Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Gwarancja na obiektyw

Cześć,

mam takie 2 pytania, gdyż przymierzam się do zakupu obiektywu:

Od czego jest uzależniona długość gwarancji na obiektyw? Czy to normalne, że trwa tylko rok? Moje pytanie dotyczy obiektywów Nikkor. Troszkę zdziwiłem się, gdy ujrzałem tak krotki okres gwarancyjny (np. sklep Fotozakupy).

Moje drugie pytanie, w sumie też mieszczące się w tej kategorii: Jeżeli na stronie sprzedawcy (sklep) w opisie obiektywu nie ma wymienionej osłony przeciwsłonecznej to trzeba o nią zapytać czy jest to standardowe wyposażenie kupowanego obiektywu (wraz z zaślepkami) i taka konieczność zapytania nie zachodzi? Na niektórych stronach obiektywy w opisie mają osłonę wymienioną , a na niektórych nie. Jest to zwykłe niedopatrzenie? Wiadomo, że zadzwonię przed zamówieniem i dopytam, ale jak to jest w praktyce?

Dziękuję za odpowiedzi

ronc

Domyślnie

Na całym świecie standartowa gwarancja na szkła Nikona wynosi jeden rok, aczkolwiek w niektórych krajach (jak USA) obiektywy sprzedawane przez autoryzowanych dystrybutorów Nikkorów mają gwarancję 5-letnią pod warunkiem rejestracji i przedstawienia dowodu zakupu. W Hiszpanii i Włoszech szkła mają gwarancje dwuletnie, ale taki okres gwarancyjny nie jest zapewniany przez serwis Nikona, ale przez sklep (nie każdy zresztą). Niestety ani jedno ani drugie nie działa w Polsce.

A to co jest dołączane do obiektywu znajdziesz na stronie Nikona: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses

Domyślnie

Dzięki chłopaki za informacje. Obiektyw już zamówiłem i mam potwierdzenie, że wszystkie części, które znajdują się na stronce, którą podał markB, są również w zestawie.

Zmartwiliście mnie jednak tą gwarancją... O czym może to świadczyć, że takie praktyki są w Polsce i innych krajach oprócz tych wymienionych? Topowe marki, z reguły działają w drugą stronę.
    Wychodzi na to, że głupim pomysłem nie będzie zakup obiektywu w USA. W przypadku usterki po roku użytkowania, bardziej (zdaje się?) opłacalne będzie wysłanie obiektywu do USA niż naprawa go w Polsce (w zależności oczywiście od usterki). Oczywiście mam nadzieję, że Nikkory tak szybko się nie psują

Domyślnie

Który obiektyw planujesz kupić?
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ronc Zobacz posta
    Dzięki chłopaki za informacje. Obiektyw już zamówiłem i mam potwierdzenie, że wszystkie części, które znajdują się na stronce, którą podał markB, są również w zestawie.

Zmartwiliście mnie jednak tą gwarancją... O czym może to świadczyć, że takie praktyki są w Polsce i innych krajach oprócz tych wymienionych? Topowe marki, z reguły działają w drugą stronę.
    Wychodzi na to, że głupim pomysłem nie będzie zakup obiektywu w USA. W przypadku usterki po roku użytkowania, bardziej (zdaje się?) opłacalne będzie wysłanie obiektywu do USA niż naprawa go w Polsce (w zależności oczywiście od usterki). Oczywiście mam nadzieję, że Nikkory tak szybko się nie psują
    Generalnie swiadczy to o tym jak dana marka szanuje rynek.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez STomasz Zobacz posta
    Który obiektyw planujesz kupić?

Nikkor 35mm f/1.8G . Wymknął mi się ostatnio z rąk na giełdzie tego forum < Jakiś łotrzyk szybciej ode mnie wpłacił pieniądze > Na szczęście w miarę tanio znalazłem nowy w Krakowie i już mam zamówiony. W piątek odbieram. Przy okazji poszukiwań obiektywu w zacnej cenie odkryłem przypadkowo (może to już wiecie? - pewnie tak ), że właścicielem FotoJokera, FotoBasi (sic!) i Niezdzieramy jest jedna i ta sama firma Muszę przyznać ciekawa strategia, szczególnie zauważalne w przeglądarkach cenowych, gdy wszystkie trzy są najwyżej przy poszukiwaniu najtańszego

Cytat Zamieszczone przez Michaelius
    Generalnie swiadczy to o tym jak dana marka szanuje rynek.
    Jeszcze dwa (?) trzy lata temu był dwuroczny okres gwarancyjny, ciekawe dlaczego zrezygnowali. Czyli co ? Firma wychodzi z założenia , że ludzie i tak będą kupować, bo marka na tyle jest silna ?

Domyślnie

W praktyce polskie prawo daje nam 2 letnią gwarancję na m. in, obiektywy, ale na zasadzie niezgodności towaru z umową i jest to realizowane przez sklep, a nie przez firmę nikon.

Odsyłam do lektury ustawy konsumenckiej.
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Jak kupujesz prywatnie. Jak kupujesz na firme nie masz tych 2 lat ani wiekszosci z pozostalych przywilejow ustawowych.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

W przypadku firmy masz rękojmie za wady fizyczne, czyli przez pół roku po zakończeniu gwarancji z tego co pamiętam.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów