Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie D 90 - MB-D80 ; problem z zasilaniem

Zwracam się z prośbą o próbę wyjaśnienia dziwnego problemu dotyczącego współpracy D90 z MB-D80 a mianowicie brakiem ciągłości zasilania w przypadku rozładowania się jednego z dwóch akumulatorów EN-EL3e. Objawia się to wyłączeniem lub nie podjęciem pracy przez aparat w przypadku gdy jeden z akumulatorów wykazuje zerowy lub bliski zeru poziom naładowania. Jednakże drugi ma poziom naładowania bliski 100%. Aparat podejmuje dalszą pracę po wyjęciu tego rozładowanego. Innymi słowami mówiąc, ten rozładowany blokuje pracę pomimo tego, że drugi jest OK. Oba EN-EL3e są oryginalne.

Domyślnie

1. Zakładam, że grip jest oryginalny.
    2. Czy takie zachowanie dotyczy tylko jednego akumulatora?
    3. Czy takie zachowanie dotyczy tylko jednej komory?
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Grip jest oryginalny - MB-D80 Nikon. Zachowanie dotyczy niestety obu komór. nie ważne w której jest wyczerpany akumulator. Dotyczy również obu akumulatorów, rozładowywałem je na zmianę. Włożyłem rozładowany akumulator do gripa (również oryginalny) D90 kolegi i było to samo., aparat odmówił współpracy. Nadmienię, że akumulatory były kupione w oficjalnej sieci sprzedaży a ich oryginalność sprawdzałem na stronie Nikon Polska w zakładce "podrabiane akumulatory"
    http://nikoneurope-pl.custhelp.com/a...41/r_id/150293
    Poprzednio posiadałem D 80 i nie przypominam sobie aby był podobny problem, wydaje mi się, że płynnie przechodził z jednego do drugiego.
    Ostatnio edytowane przez piotrbim ; 18-12-2010 o 21:49

Domyślnie

Bardzo dziwna sprawa. Pozostaje Ci chyba tylko kontakt z serwisem Nikon Polska. Daj znać co Ci odpowiedzą.
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Rozwiązania niestety nie mam- ale problem podobny owszem. W moim przypadku (d90+mb-d80) nie działa przejście z 0% Phottix->100% Nikon, w drugą stronę bez problemu więc winą obarczam zamiennik. IMO elektronika baterii źle raportuje do aparatu i ten nie przełącza na drugie ogniwo. W przypadku oryginalnych akumulatorów serwis i ew. wymiana.
    Nikon D130 |szkło 18-300| SBłysk-1000

Domyślnie

Witam, ja mam ciut inny problem.
    D90 radzi sobie bez BP, ale czasami z podpiętym MB-D80 wyskakuje błąd rozładowanej baterii... Bateria jest nowa, jak i puszka. Sprawa dotyczy obu komór.
    Najlepsze że jeszcze chwile wcześniej, na D80 nie spotkałem się z tym problemem (dodatkowo działał również na zamiennikach, a D90 kaprysi... )
    D7000 | N18-105 f/3.5-4.5G ED VR | N80-200 f/4.5-5.6 D | N50 f/1.8D | P80-250 f/3.8 | MB-D11 | Naneu Pro Military ALPHA | ML-L3 | SB-600 | parę drobiazgów i starszych szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrbim Zobacz posta
    Zwracam się z prośbą o próbę wyjaśnienia dziwnego problemu dotyczącego współpracy D90 z MB-D80 a mianowicie brakiem ciągłości zasilania w przypadku rozładowania się jednego z dwóch akumulatorów EN-EL3e. Objawia się to wyłączeniem lub nie podjęciem pracy przez aparat w przypadku gdy jeden z akumulatorów wykazuje zerowy lub bliski zeru poziom naładowania. Jednakże drugi ma poziom naładowania bliski 100%. Aparat podejmuje dalszą pracę po wyjęciu tego rozładowanego. Innymi słowami mówiąc, ten rozładowany blokuje pracę pomimo tego, że drugi jest OK. Oba EN-EL3e są oryginalne.
    Mam dokładnie taki sam problem, tyle że dotyczy on zamiennika Alpha. Dodatkowo w obu komorach następuje samoistne, powolne rozładowaywanie aku. Nie znalazłem rozwiązania w necie i tak się z tym bujam. Może za jakiś czas kupię sobię nowy (ale też zamiennik), zastrzegając jednak u sprzedawcy, że w razie "w" oddaję lub wymieniam bez żadnych ceregieli.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lomax Zobacz posta
    Mam dokładnie taki sam problem, tyle że dotyczy on zamiennika Alpha. Dodatkowo w obu komorach następuje samoistne, powolne rozładowaywanie aku. Nie znalazłem rozwiązania w necie i tak się z tym bujam. Może za jakiś czas kupię sobię nowy (ale też zamiennik), zastrzegając jednak u sprzedawcy, że w razie "w" oddaję lub wymieniam bez żadnych ceregieli.

Bez gripa, czyli z akumulatorem zainstalowanym w body, również następuje jego samoistne rozładowanie. Sprawdzić jedynie należy, czy w gripie bateria jest rozładowywana szybciej, niż w body.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KamilM Zobacz posta
    Bez gripa, czyli z akumulatorem zainstalowanym w body, również następuje jego samoistne rozładowanie. Sprawdzić jedynie należy, czy w gripie bateria jest rozładowywana szybciej, niż w body.
    Tak, zgadza się bez gripa oryginalny aku rozładowuje mi się 1%/miesiąc a w gripe 6%/dobę.
    D90 | AF-S Nikkor 18-105 VR| AF-S Nikkor 70-300 VR| SB-900 | MB-D80 | i takie tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lomax Zobacz posta

Alphy/Meike tak niestety mają, miałem 1 sztukę, odesłałem, dostałem bez problemu nową, ta którą mam teraz też rozładowuje, tyle że w mniejszym stopniu. Wymień tę trefną sztukę, to obowiązek sprzedawcy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów