Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie Pytań kilka o ColorMunki Photo ...

Witam,
    siedzę z tym ustrojstwem właśnie i walczę i mnie się tu coś nie zgadza:
    1. na tych widełach instruktażowych wszędzie jest mowa, że to coś kalibruje i profiluje monitory. A jak ono kalibruje? Czy ta małpa potrafi sama ustawić parametry monitora (poszczególne składowe kolorów w celu ustawienia prawidłowego punktu bieli) przez DDC ? Bo jasność muszę ustawić ręcznie. A może małpa tylko profiluje? Używam oprogramowania dostarczonego przez producenta czyli ColorMunki Photo 1.1.1
    2. jeśli nie kalibruje to czy można zastosować jakieś inne darmowe oprogramowanie, które kalibruje? Jakie?
    3. Czy przed tą całą procedurą powinienem przywrócić ustawienia fabryczne monitora?
    4. A jeśli chodzi o profilowanie drukarki to czy da się jakoś wydrukować te próbniki na drukareczce 10x15? Chciałbym oprofilować moją termosublimacyjną.

Będę wdzięczny jak ktoś mi to łopatologicznie wyklaruje
    Ostatnio edytowane przez meu ; 11-01-2012 o 23:27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meu Zobacz posta
    1. na tych widełach instruktażowych wszędzie jest mowa, że to coś kalibruje i profiluje monitory. A jak ono kalibruje? Czy ta małpa potrafi sama ustawić parametry monitora (poszczególne składowe kolorów w celu ustawienia prawidłowego punktu bieli) przez DDC ? Bo jasność muszę ustawić ręcznie. A może małpa tylko profiluje? Używam oprogramowania dostarczonego przez producenta czyli ColorMunki Photo 1.1.1
    Potrafi kalibrować tylko programowo, czyli formalnie nie jest to kalibracja. Do Pana czujnika polecam basICColor display lub darmowy, acz trudny w obsłudze ArgyllCMS.

3. Czy przed tą całą procedurą powinienem przywrócić ustawienia fabryczne monitora?
    Punkty pracy ustawić należy tak aby wykorzystać najlepsze cechy monitora. Poziom wyjściowy może być dowolny. Proszę więcej napisać o swoim sprzęcie, coś się doradzi.

4. A jeśli chodzi o profilowanie drukarki to czy da się jakoś wydrukować te próbniki na drukareczce 10x15? Chciałbym oprofilować moją termosublimacyjną.
    Nie da się. Obsługuje tylko A4.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Punkty pracy ustawić należy tak aby wykorzystać najlepsze cechy monitora. Poziom wyjściowy może być dowolny.
    Czyli chodzi o to, że przed profilowaniem należy ustawić za pomocą ustawień w menu monitora właściwy punkt bieli oraz jasność?

Proszę więcej napisać o swoim sprzęcie, coś się doradzi.
    usiłuję prawidłowo skalibrować i oprofilować trzy monitory:
    L768
    S2233W
    SX2462W

Domyślnie

Czyli chodzi o to, że przed profilowaniem należy ustawić za pomocą ustawień w menu monitora właściwy punkt bieli oraz jasność?
    I punkt czerni. W Pana monitorach jest konstrukcyjnie bardzo niski. Aby obraz miał właściwą kontrastowość potrzebny jest profiler który potrafi ustalić wszystkie punkty pracy a nie tylko biel.

usiłuję prawidłowo skalibrować i oprofilować trzy monitory:
    L768
    S2233W
    SX2462W
    Łatwo, szybko i skutecznie: basiCColor display 4 lub 5. Można ściągnąć trial i zobaczyć co jest warty. Jeśli uzna Pan że efekt jest dobry, później będzie można kupić licencje. Trial jest tylko ograniczony czasowo, ma pełną funkcjonalność. Co prawda SX ma możliwość kalibracji sprzętowej, ale nie są upubliczniane biblioteki do Pańskiego czujnika.

Wersje Win:
    basICColor display 4
    basICColor display 5
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-01-2012 o 12:30
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedź.
    basiccolor w wersji 4 nie rozpoznaje mojego colormunki. Wersja 5 za to rozpoznaje. Widzę, że L768 też ma możliwość kalibracji sprzętowej. Na razie poradziłem sobie w ten sposób, że za pomocą basiccolor ustawiłem jasność i punkt bieli a potem za pomocą colormuki (soft) dokonałem profilowania. Efekt dla mnie zadowalający.

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedź.
    basiccolor w wersji 4 nie rozpoznaje mojego colormunki. Wersja 5 za to rozpoznaje. Widzę, że L768 też ma możliwość kalibracji sprzętowej. Na razie poradziłem sobie w ten sposób, że za pomocą basiccolor ustawiłem jasność i punkt bieli a potem za pomocą colormuki (soft) dokonałem profilowania. Efekt dla mnie zadowalający.
    Obie wersje działają z ColorMunki. Problemem jest fabryczne oprogramowanie X-Rite, a konkretnie usługa systemowa. Trzeba ją wyłączyć. Nie ma najmniejszego sensu ustawiać monitora jednym programem a profilować innym. L768 nie ma możliwości sprzętowej kalibracji.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Wersja 4 ma do wyboru colormuki ale po wybraniu informowała, że nie może się połączyć z urządzeniem. Oczywiście przed zainstalowaniem tegoż porgramu całe oprogramowanie xrite odinstalowałem.
    Sądziłem, że L768 ma ponieważ w basiccolor 5 w opcji advanced mogłem wybrać kalibrację sprzętową (tablica LUT monitora) a w przypadku S2233W była ona nieaktywna i mogłem wybrać tylko kalibrację programową (tablica LUT karty graficznej).
    Ostatnio edytowane przez meu ; 12-01-2012 o 21:05

Domyślnie

Wersja 4 ma do wyboru colormuki ale po wybraniu informowała, że nie może się połączyć z urządzeniem. Oczywiście przed zainstalowaniem tegoż porgramu całe oprogramowanie xrite odinstalowałem.
    Ale widocznie została usługa "przejmująca" urządzenie. To typowy problem.

Sądziłem, że L768 ma ponieważ w basiccolor 5 w opcji advanced mogłem wybrać kalibrację sprzętową a w przypadku S2233W była ona nieaktywna.
    Ale to nie znaczy, że by zadziałała.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Ale widocznie została usługa "przejmująca" urządzenie. To typowy problem.
    To musiał być inny problem. Czytałem o tej usłudze przy okazji SpectraView (ktoś miał właśnie takie problemy) i po odinstalowaniu xrite sprawdziłem, że tej usługi (a właściwie są dwie) nie było. Zresztą wersję 5 instalowałem potem i działała bez problemów.

Ale to nie znaczy, że by zadziałała.
    Nie sprawdzałem, ponieważ nie chciało mi się rejestrować, żeby otrzymać licencję trial. Bez tej licencji nie można uruchomić kalibracji ale można zmierzyć sobie punkt bieli i jeszcze kilka innych rzeczy

Domyślnie

Nie sprawdzałem
    Nie trzeba, na pewno nie zadziała.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów