Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Przygotowanie folderu do druku, CMYK, PS, PDF

Witam,
    Potrzebuję pomocy przy właściwym przygotowaniu folderu do wydruku w drukarni. Powiedziano mi w drukarni, że mam dostarczyć gotowy plik PDF w przestrzeni CMYK. Folder już zrobiłem w Photoshopie CS3, jednak mam wątpliwości co do zapisu. Gdzie ustawia się przestrzeń CMYK przy zapisie pliku jako PDF (typ pliku wybieram przy zapisie w PSie). Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam!
    FF + szkła

Domyślnie

przed zapisem wybierasz Obraz-Tryb-CMYK

Domyślnie

Chodziłem po Menu, ale widocznie to przeoczyłem. Nigdy nie wykorzystywałem CMYKa w PSie, jeśli to wszystko co muszę zrobić to wielkie dzięki za pomoc!
    FF + szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariaczi666 Zobacz posta
    Chodziłem po Menu, ale widocznie to przeoczyłem. Nigdy nie wykorzystywałem CMYKa w PSie, jeśli to wszystko co muszę zrobić to wielkie dzięki za pomoc!
    Jeśli nigdy nie wykorzystywałeś, to najpierw sprawdź, czy domyślny profil konwersji RGB-CMYK Ci odpowiada.
    Ja proponowałbym Fogrę 27, powinien się najlepiej sprawdzić.
    Pamiętaj o tym, że obrazek w RGB i w CMYKu będzie się różnił, szczególnie w granatach.

Ja, z dwojga złego wolę pdf-a w RGB, niż źle skonwertowanego na CMYK. Wszystko zależy od tego jak nowoczesnego RIPa ma drukarnia. IMO najnowsze RIPy (np Agfa Apogee 7.x) radzą sobie z konwersją lepiej niż Photoshop.

Pozdrawiam
    Tomek
    DX i m43.

Domyślnie

Jeśli to jakiś folder, czyli do większego wydruku, to upewnij się jeszcze (np w drukarni, która będzie Ci drukowała), że masz prawidłowo skalibrowany monitor ;>
    Czasem rzut oka pozwala oszczędzić sobie pakowania do niszczarki całej partii ;]

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

Jeżeli masz jakąś "promocyjną" wersję Photoshopia, to może tam nie być CMYKa

Domyślnie

Dzięki za porady. Zaraz sobie wydrukuję próbnie, tak jak mogę na Epsonie P50. Jak będzie w drukarni to się zobaczy W każdym bądź razie folder zawiera tylko jedno zdjęcie i kolorowe logo, reszta to w sumie tekst (chociaż fakt, kolorowy). Nawet jeśli kolor tła będzie lekko odbiegał to nie będzie dramatu. Zadbałem by mieścił się w gamucie, więc chyba wszystko powinno być oki.
    Tomek, granatów akurat nie użyłem żadnych, przeważa żółto-pomarańczowy i czarny (tekst), chociaż na zdjęciu jest trochę niebieskiego nieba. Może będzie dobrze.
    Dzięki raz jeszcze wszystkim za pomoc!
    FF + szkła

Domyślnie

Potrzebuję pomocy przy właściwym przygotowaniu folderu do wydruku w drukarni.
    To najlepiej zapłać za to komuś, kto się zna. Lub dogadaj się z drukarnią, że dostarczysz im pliki otwarte i oni sami poprawią co trzeba (za jakąś dopłatą lub może nawet w cenie druku).

Folder już zrobiłem w Photoshopie CS3,
    Ło matko... Tak, zdecydowanie zleć to komuś z pojęciem.

Cytat Zamieszczone przez tomek... Zobacz posta
    Jeśli nigdy nie wykorzystywałeś, to najpierw sprawdź, czy domyślny profil konwersji RGB-CMYK Ci odpowiada.
    Jemu ma odpowiadać? Może jednak drukarni?

Ja proponowałbym Fogrę 27, powinien się najlepiej sprawdzić.
    Nie. Jest stara i te profile Adobe miały skopaną TACkę. Fogra39L jak już, a lepiej stosowny profil z rodziny ISO od ECI.

Ja, z dwojga złego wolę pdf-a w RGB, niż źle skonwertowanego na CMYK.
    Gdyby konwersja RGB-CMYK była jedynym miejscem, gdzie można coś spierdzielić, to życie byłoby cudownie proste.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

... czarny (tekst), ...
    Wyjdzie paskudnie, bo tekst będzie się składał z czterech kolorów i będzie "poszarpany"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iwek_22 Zobacz posta
    Wyjdzie paskudnie, bo tekst będzie się składał z czterech kolorów i będzie "poszarpany"
    A skad wiesz, ze czarny oznacza "cztery kolory", a nie tylko black?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów