Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Obróbka NEF-ów w ViewNX

Witam. Mam pytanie do obrabiających NEF-y w ViewNX. Może ja robię coś nie tak jak trzeba, a postępuję tak:
    otwieram zdjęcie zrobione w NEF, dokonuje odpowiednich korekt (ekspozycja, WB, kontrast itp.) i naciskam ikonę "zapisz". Wtedy mam tego samego NEF-a ale z poprawkami. A gdzie się podział oryginalny NEF z aparatu?
    Z tym problemem radzę sobie tak, że oryginałów nie ruszam a pracuje tylko na kopiach.Może ktoś mi podpowie gdzie się chowają te oryginalne NEF-y?
    J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zom53 Zobacz posta
    Witam. Mam pytanie do obrabiających NEF-y w ViewNX. Może ja robię coś nie tak jak trzeba, a postępuję tak:
    otwieram zdjęcie zrobione w NEF, dokonuje odpowiednich korekt (ekspozycja, WB, kontrast itp.) i naciskam ikonę "zapisz". Wtedy mam tego samego NEF-a ale z poprawkami. A gdzie się podział oryginalny NEF z aparatu?
    Z tym problemem radzę sobie tak, że oryginałów nie ruszam a pracuje tylko na kopiach.Może ktoś mi podpowie gdzie się chowają te oryginalne NEF-y?
    J.P
    W tym samym NEFie, jak otworzysz go teraz w innej wolarce RAWow, poza Nikonowska to bedzie oryginalny NEF.
    Pytanie tylko dlaczego trzymasz po wywolaniu zdjecia jako NEF, wywolaj i zapisz do JPG albo TIFF, wtedy NEF zostanie oryginalny

Domyślnie

J.P
    Zamiast "zapisz" używaj "exportuj" - wtedy oryginalny NEF zostanie przegrany do utworzonego katalogu "Originals".

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

W mojej wersji ViewNX nie ma przycisku "exportuj", jest tylko "save" i reset".
    Jeżeli nie "zapiszę" poprawek i przekonwertuję do JPGa lub TIFa to otrzymam zdjęcie bez poprawek.
    Jeżeli "zapiszę " poprawki i przekonwertuję do JPGa lub TIFa to otrzymam zdjęcie z poprawkami ale ten wyświetlany NEF też będzie miał poprawki (oznaczony takim kwadracikiem z pędzlem).
    Dalej nie wiem gdzie jest ukryty ten oryginalny NEF z aparatu?
    Pozdr. J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

NEF składa się z trzech części:

1. zrzut matrycy i innych danych klatki z aparatu
    2. jpeg poglądowy
    3. zbiór opisujący zmiany, zlecone na 1 przez ViewNX

Część 1 się nigdy nie zmienia. Save zapisuje 2 i 3. Nie pamiętam teraz gdzie się w ViewNX resetuje NEF-a czyli zastępuje się 3 domyślnym procesem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Po prawej u góry.
    Revert to Original. Obok "Adjustments"
    Poza tym nie musisz klikać save żeby zapisywać zmiany.
    Przchodząc na kolejne zdjęcie lub zamykając program może zmiany zapisywać automatyczne.
    Osobiście w większości używam NEF'ow i View NX do przeglądania na komputerze.
    Kopie plików mam na zewnętrznym dysku, a podgląd zaszytego w NEF'ie jpg jest szybki
    i nie widzę potrzeby eksportowania do jpg aby przeglądać na komputerze. W końcu po to jest View NX.
    Eksportuję właściwie tylko na potrzeby prezentacji, przekazania fotek komu innemu czy też do odbitek w labie.
    Drukuję często też bezpośrednio w View NX.
    Wychodzę z założenia że kopię plików i tak trzeba mieć w innym m-cu, a oglądanie na ekranie czy to zaszytego w NEF'ie jpg
    czy wyeksportowanego z programu jest bez różnicy.
    Przecież nie porównuję wówczas wycinków 100%
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 14-11-2011 o 23:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesiuc Zobacz posta
    nie widzę potrzeby eksportowania do jpg aby przeglądać na komputerze
    Co więcej, porządne przeglądarki obrazków jak np. FastStone Image Viewer albo Picasa również pokazują Ci zaszytą poglądówkę.

Problem się robi, gdy używasz oprogramowania które używa pliku NEF wyłącznie w trybie read-only (np. LR). Z ViewNX nie ma kłopotów - wszystko, włącznie z podglądem siedzi w pliku NEF i jest tam aktualizowane.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przy niewygórowanych wymaganiach FS może być świetną wywoływarką nefów o możliwościach większych od VNXa i równie bezpłatną przy zastosowaniach amatorskich, więc jeśli mam wybierać, to wolę FS, niż VNXa.

Poza tym FS jest w pełni spolonizowany, co również nie jest bez znaczenia, jak widać z powyższych pierepałek.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Przy niewygórowanych wymaganiach FS może być świetną wywoływarką nefów o możliwościach większych od VNXa i równie bezpłatną przy zastosowaniach amatorskich, więc jeśli mam wybierać, to wolę FS, niż VNXa.

Poza tym FS jest w pełni spolonizowany, co również nie jest bez znaczenia, jak widać z powyższych pierepałek.
    Johanan, to nie tak, niestety.

FS nie wywołuje RAWów. On pracuje na poglądówce i ją finalnie możesz zrzucić w postaci jpga. Tracisz więc podstawowy argument do korzystania z rawów: kontrolę nad obrazkiem sprzed demozaikowania, w maksymalnej rozdzielczości tonalnej jaką oferuje Twoja matryca.

Domyślnie

Przeciez NEF jest zamknietym formatem -- jego struktura sie nie zmienia, tylko doklejane sa informacje na temat sposobu obrobki, przez dany program. Po otwarciu w ACR, LR, Raw Therapy, C1 czy jeszcze innym -- bedzie traktowany jak surowy (bez obrobki). Robienie kopii nefow (jedne do archiwum a drugie do pracy), to absurd. Przeciez jak bedziesz chcial wprowadzic korekte i wywolac raz jeszcze, to po prostu powtorzysz operacje w innym programie lub w samym ViewNX, zmodyfikujesz to, co teraz nabeblales.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów