Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Domyślnie szukam fotografa na ślub Kraków 30.06.2012

Witam.
    Szukamy fotografa-fów na nasze wesele/ślub 30.06.2012 w Krakowie,
    zakres:
    - od przygotowań i błogosławieństwa
    - bazylika Ojców Cystersów w Mogile godz 15.00
    - do wesela - oczepiny ok 24.30
    fajnie by było z plenerem w dniu ślubu - ale tylko po to aby odpocząć od gości

wymagania:
    - Przed podpisaniem umowy chcemy oglądnąć co najmniej 3 pełne reportaże
    - album barańskiego - fajnie by było z wydrukiem na barycie ok 100 zdjęć tyle że w większości format 15x21
    - ilość zdjęć na pewno nie więcej niż 500 , ale po post produkcji - miło by było gdybyśmy otrzymali surowe RAW-y
    - żadnych kotletów, zdjęć ustawianych, stolików, nadmiernego fish-a i raczej bez skośnych kadrów
    - nie dajemy zgody na publikacje zdjęć

zapewniamy:
    - brak spawarek i kameruna
    - brak dodatkowego fotoziutka
    - w razie czego służymy profi sprzętem canona i nikona
    - pojęcie o fotografii
    - wszelaką pomoc, miłą atmosferę...
    - ustalone wynagrodzenie

oferty proszę wysyłać
    robert
    @
    elmero.
    pl

Domyślnie

"surowe rawy"
    może jeszcze prawo do przetwarzania zdjęcia ? 'nieograniczone czasowo i terytorialnie' ?

wiem że na pewno znajdzie się inteligent co się na to zgodzi - ale coś takiego to jest cios poniżej pasa.

dziękuję i pozdrawiam. pracować mi się nie chce

Domyślnie

za dobra kase? ja bym na cos takiego poszedl
    po cholere mi takie zdjecia (nawet rawy) jak jest brak zgody na publikacje (czyli bez wizerunku)
    autorem zdjec i tak sie zostaje

Domyślnie

dobra kasa to 500 (szt) * wycena modyfikacji zdjęcia + stawka za robotę.
    jak ja się cieszę że nie musze już z takimi ludźmi gadać, tłumaczyć, nie zgadzać się itp itd. koszmarnie to wszystko upierdliwe jest.

o takiej praktyce słyszałem jedynie u red bulla - tam też chcą rawy. na ile jest to prawda to nie wiem bo nie robiłem dla nich zlecenia, ale słyszałem gdzieś cośtam.
    tylko powiedzmy w takim wypadku jakos to rozumiem, poza tym dobrze płacą.
    tutaj nie nastawiał bym się na kokosy, a raczej na wymagania i "trawa jest zbyt mało zielona. chcemy zieloną"

Domyślnie

elmero, tak z ciekawości zapytam - w jakim celu potrzebne Wam rawy, jeśli zdjęcia dostaniecie po obróbce (wszystkie <500 na DVD + 100 w Baranie)?

Domyślnie

he dobre ogłoszenie - padłem :P
    marszull, oddając rawy nie jesteś już autorem zdjęcia. To jest tak samo jak byś oddał wywołaną kliszę parze młodej, mogą sobie robić co chcą i podpisywać się pod tym ponieważ mają negatywy i wszystkie prawa majątkowe i autorskie należą do nich.
    Czy sam bym sprzedał "surowe" RAW-y hmmm za dziesięciokroć podstawowej ceny, czemu nie - chce niech ma: klient nasz pan.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malachowskim Zobacz posta
    he dobre ogłoszenie - padłem :P
    marszull, oddając rawy nie jesteś już autorem zdjęcia. To jest tak samo jak byś oddał wywołaną kliszę parze młodej, mogą sobie robić co chcą i podpisywać się pod tym ponieważ mają negatywy i wszystkie prawa majątkowe i autorskie należą do nich.
    By-zy-dura Osobiste prawo autorskie jest niezbywalne To, że mają rawy nijak nie świadczy o tym, że są autorami zdjęć.
    D7000

Domyślnie

Co do RAW-a to takie zboczenie, "w razie czego".... bardzo zależy nam na zdjęciach, a że sami pasjonujemy się fotografią bardzo emocjonalnie do tego podchodzimy, a wybór fotografa jest dla nas najtrudniejszy. Gdyby narzeczona nagle miała zachciankę usunięcia zmarszczek lub ich przywrócenia - "mówią że kobieta zmienna, a po za mąż pójściu to już podobno diametralnie zmienna ).

Tak sobie, może głupio pomyślałem, że może kiedyś w przyszłości... jak powstaną jakieś nowe narzędzia pracy do post produkcji, czy cokolwiek nieprzewidzianego, jakaś zachcianka do dziwnej obróbki, wydruku - warto by było mieć materiał wyjściowy - jak komuś nie przeszkadza oddanie RAW-u to czemu nie ?
    Dla mnie to tak na wszelki wypadek, oczywiście wiem, że wszystko ma swoją cenę, a jaką i czy stać mnie będzie na taką "przyjemność", tutaj już indywidualna moja kwestia z wybranym fotografem.
    Co do praw.. to zdjęcia będą jedynie w szufladzie dla nas, więc kwestia ich późniejszego finansowego wykorzystania nie będą miały miejsca, a i tak zawsze są przecież dla nas święte prawa autorskie.

Faktycznie pewnie trochę przesadziłem pisząc o RAW-ach, jeśli kogoś uraziłem bardzo przepraszam, ale to zwykłe pytanie do niczego nikogo nie zobowiązujące, sam nie chętnie zgodziłbym się na ich oddanie, ale jak pisałem "miło by było" - nie jest to warunek konieczny.
    Jeszcze raz przepraszam urażonych i biję się w pierś... i zapewniam że nie jesteśmy "upierdliwi" czy konfliktowi i zostawiamy całkowicie wolną rękę fotografowi.. całkiem miłe i sympatyczne z nas osoby. Proszę nie odbierajcie tych RAW-ów tak źle.

Domyślnie

elmero, nie pytałam złośliwie, czy w ramach obrazy, ale z czystej ciekawości. Wiem, że są foterzy, którzy oddają rawy w cenie zlecenia, nierzadko w kwocie 200-1000zł (po oddaniu materiału te rawy i tak by usunęli, więc im to rybka). Jednak przy wyższych stawkach za usługę mało kto zgadza się na oddanie surowca, ewentualnie dolicza bolesną cenę. Ale od reguły zawsze znajdzie się wyjątek, więc powodzenia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmero Zobacz posta
    Co do RAW-a to takie zboczenie, "w razie czego".... bardzo zależy nam na zdjęciach, a że sami pasjonujemy się fotografią bardzo emocjonalnie do tego podchodzimy, a wybór fotografa jest dla nas najtrudniejszy. Gdyby narzeczona nagle miała zachciankę usunięcia zmarszczek lub ich przywrócenia - "mówią że kobieta zmienna, a po za mąż pójściu to już podobno diametralnie zmienna ).

Tak sobie, może głupio pomyślałem, że może kiedyś w przyszłości... jak powstaną jakieś nowe narzędzia pracy do post produkcji, czy cokolwiek nieprzewidzianego, jakaś zachcianka do dziwnej obróbki, wydruku - warto by było mieć materiał wyjściowy - jak komuś nie przeszkadza oddanie RAW-u to czemu nie ?
    Dla mnie to tak na wszelki wypadek, oczywiście wiem, że wszystko ma swoją cenę, a jaką i czy stać mnie będzie na taką "przyjemność", tutaj już indywidualna moja kwestia z wybranym fotografem.
    Co do praw.. to zdjęcia będą jedynie w szufladzie dla nas, więc kwestia ich późniejszego finansowego wykorzystania nie będą miały miejsca, a i tak zawsze są przecież dla nas święte prawa autorskie.

Faktycznie pewnie trochę przesadziłem pisząc o RAW-ach, jeśli kogoś uraziłem bardzo przepraszam, ale to zwykłe pytanie do niczego nikogo nie zobowiązujące, sam nie chętnie zgodziłbym się na ich oddanie, ale jak pisałem "miło by było" - nie jest to warunek konieczny.
    Jeszcze raz przepraszam urażonych i biję się w pierś... i zapewniam że nie jesteśmy "upierdliwi" czy konfliktowi i zostawiamy całkowicie wolną rękę fotografowi.. całkiem miłe i sympatyczne z nas osoby. Proszę nie odbierajcie tych RAW-ów tak źle.
    W takim wypadku moim zdaniem powinniście znaleźć kogoś kto tylko Wam będzie fotografował, bez obróbki etc....
    To chyba najlepsze wyjście z sytuacji.
    Czyli da Wam dosłownie zrzuty z karty, a Wy już sobie sami robicie resztę, nie mając jednak pretensji o to, że "wynik końcowy" będzie nie taki jak oczekiwaliście. Bo wynik końcowy to plik po obróbce. A Wy przecież zrobicie ją sami

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów