pod powiększalnikiem. Uważam, że liczy się efekt końcowy. Sam PSuję zdjęcia pasjami. Tu jednak efekt już oklepany i nic twórczego nie wnosi. Popatrzyliśmy, przyklasnęliśmy, ale ile można...? Tak jak z tymi poruszonymi gwiazdami na niebie. No, pare razy robi to wrażenie, ale jak zauroczone ludziska się zasadzają na pół nocy i co drugi wrzuca ten pokreskowany nieboskłon, to mnie to już nie bierze.
    sprzęt: fotografuję sercem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów