Close

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 248

Domyślnie dla maniaków herbaty...

... no właśnie mamy tyle różnych wątków: o zegarkach, nożach, TV, samochodach. A czy są na naszym forum amatorzy prawdziwej, aromatycznej herbaty?

Przyznam, że do niedawna tylko od czasu do czasu popijałem herbatę wysokogatunkową, głownie jednak piłem ekspresówki typu Lipton czy Dilmah. Od kilku miesięcy natomiast piję tylko wysokogatunkowe herbaty liściaste. Wczoraj w pracy, z braku laku strzeliłem sobie zwykłego Liptonka i jak kiedyś się wręcz delektowałem jego smakiem, tak teraz całą zawartość kubka wylałem do zlewu... po prostu sadzawka.... do dobrego człowiek się bardzo szybko przyzwyczaja, gorzej jak czasami trzeba zrobić zwrot w druga stronę...

ciekaw jestem Waszego zdania
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 24-11-2011 o 12:27 Powód: orto. ("szczeliłem")
    D90, 18-105 VR + dodatki

http://stachers.flog.pl/pf/

Domyślnie

Nawet lubie herbe, natomiast Earl Grey to zło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Nawet lubie herbe, natomiast Earl Grey to zło.
    To chyba nie piłeś Cejlońskiego Earl Greya
    D90, 18-105 VR + dodatki

http://stachers.flog.pl/pf/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StachersDTR Zobacz posta
    Wczoraj w pracy, z braku laku szczeliłem sobie zwykłego liptonka i jak kiedyś się wręcz delektowałem jego smakiem, tak teraz całą zawartość kubka wylałem do zlewu... po prostu sadzawka....
    Tego fujostwa nie piję już od ponad 2 lat. Nawet moja babcia, która średnio zwraca uwagę na luksusy smaku, uznała że nie ma więcej ochoty na to paskudztwo

Dilmah jest obecnie dla mnie alternatywą, ale coraz częściej zaopatruję się w herbatki na wagę. Oczywiście żadnych torebek ekspresówek - liść rządzi!

Domyślnie

Szczerze mówiąc, uwielbiam herbatę . Intryguje mnie tylko, jakie herbaty są "wysokogatunkowe". Ja z kolei nie cierpię herbat ekspresowych, tylko liściaste.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StachersDTR Zobacz posta
    .Wczoraj w pracy, z braku laku szczeliłem sobie zwykłego liptonka i jak kiedyś się wręcz delektowałem jego smakiem, tak teraz całą zawartość kubka wylałem do zlewu... po prostu sadzawka..
    Chłopie, już nie przesadzj, Ty chyba Sagi nie próbowałeś ! ostatnio zostałem poczęstowany i byłem zmuszony choć trochę skosztować. znawcą herbat nie jestem, liściaste z różnych gatunków piję namiętnie (zielone, czarne, czerwone), ale takiego gówna dawno w życiu nie piłem. Już wolałbym przegotowaną wodę z miodem i cytryną pić niż to coś co szumnie nazywają "herbatą"
    A z ekspresówek czarnych jakie piję to jedyne jakie mi smakują to Tetley Intensive.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 18-11-2011 o 12:07
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Ja pijam tylko herbatę kupowaną na wagę, tylko czarną, ewentualnie mieszanki z zieloną, ale więcej musi być czarnej, może być aromatyzowana. Poradźcie może w czym parzyć, żeby za szybko temperatury nie traciła. Obecnie używam zaparzacza z Ikea, szklany cylinder z tłokiem z nierdzewki. Problem jest w tym, że herbaty w nim się mieści na dwa kubki i o ile pierwszy kubek wypijam ciepły, drugi co najwyżej letni. Wszelkie dzbanki stojące na wkładzie do zniczy odpadają. Herbatę pijam w robocie i jak ktoś potrąci taką konstrukcję z żywym ogniem to żebym czasem firmy nie spalił. Najlepszy byłby termos z jakimś wkładem z siatki, żeby sobie herbata zaparzyła się, a jednocześnie dało się nalać do kubka ciepłą herbatę. Picia z plastiku i blachy nie toleruję.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Lipton to lipton. Mi z ekpresówek smakowała Jones. Mniej popularna, a tania. I dużo zależy od wody. Z jedną wodą lepiej smakuje jedna herbata, z inną inna.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Najwiekszym hardkorem jest saga!

Domyślnie

Smakosze, jaką czarną herbatkę polecacie (i proszę słówko o jej walorach)?
    N

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów