Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Podczas rozmowy z typem z drukarni powiedział mi, że mogę zrobić w PSie lub Corelu, jemu to obojętne. Miałem tylko zachować przestrzeń CMYK i format PDF. Mówił coś że to po to aby później mógł ewentualnie coś poprawić (nie wiem ile w takim tłumaczeniu prawdy).
    de Fresz, niewątpliwie orientujesz się bardziej w temacie niż ja, ale akurat to jednorazowa sprawa i nie będę się zagłębiał w temat folderów. Przypuszczam, że istnieje lepsze oprogramowanie do ich tworzenia. Sam folder również nie musi być idealny i mega pro, to nie żadna sprawa wymagająca dzieła sztuki. Nie mniej jednak oczywiście dzięki za wskazówki!
    Robię go znajomemu, który potrzebuje aby rozdać go pewnej grupie starszych osób, a że ma on kłopoty choćby z zapisaniem załącznika z poczty na dysku (takie pokolenie) to poprosił mnie o pomoc.

Dam znac co powiedzieli w drukarni i jak to wyszło. O ile będzie to kogoś interesowało
    FF + szkła

Domyślnie

Photoshop, nawet 5.5 nie bardzo nadaje się do składania publikacji. Problemem jest to, że na wyjściu tekst zostanie potraktowany jak obraz (zrastrowany), a w jakimkolwiek innym programie (nawet nieszczęsnym Corelu, który tak jak i Illustrator średnio nadaje się do składania publikacji) w pdfie wyjdzie jako krzywe. Do takiej roboty służy Quark lub InDesign (ewentualnie śp PageMaker). Typ z drukarni raczej ma w zadku wynik, bo gdyby było inaczej udzieliłby ci wyczerpującej odpowiedzi. Sądzę, że poprawianie w jego mniemaniu dotyczy spadów, paserów i elektronicznego montażu. Jeśli zrobiłeś pracę w PS to on i tak nic w niej nie poprawi.
    Czy popełniłeś dzieło sztuki to kwestia gustu, natomiast jeśli poprawne przygotowanie pracy jest znamienna dla bycia pro, to powinieneś zrobić jak pro. Wystarczyło to samo pytanie zadać przed rozpoczęciem pracy.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A skad wiesz, ze czarny oznacza "cztery kolory", a nie tylko black?
    Tak, mało precyzyjnie się wypowiedziałem, więc poprawiam:
    - czarny będzie w czterech kolorach, jeśli użyje się "systemowego" koloru czarnego z ps
    - jeśli zada się tylko 100% czarnego, to i tak w tle "wypuści" miejsce pod tekstem - efekt nieciekawy po druku
    Tak jak napisał "doktor" polecam w ps wyrzucić tekst, a dodać go w InDesign, lub nawet w Corelu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A skad wiesz, ze czarny oznacza "cztery kolory", a nie tylko black?
    Bo w Szopie nie ma prostej metody na zdefiniowanie czerni w RGBie, aby po konwersji do CMYKa otrzymać 100K.

Cytat Zamieszczone przez mariaczi666 Zobacz posta
    Podczas rozmowy z typem z drukarni powiedział mi, że mogę zrobić w PSie lub Corelu, jemu to obojętne. Miałem tylko zachować przestrzeń CMYK i format PDF.
    To nie najlepiej świadczy o tym "szpecjaliście". Ponieważ już na samym etapie generowania PDFa można conieco zrypać, osobiście bym radził oddać pliki otwarte, tak będzie lepiej i dla Ciebie i dla drukarni (nawet jeśli sama nie potrafi tego zwerbalizować).

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Photoshop, nawet 5.5 nie bardzo nadaje się do składania publikacji.
    Rajt.

Problemem jest to, że na wyjściu tekst zostanie potraktowany jak obraz (zrastrowany),
    A to akurat bzdura. No dobra, tak też można wypuścić tekst z Szopa, ale to trzeba chcieć (lub nie umieć inaczej). Spokojnie można zapisać Szopowego Pedofila bez rastrowania elementów wektorowych. Wystarczy go przed zapisaniem nie spłaszczać.

a w jakimkolwiek innym programie (nawet nieszczęsnym Corelu, który tak jak i Illustrator średnio nadaje się do składania publikacji) w pdfie wyjdzie jako krzywe. Do takiej roboty służy Quark lub InDesign (ewentualnie śp PageMaker).
    Jeśli idzie o zasadę piszesz dobrze, ale uzasadnienia są z sufitu.

Typ z drukarni raczej ma w zadku wynik, bo gdyby było inaczej udzieliłby ci wyczerpującej odpowiedzi.
    Rajt.

Cytat Zamieszczone przez Iwek_22 Zobacz posta
    Tak, mało precyzyjnie się wypowiedziałem, więc poprawiam:
    - czarny będzie w czterech kolorach, jeśli użyje się "systemowego" koloru czarnego z ps
    Czarny będzie zawsze w 4 kolorach, jeśli zdefiniuje się go w RGBie.

Cytat Zamieszczone przez Iwek_22 Zobacz posta
    - jeśli zada się tylko 100% czarnego, to i tak w tle "wypuści" miejsce pod tekstem - efekt nieciekawy po druku
    O ile zrozumiałem przekaz, to piszesz o overprincie, który jest czymś absolutnie normalnym dla 100K. Radziłbym unikać używania autorytarnych stwierdzeń w temacie, o którym ma się blade pojęcie.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 18-12-2011 o 16:18
    I'm one of those bad things that happen to good people

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

de Fresz - poczytaj całość jeszcze raz i dowiesz się, że piszemy tu o CMYK-u a nie RGB
    Co to mojego "bladego pojęcia" - według Ciebie, to podam tylko, że jestem właścicielem drukarni od 21 lat i sam też przygotowuję pliki do druku...

Domyślnie

Typ z drukarni raczej ma w zadku wynik, bo gdyby było inaczej udzieliłby ci wyczerpującej odpowiedzi.
    Również odniosłem takie wrażenie po rozmowie z nim ale nie zgłębiałem tematu, uznałem, że wie więcej ode mnie, chociaż od razu przemknęło mi przez myśl, że raczej w gotowym PDFie nie będzie mi nic przestawiał i równał hehe.

Czy popełniłeś dzieło sztuki to kwestia gustu, natomiast jeśli poprawne przygotowanie pracy jest znamienna dla bycia pro, to powinieneś zrobić jak pro. Wystarczyło to samo pytanie zadać przed rozpoczęciem pracy.
    Rozumiem tę filozofię i całkowicie popieram, następnym razem po prostu odmówię wykonywania takiej roboty.

Anyway, wydrukowałem próbnie na mojej atramentówce, wszystko wygląda w sumie orajt, a litery nie są 'poszarpane' Człowiek, dla którego to robię też widział, podoba mu się. Teraz tylko odda do drukarni i zobaczymy co tamten powie.
    FF + szkła

Domyślnie

Czarny ma być overprint. Wydruki z p50 w przypadku separacji możesz tylko jako refrencje dla koloru! A i tak bardzo słabą.

Zapłać komuś kto się zna.

Domyślnie

Ja […], nie wystarczy coś napisać,zapisać i oddać do drukarni żeby to wydrukowali jak np. zdjęcie?????
    Ostatnio edytowane przez swider ; 18-12-2011 o 22:08 Powód: wulgaryzmy…
    D800

Domyślnie

Zdjęcie tak. Tekst nie.
    Jeśli idzie na offset musi być separacja i jeśli pod czarnym tekstem masz jakiś kolor a nie ustawisz poprawnie parametrów separacji rip zostawi białe miejsce . W które drukarz musi idealnie trafić z siatkami. Jak nie trafi to zle to wygląda. Jeśli czarny tekst jest złożony ze składowych cmyk przestaje być czarny i jest płowy.

Jak jest w cyfrowym nie wiem bo bawilem się w to 10 lat temu.

Domyślnie

zresztą nic, kosz
    Ostatnio edytowane przez maki ; 18-12-2011 o 17:53
    D800

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów