Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62
    Wojnus
    Gość

Domyślnie TAMRON 17-50/2.8 a SIGMA 17-50/2.8 - kto tu jest lepszy ?!

Intensywnie szykuję się do zakupienia szerszego jasnego szkiełka i mam dylematy, które to możecie rozwiać Wy - ich użytkownicy. Czytając różne testy i opinie (oraz podliczając zasoby portfela) próbuję wybrać do D 80 pomiędzy: Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) a Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC ... nie wiem czy Tokina daje jakąś alternatywę, a o NiKKORA nie pytam, bo bym musiał chyba pół roku głodować. Pomóżcie, które wybrać. Priorytetem dla mnie jest ostrość. Z góry dzięki za pomoc.

Posiadam w zestawie N50/1.8 i N28-100/3.5-5.6

Domyślnie

Sigma byla swego czasu posadzana o mydelko na 2.8, natomiast mialem Tamrona i ostry byl od pelnej dziury. Ogolnie Tamron (jesli trafisz na dobry egzemplarz), to bardzo ostre, fajnie obrazujace szkielko, choc dla mnie zbyt ciemne. Na minus u Tamrona aberracja chromatyczna, ale po skreceniu przyslony jest dobrze. Nie wiem jak z wykonaniem, ale byc moze Sigma tutaj wygrywa. Tamron sprawia wrazenie za bardzo plasticzanego Chociaz w porownaniu z Twoim 28-100 pewnie jest lepiej (bez urazy )
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Witam nie będę wątku zakładał mam po jutrze jechać po to szkło Tamron 17-50 ktoś ma takowe ? ma jakieś PF z niego z exif będe wdzięczny

Wojnus
    Gość

Domyślnie

polecam lekturę nt Tamrona 17-50 na: http://www.infinity.net.pl/~archie/wordpress/?p=441

Domyślnie

Ja tylko dorzucę od siebie że miałem okazję popstrykać tamronem. Teraz mam sigmę i różnicy w jakości fotek nie dostrzegam.
    Z tym mydłem to też przesada
    Co do budowy to IMHO sigma jest lepiej wykonana i sprawia wrażenie solidniejszej
    Tamron natomiast ma szybszy AF

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

..jeśli myślisz o nowym szkle zwróć szczególną uwagę na to, że niedawno pokazała się nowa wersja opisywanej tu Sigmy, dokładnie chodzi o wersję 18-50mm F2.8 EX DC MACRO. Opisy powyżej dotyczą zapewne wersji poprzedniej, czyli bez macro (co prawda skala odwzorowania 1:3, ale chodzi mi bardziej o różnicę generacji). Najlepiej zapiąć do puszki i sprawdzić na miejscu.
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Tokina zrobiła alternatywę i to pewnie ciekawą i o 1 mm szerszą - 16-50/2.8
    Sęk w tym, że nie sposób jej na razie kupić, to zupełna, długo zapowiadana nowość. Jak możesz czekać - to może okaże się, że warto. Nie mam zaufania do sigmy i tamrona.
    Wkurzają mnie te dopiski makro przy zoomach (sigmy). Potem ludzie próbują robić nimi zdjeica makro i dziwią się, że się nie da, nakręcją raynoxy itd, a efekty coraz gorsze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

chodziły niegdyś opinie, że te sigmy to nawet 18 mm nie mają tylko ok 19mm.
    poza tym w porównaniu do nowej Tokiny te 2 mm to już sporo jak na kita.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tokina zrobiła alternatywę i to pewnie ciekawą i o 1 mm szerszą - 16-50/2.8.
    Tylko czy naprawdę już zrobiła?
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    chodziły niegdyś opinie, że te sigmy to nawet 18 mm nie mają tylko ok 19mm.
    poza tym w porównaniu do nowej Tokiny te 2 mm to już sporo jak na kita.
    Ja porównywałem sigmę z 18-70 przy ogniskowej 18 i różnic nie było

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów