Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Pre-ai do ai - konwerter?

Dzień dobry,

zakupiłem piękne szkiełko nikkor 135mm 2.8 Niestety Pre Ai..
    Mam d90, nie chcąc go uszkodzić według informacji z forum i googli.. trzeba piłować.. a ja nie mam dużego doświadczenia w "grzebaniu" w optyce..

Czy istnieje swoista przejściówka z pre-ai na ai?
    pozdrawiam
    Łukasz

Domyślnie

2) czy jest możliwość podmiany tej części obiektywu na "zwykłą"wersję ai/s odkręconą z innego??

Domyślnie

Napisz do kolegi @marcin_G na pewno pomoże
    Mi pomagał w przeróbce "naleśnika" 45/2.8 z pre-Ai na Ai.
    D200, F4e, N24/2.8Ais, 35/2Ais, N50/1.2 Ais, N105/2.5 AI, N85/1.8, T17-50/2.8
    Olympus Xa, Yashica Mat 124G
    Ernemann 13x18 (1905-1912?)

Domyślnie

Do D90 nic nie trzeba piłować. Ten aparat nie ma dźwigni Ai wokół bagnetu. D90 i tak nie mierzy światła z manualami, zatem wystarczy zapiąć szkło i korzystać.

Pierścień przysłony umożliwiający konwersję do Ai, był dostępny... kiedyś. Obecnie może być to spory problem i się je piłuje.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 14-01-2012 o 09:56
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A nie, jednak trzeba piłować. Dawnom cyfry nie używał i zapomniałem o tym, że w D90 jest jeszcze dźwigienka od maksymalnej przysłony. Przepraszam.
    A jak już piłować, to porządnie i od góry i od dołu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Niekoniecznie trzeba piłować, tą dźwigienkę od maksymalnej przysłony może, ale nie musi zahaczyć pierścień przysłony.
    Może zahaczyć a może się minąć. A jak się minie to już nie pamiętam, czy aparat przymyka przysłonę, na otwartej działa...

Domyślnie

...ale obiektyw zmodyfikowany pasuje wszędzie: do analogowego Nikkormata, F i F2 i cyfrowego D40~D4. Po modyfikacji obiektyw jest po prostu uniwersalniejszy....
    Luka, a którą wesję kupiłeś: Nikkor-Q, Nikkor-Q.C czy Nikkor z gumowanym pierścieniem ostrości?
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igg Zobacz posta
    Niekoniecznie trzeba piłować, tą dźwigienkę od maksymalnej przysłony może, ale nie musi zahaczyć pierścień przysłony.
    Może zahaczyć a może się minąć. A jak się minie to już nie pamiętam, czy aparat przymyka przysłonę, na otwartej działa...
    Trochę się pobawię w górnika i odkopię temat.
    Mam Vivitara 70-210 w wersji pre AI, jednak pierścień przysłony nie haczy o dźwignię. Teraz pytanie czy jest szansa przerobić ten obiektyw na AI aby uzyskać pomiar światła? Bo skoro nie haczy to piłować nie ma co.
    lustra-brak

Uprawnienia umieszczania postów