Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ciekawe co z radioaktywną zielenią i przejściami tonalnymi bez koloru ? Przepraszam, nie chcę wyjść na trola ale moje stare Fuji morduje te nikonowe nowinki w portrecie na starcie. Ja wiem, że można suwać suwakami ale przy Fuji i Canonie nie muszę tracić na to czasu. Kiedy kolor w cieniu, kiedy przyzwoity profil ?
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Kiedy kolor w cieniu?
    Oczekujesz absurdalnego. Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu. Skoro cien, to znaczy, ze nie ma swiatla, a skoro nie ma swiatla, to nie ma kolorow -- jest to naturalne i oczywiste. Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Oczekujesz absurdalnego. Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu. Skoro cien, to znaczy, ze nie ma swiatla, a skoro nie ma swiatla, to nie ma kolorow -- jest to naturalne i oczywiste. Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam.
    Teoria mocno naginana do dyskusji. Cień to też światło.

Domyślnie

Teoria mocno naginana do dyskusji. Cień to też światło.
    Proponuje przypomniec sobie lekcje fizyki ze szkoly podstawowej, a nie wypisywac takie bzdury.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Proponuje przypomniec sobie lekcje fizyki ze szkoly podstawowej, a nie wypisywac takie bzdury.
    Dla mnie to zwykłe zaślepienie ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania.

Domyślnie

Dla mnie to zwykłe zaślepienie ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania.
    To nie jest wlasne zdanie (ani tym bardziej zaslepienie). To sa prawa fizyki! Czlowieku, co z Ciebie za fotograf, skoro Ty podstaw nie znasz? Mozesz mi wiec wyjasnic taka prawidlowosc, jak szarowka w pochmurny dzien? Czemu swiat jest wtedy mniej kolorowy? Jak zajdzie slonce, to na dworze tez jest kolorowo? Wez sie nie osmieszaj!
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

.... Jak zajdzie slonce, to na dworze tez jest kolorowo? Wez sie nie osmieszaj!
    Daj spokój, dyskusja na proponowanym przez Kolegę poziomie nie ma sensu. Krytykę sprzętu bierzesz za bardzo do siebie, zupełnie jak byś był twórcą paskudnego profilu i bronił posady po spapranej robocie.

Domyślnie

Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu.
    To raczej dzięki budowie oka
    Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam.
    A to już mocno zależy od tego z jakiego profilu kalibracyjnego się korzysta...
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    To raczej dzięki budowie oka
    Też. Ale mózg interpretuje (i to czasem mylnie, a czasem fenomenalnie nie daje się wprowadzić w bład) te dane. Obaj tu macie racje
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów