Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Gwinty statywowe

Witam.Przerabiam stary statyw z głowicę zintegrowaną .Chcę wykonać i przymocować do niego podstawę pod nową głowicę. Chciałem zakupić gwintownik 3/8 cala ale nie znam dokładnych oznaczeń tego gwintu,
    a w katalogu fabrycznym jest ich co najmniej 4 rodzaje: amerykański UNC i UNF, zwykły Whitwortha BSW i BSF i jeszcze parę rurowych.Jeżeli ktoś z forumowiczów jest na tyle zorientowany w mechanice to bardzo bym prosił o podpowiedż. Dotyczy to również gwintu 1/4 cala.
    Pozdrawiam.
    J.Piwowarczyk
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Spróbuję dziś wieczorem sprawdzić (o ile nie zapomnę wziąć monopodu do pracy...). Wydaje mi się, że to były BSFy albo Whitworthy ale sprawdzałem ponad rok temu i nie pamiętam.
    Pursue happiness with diligence

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Podstawowe pytanie - po zdjęciu głowicy zintegrowanej jaki masz gwint. Większość statywów ma końcówkę z gwintem 1/4". Nowsze głowice, które miałem możliwość sprawdzać miały gwint 3/8". Najlepszym rozwiązaniem byłaby tu redukcja 1/4" na 3/8" np. http://allegro.pl/redukcja-mosiezna-...938251207.html
    Znajdziesz coś takiego w większości sklepów fotooptyki.
    Najlepiej będzie jeśli pokażesz zdjęcie jak wygląda końcówka statywu po zdjęciu głowicy.
    Ostatnio edytowane przez wist ; 23-11-2011 o 21:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wist Zobacz posta
    Podstawowe pytanie - po zdjęciu głowicy zintegrowanej jaki masz gwint. Większość statywów ma końcówkę z gwintem 1/4". Nowsze głowice, które miałem możliwość sprawdzać miały gwint 3/8". Najlepszym rozwiązaniem byłaby tu redukcja 1/4" na 3/8" np. http://allegro.pl/redukcja-mosiezna-...938251207.html
    Znajdziesz coś takiego w większości sklepów fotooptyki.
    Najlepiej będzie jeśli pokażesz zdjęcie jak wygląda końcówka statywu po zdjęciu głowicy.
    Rodzajów gwintów calowych jest kilka (kolega wymienił w pierwszym poście).

Domyślnie

UNC, ale proponuje przegwintować wszystko na metryczne ( oprócz śrubki na aparat ) odkąd to zrobiłem mam spokój

Domyślnie

Witam.Dziękuję za odzew.Sam też trochę poczytałem i rozmawiałem z FOTO 7 w Gliwicach.Ustalenia są takie:
    - gwint calowy zwykły Whitwortha BSW 3/8 cala 16 zwoji na cal nr normy na gwintowniki ISO 529
    - gwint calowy zwykły Whitwortha BSW 1/4 cala 20 zwoji na cal nr normy j.w,
    - nr normy na narzynki do w/w gwintów DIN-EN 22568.
    Gwintowniki i narzynki produkuje firma FANAR z Ciechanowa.
    Jeżeli w moich ustaleniach jest jakiś błąd to proszę mnie poprawić.
    Wracając do przeróbki głowicy, to po zdjęciu tej zintegrowanej w kolumnie pionowej jest otwór gwintowany 1/4 cala jak to stwierdził jeden z przedmówców. Chcę ten otwór powiększyć i włożyć od dołu śrubę 3/8 cala i na tą śrubę nakręcić wykonaną na tokarce podstawę pod głowicę , taką jaką posiada każdy statyw.Długość śruby będzie tak dobrana aby jej koniec gwintowany wystawał z podstawy ok. 7mm i służył równocześnie do przykręcenia głowicy.
    Pozdrawiam J.Piwowarczyk

Domyślnie

jestem 99% pewien że to UNC w zasadzie liczba zwojów się zgadza różnią się kątem 55/60

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zom53 Zobacz posta
    - gwint calowy zwykły Whitwortha BSW 3/8 cala 16 zwoji na cal nr normy na gwintowniki ISO 529
    - gwint calowy zwykły Whitwortha BSW 1/4 cala 20 zwoji na cal nr normy j.w,
    Dokładnie tak. Sprawdziłem wkręcając śruby 1/4" i 3/8" w głowiczkę Manfrotto 234.

Domyślnie

Witam. No to jak jest w rzeczywistości : Whitworth czy UNC?
    J.P

Domyślnie

Nie mam srub UNC w pracy wiec nie sprawdze czy pasuja. Whitworth sie wkreca bez problemow.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów