Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: moje pierwsze

Domyślnie moje pierwsze

Witam, dopiero zaczynam swoja przygodę z fotografią ptaków, chciałem zaprezentować moje pierwsze wypociny. pozdrawiam

wróble
    1
    2
    3
    4

sikorki

5
    6
    7
    8
    9

Domyślnie

Wróbelki fajne, trójka bardzo dobrze uchwycona, ale kadry są baaardzo nieciekawe. Popatrz na inne zdjęcia w tym dziale (te z dużą ilością odsłon i odpowiedzi ) i porównaj tamte kadry z Twoimi - zasada złotych punktów, albo faktycznie kwadrat.

Z bogatek pasuje mi tylko ósemka - za ostre słońce i się policzki przepalały (mogłeś spróbować to wyciągnąć). Tutaj podobnie - kadr.

Ostatnie zastrzeżenie ode mnie - za dużo tego samego Masz sikorkę i wróbla? Przedstaw dwie, max trzy fotografie, które są Twoim zdaniem najlepsze.

Pozdrawiam

Domyślnie

właśnie nie wiedziałem co wybrać, dlatego tyle wstawiłem a co do kadrowania to muszę nad tym popracować

Domyślnie

jeśli chodzi o kadrowanie to czy tak jest trochę lepiej???
    Ostatnio edytowane przez tomala78 ; 02-02-2012 o 18:01

Domyślnie

jeśli mam być szczery, to oprócz 2-ki pozostałe zdjęcia nie powinny ujrzeć światła dziennego, niestety. Brakuje przede wszystkim dobrej jakości i przemyślanego kadrowania.
    Zanim zdecydujesz się na ponowne wystawienie swoich zdjęć, skorzystaj z rady:

Cytat Zamieszczone przez y0ddh4 Zobacz posta
    ... Popatrz na inne zdjęcia w tym dziale (te z dużą ilością odsłon i odpowiedzi ) i porównaj tamte kadry z Twoimi - zasada złotych punktów, albo faktycznie kwadrat.
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

...jesli mam być szczery to kazde zdjecie, autorze, jakie uważasz za ciekawe powinienes nam je pokazac. Dlatego, że, ponieważ, aczkolwiek, bo pozwoli to innym na skomentowanie i nakierowanie Cie na wlasciwy tor w tej jakze trudnej dziedzinie jaka jest fotografowanie ptaków. Wrobel jest jakosciowo lepszy ale zas tło (burdel w tle) przeszkadza, sikora zas tłem lepsza (mimo nieciekawego bokehu) lecz jakosciowo gdzies poszla w las... wydaje mi sie ze uzywales trybu pomiaru swiatla matrycowego i dlatego wypalilo jej policzek, ustaw punktowy pomiar to unikniesz przepalen.... no i pamietaj o kadrowaniu w tym o mocnych punktach

pozdrawiam
    D7100 D750 , N70-300VR, N35 1.8, Di622 II, T150-600g1, n50/1.4, 2xYN685+622tx, N24/1.8, N18-35, N85/1.8 + klamoty lol ...mala galeria flickr

Domyślnie

Dzięki za wskazówki mam nadzieje że następne fotki bedą lepsze pozdrawiam

Domyślnie

Ładne kolory (chociaż ta gałąź coś za czerwona mi się wydaje - może kwestia matrycy), ostre, ale tak brzydko skadrowane Sikorkę w LD wykadruj i będzie znacznie lepiej
    Polecam Ci jakąś lekturę o samym kadrowaniu.

Domyślnie

Przede wszystkim popracuj nad kadrowaniem i perspektywą. Trzymaj się proporcji 3:2.
    Wróbel - za niska perspektywa, nie fotografuj ptaków od dołu,
    Sikorka na ostatnim zdjęciu do przesunięcia w lewo, tak jak na przedostatnim
    Będzie lepiej
    Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów