Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Czasy w D5000

Domyślnie Czasy w D5000

Witam, ostatnio zainteresowałem się fotografowaniem nocnej drogi gwiazd po niebie. Niestety po strzeleniu każdej klatki na czasie t=30, muszę czekać kolejne 30s do momentu kiedy migawka znów będzie aktywna. Skutkuje to tym, iż po połączeniu klatek na komputerze w jedną całość zamiast ładnych świetlistych i ciągłych śladów, ślady są wykropkowane. Nie jestem pewien, co do dłuższego czasu np. 20 minut, po prostu boję się przepalenia matrycy. Proszę o rady i sugestie.

Domyślnie

sprawdź, czy aby powodem Twojego czekania nie jest włączone odszumianie w puszce. Jeśli jest, to pozostaje wyłączyć i sprawdzić, czy po tym zabiegu efekty są satysfakcjonujące

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skinner Zobacz posta
    Niestety po strzeleniu każdej klatki na czasie t=30, muszę czekać kolejne 30s do momentu kiedy migawka znów będzie aktywna. Proszę o rady i sugestie.
    Wyłącz redukcję szumów dla długich czasów migawki. Wtedy aparat nie będzie odejmowanie tzw darka (czyli wykonywał ponownej "ekspozycji" bez otwarcia migawki.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

wielkie dzięki panowie! wszystko działa jak powinno !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skinner Zobacz posta
    Nie jestem pewien, co do dłuższego czasu np. 20 minut, po prostu boję się przepalenia matrycy. Proszę o rady i sugestie.
    Polecam wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496

I lepiej zrobić 100klatek po 30 sek niż jedną długą dla pokazania ruchu gwiazd. W wątku powyżej powinieneś znaleźć odpowiedź dlaczego.
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 01-12-2011 o 22:15
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Uprawnienia umieszczania postów