Witam wszystkich,
Przejrzałem już z pół internetu i nie mogę znaleźć konkretnych informacji, a mam problem z lampą błyskową Nissin Di622 MKII podłączoną do KNikona D3100. Lampa kupiona kilka tygodni temu jako nowa, tak więc jeden z najnowszych modeli a z całą pewnością wersja MKII. Z lampy jako takiej jestem zadowolony, podłączona bezpośrednio do aparatu działa wyśmienicie.
Problem zaczął się, gdy podłączyłem kupiony na ebay chiński kabel TTL - lampa na kablu nie chce działać i już. Założyłem, że coś jest nie tak z kablem. Kupiłem więc drugi kabel, też chiński, lepiej wyglądający i innego producenta. Ku mojemu zdziwieniu - także nie działa.
Przeprowadziłem śledztwo NA OBU KABLACH i mianowicie:
- miernik uniwersalny nie wykazuje żadnych zwarć pomiędzy stykami
- miernik uniwersalny pokazuje przewodzenie pomiędzy wszystkimi stykami bez problemu
- lampa działa na obu kablach w trubie manualnym
- lampa nie działa w trybie TTL na żadnym z kabli
- lampa działa w trybie TTL zamontowana bezpośrednio do aparatu - wniosek - nie jest popsuta
Myślałem do tej pory, że takie kable to jak przedłużacz 220V - po prostu musi działać i już. Każdy z tych kabli kosztował około 70pln. Jest w ofercie oryginalny kabel nissina, ale kosztuje około 50 GPB, mogę tyle zapłacić, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy jeśli i to ma nie zadziałać.
Ma ktoś jakieś pojęcie o co chodzi? Help
Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam
Paweł
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami