Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: format NEF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    No nie wiem czy prościej, poza tym viewNX strasznie zamula zwłaszcza przy przetwarzaniu potokowym.
    prościej, nie będzie trzeba bawić się z WB, z profilami itd - będzie tak jak w puszce było
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

W żadnym sofcie typu Irfanview nie trzeba się bawić z WB ani profilami, on po prostu wyciąga i zapisuje zaszytego w NEFie JPGa czyli takiego jakiego wypluła by puszka.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

W żadnym sofcie typu Irfanview nie trzeba się bawić z WB ani profilami, on po prostu wyciąga i zapisuje zaszytego w NEFie JPGa czyli takiego jakiego wypluła by puszka.
    nie, bo w NEFie jest badziewny JPG Basic, więc nie ta jakość co wypluje z siebie View NX czy też puszka

Domyślnie

No cóż, jak by nie było za głupotę się płaci

Domyślnie

No cóż, jak by nie było za głupotę się płaci
    uhm... wybacz, ale za bardzo abstrakcyjne to dla mnie - rozumiem jakby ktoś nazwał głupotą ustawienie JPG zamiast NEF, co skutkuje tym, że otrzymane zdjęcia mają mniejszy potencjał edycyjny, ale w drugą stronę? w dodatku jak są darmowe narzędzia pozwalające na uzyskanie JPG w najwyższej jakości z zarejestrowanego NEFa

Domyślnie

Moim zdaniem masz diabelsko inteligentny aparat. Sam Ci podpowiada co jest dla niego i dla Ciebie najlepsze.
    Przełam się do rawów-nefów, zainstaluj sobie viewNX i zobaczysz, że nie taki diabeł straszny.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    uhm... wybacz, ale za bardzo abstrakcyjne to dla mnie - rozumiem jakby ktoś nazwał głupotą ustawienie JPG zamiast NEF, co skutkuje tym, że otrzymane zdjęcia mają mniejszy potencjał edycyjny, ale w drugą stronę? w dodatku jak są darmowe narzędzia pozwalające na uzyskanie JPG w najwyższej jakości z zarejestrowanego NEFa
    To był taki żart

Swoją drogą zupełnie obiektywnie zależy co komu jest potrzebne, przecież posiadanie lustra nie zmusza do robienia NEFów, jak ktoś woli JPGi to jego sprawa i prawo.

Domyślnie

haha na swięta i pewnie od mamusi i tatusia.....

fak faktem jestem zielony jak narazie ale bez głupich komentarzy...

@Jatin -@erie --thx
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-01-2012 o 00:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacobsch Zobacz posta
    haha na swięta i pewnie od mamusi i tatusia.....

fak faktem jestem zielony jak narazie ale bez głupich komentarzy...

@Jatin -@erie --thx
    Nic się nie martw. Prawie po każdym koleżeństwo już pojechało na tym forum, więc Ty też musiałeś przejść "test twardości psychiki".
    Biegłości w temacie (w każdej dziedzinie) nabywa się z czasem. Dużo czytaj i praktykuj.

Jak chcesz się bawić w bardziej zaawansowaną obróbkę zdjęć to rób w NEF-ach.
    Jeżeli chcesz mieć gotowe zdjęcia prosto z aparatu - rób z JPG.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów