Close

Strona 328 z 371 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 271 do 3 280 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szarymak Zobacz posta
    Calme - zadzwon do f-my Wilk Elektronik (producent pamieci Good Ram) jutro jak znajdziesz troche czasu i spytaj czym sie roznią pamieci dedykowane do Apple i np do HP ktore produkuja a zwyklymi pamieciami do "składaków". Dowiesz sie o co chodzi z selekcja podzespołów do Mac'a, HP, Della i innych. To apropo pytania o Foxconna. Inna specyfika produktu poprostu a za tym inna cena koncowa
    Patrząc na miasto pod avatarem być może jest Pan nawet pracownikiem firmy , którą sobie zresztą cenię. Natomiast pytanie czy Wilk Electronic jest choćby dostawcą pamięci do 10% produkcji światowej ? Nie sądzę, jeśli się mylę proszę mnie sprostować. Ogólnie chodzi mi o zjawisko gdzie zbyt często ufamy magii marki, którą tak naprawdę po części tworzą podwykonawcy a tym coraz częściej zdarzają się wpadki.

Poza tym nie zapominajmy ile tak naprawdę wynosi realny koszt produkcji, choćby np takiego nowego 4S'a.
    Najtańszy u nas 16GB to koszt 196$. Powyższa kwota zawiera w sobie dwa czynniki - koszt produkcji i koszt
    podzespołów. Żeby nie robić wody z mózgu nie policzono tu oczywiście kosztów projektowania czy reklamy. Daje to jednak moim zdaniem jakieś pojęcie ile jest doliczane do normalnej ceny wyrobu. Czyli jak widać nie są to jakieś hyper high endowe cześci w takiej cenie.

Pamięci NAND montowane w iPhone'ach produkowane są przez Hynixa i Toshibę, dotychczas Apple używało podzespołów stworzonych przez Samsunga.Tu koszt dla 16GB wersji jeśli chodzi o NAND wynosi wg iSuppli 19.20 $ a DRAM - 9.10$.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Tom01 - szczerze przyznaję że dawno nie spotkałem tak ślepo zapatrzonego w appla gościa. Jeśli naprawdę Pan uważa, że te same części tej samej marki będą wyższej jakości jak są w macu niż jak bym je wkręcił do składaka
    Nie jestem ślepo zapatrzony tylko wiem jakie są realia. Nie kupi Pan takich samych jakościowo części z jakich jest zrobiony sprzęt firmowy. Mowa przede wszystkim o płytach, kartach, zasilaniu, obudowach. CPU, GPU, HDD są oczywiście te same. Rynek jest podzielony. Jako klocki do składania jest produkowany sprzęt najtańszym sposobem, oszczędnościowo zaprojektowany. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ta sama firma klepała lepszej jakości płyty do średniej klasy HP-ków, DELL-i czy Apple. Segmentacja rynku to kasa. Po prostu.

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No to akurat nie jest niczym dziwnym. Ja tak mam.
    I korzysta Pan z tych drogich, zapewne zawodowych programów na laptopie? Dobrze to chodzi?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-11-2011 o 22:32
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Od pewnego czasu nie chce mi się brać udziału w tego typu flejmach, ale już nie zdzierżyłem...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Juz jakis czas temu stwierdzilem, z MacOS iloscia tandetnych bzdur, animacji, i niepotrzebnych wodotryskow, przewyzsza wszystko co widzialem w zyciu.
    Dziwne, ja mam dokładnie identyczne zdanie, ale o Windach. Dodałbym jeszcze – brzydkie jak kupa nietoperza, bardziej pozbawione stylu są już tylko niektóre GUI linuxowe.

To jest system dla ludzi, ktorzy lubia sobie tylko klikac, konfigurowac, organizowac pulpity i "bawic sie systemem", a nie pracowac.
    Fascynujące wnioski, szkoda że jakże odległe od rzeczywistości. Co pewnie wynika z zupełnego braku wglądu w środowisko ludzi używających tych komputerów (taka robocza hipoteza). Bo właśnie od zawsze był i jest to system dla osób, które mają gdzieś konfigurowanie, babranie się z kreatorami, setkami klików w dziesiątkach tablic kontrolnych i skrzętnie poukrywanych sterowników, losowo zdarzające się nieprzewidywalne zachowanie sprzętu, konieczność wyhodowania w sobie nawyków paranoidalnych i jeszcze wielu, wielu innych równie irracjonalnych zachowań, jakże oczywistych dla większości użytkowników Windy.
    MacOS to jest system dla ludzi, którzy traktują komputer jako narzędzie do pracy/rozrywki, po wyjęciu z pudełka i minimalnych zabiegach przystosowawczych ma działać – jak toster czy mikrofala. W dodatku nie napawający degustacją marnej jakości wykonaniem, czy wątpliwą estetyką. I właśnie dlatego od wielu, wielu lat Maki są tak lubiane w biznesach związanych z twórczością – graficy, muzycy, architekci, filmowcy, pisarze, fotografowie – to często gęsto nie są geecy komputerowi, od sprzętu oczekują prostoty obsługi, intuicyjności, estetyki oraz przede wszystkim tego, że nie będzie przeszkadzał w realizacji zadania. I Maki z punktu widzenia takich osób te warunki spełniają znacznie lepiej od pcujów z Windą.

Jako system do pracy, to Mac OS ma sie jak wypicowana bulwarowka ze zlotymi felgami, nieskoprofilowymi oponami, blyszczacym lakierem i chromowanymi relingami, w zadaniu: przejechac przez poligon czolgowy.
    Jeśli Twoja robota polega tylko i wyłącznie na jeżdżeniu po poligonach, to faktycznie kup sobie lepiej ten czołg. Nic tam, że najpierw będziesz musiał zdobyć dogłębną wiedzę o jego budowie, wyrobić uprawnienia mechanika, zapoznać się z katalogami części tjuningowych. Makjuzer w tym czasie swoim Rangem skoczy na wczasy do Chorwacji, zrobi zakupy w markecie budowlanym i pojedzie do daczy nad jeziorem ciągnąc przyczepę z jachtem... A Ty, w kurzu i z piachem zgrzytającym między zębami, siedząc na obszytym skajem krzesełku poczujesz satysfakcję z przeorania kolejny raz tego samego czołgowiska

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Podsumowując: Apple lansuje się, że MBP to są komputery dla profesjonalistów a nie oferują do nich nawet stacji dokującej. Porażka na całej linii.
    Po pierwsze nie do każdego "profesjonalnego" laptopa z Win jest stacja dokująca. Po drugie nie każdy jej potrzebuje. Po trzecie klik, klik, klik.

Ale teraz wymysliles... Mhmmm Wiesz w ogole co to jest poligon? W wojsku byles, czy juz sie nie zalapales? Poligon czolgowy to poligon czolgowy a nie przyfabryczny tor uzywany do testowania zawieszenia konkretnego rodzaju samochodu. Poligon czolgowy jest dla czolgow a nie konkretnych czolgow czy bulwarowek. Prosta sprawa czolg przejezdza a raczej wykonuje na nim okreslone zadania, a odpustowa bulwarowka grzeznie na samym starcie.
    A krossówką czy quadem to czołgowisko można przejechać jeszcze szybciej (i przyjemniej) niż czołgiem. Gratuluję, właśnie udowodniłeś, że do specjalizowanych zadań najlepiej sprawdza się specjalizowany sprzęt. A teraz wsiądź w ten czołg i pojedź odbębnić zlecenie na drugim końcu kraju. Bo już zahramanicę to nie tak łatwo będzie wyjechać. A na koniec życzę powodzenia w udowadnianiu tezy, że jeżdżenie po czołgowisku to aby idealna analogia zadań, do jakich można używać komputera.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Calme - Nie , nie jestem pracownikiem tej firmy, ale kupowalem tam pamieci do Mac'a Pro i HP, wyszlo najtaniej i dziala. Selekcja to selekcja, inaczej wszystkie pamiec mialyby jedna cene, bez rozrozniania lepszych czy gorszych parametrow ich pracy. Wiem ze sprzet Apple moglby byc tanszy, selekcja podzespolow, np dyskow twardych (producent, seria dysku) to kosztuje, wiem nie tyle, ale po co ma byc tanszy ? Mercedes, Audi, BMW tez moga byc tansza a nie sa. Polityka firmy i tyle.
    Zaczynam... po canonie D350... od D300s + 50 1.8

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szarymak Zobacz posta
    tomwidlak - kupujesz Apple bo chcesz i nikt Cie do tego nie zmusza, masz kase, kupujesz, nie masz kasy to skladasz instalujesz winde i tyle. Nie potrafie zrozumiec tego Twojego sarkazmu w wypowiedzi. Dobry markowy komputer jak piszesz, ma jeszcze np 3 lata gwarancji (Next Business Day), ma wsparcie na telefon po numerze kompa itp, itd, a domowy skladak sie wyklada raz na tyzien, raz na miesiac, raz na rok, jak trafisz, jak sam napisales, jestes testerem swojej konfiguracji. Tez za to placisz, czasem, nerwami, brakiem sprzetu jak jest w naprawie itp. Za maca sie placi bo, ma dobry system, fajnie wyglada, bo goscie naklejaja biale jablko na auto i ich to cieszy. Nie rozumiesz tego, nie chcesz rozumiec. Ok, naklej sobie na aucie logo windows, Twoja sprawa.
    Ty nie rozumiesz mnie.

Ja sam rekomenduje komputery Apple, ktore sa swietnymi, ludziom nie majacym pojecia o komputerach. Uwazam je za prostrze w obsludze i o swietnej jakosci oraz niewatpliwych zaletach, lacznie z mniejsza iloscia problemow z OS dla laika.

Moj problem z Apple jest dwojaki:

1. Liczna rzesza fanatykow ktora nie widzi zadnych wad tego systemu i pieje w zachwycie na widok wszystkiego ze znaczkiem Apple. Ofiarami padaja nieswiadomi ludzie ktorzy nie koniecznie chca Apple, ale kupuja bo przeciez "nigdy sie nie wiesza, psuje i jest swietszy od JP2". Marketing Apple jeszcze to promuje.
    2. CENA - jedyne co twierdze to to ze Apple poprostu rznie Swoich klientow. Jesli wiesz ze przeplacasz i jest to Twoja swiadoma decyzja to ja nie mam z tym zadnego problemu. Jedyne co staram sie glosic to wlasnie to, tym ktorzy nie wiedza ze przeplacaja za Maca, czesto dosc srogo.

Swiadomy zakup, zeby ktos kto kupuje Apple wiedzial co kupuje, a nie tylko kupowal na podstawie iBelieve i opinii internetowych onanistow/fanatykow tej marki.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 13-11-2011 o 22:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie kupi Pan takich samych jakościowo części z jakich jest zrobiony sprzęt firmowy. Mowa przede wszystkim o płytach, kartach, zasilaniu, obudowach.
    Myślę, że jeśli chodzi o zasilacze i obudowy to gruba nadinterpretacja. Jestem spokojnie sobie w stanie znaleźć w kraju dostawcę zasilaczy i obudów najwyższej światowej klasy jako podzespół do składaka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Czyli jak widać nie są to jakieś hyper high endowe cześci w takiej cenie.
    Część to część. Ile kosztuje w produkcji jakiś najwyższej jakości element elektroniczny? Jakieś promile centa? Jaki udział w cenie produktu gotowego mają jego elementy składowe? Stosunkowo mały, stąd ceny części nie są dowodem na highendowość lub nie-highendowość całego produktu.

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Myślę, że jeśli chodzi o zasilacze i obudowy to gruba nadinterpretacja. Jestem spokojnie sobie w stanie znaleźć w kraju dostawcę zasilaczy i obudów najwyższej światowej klasy jako podzespół do składaka
    Zauważył Pan zapewne że nie je wymieniłem w pierwszej kolejności.

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Moj problem z Apple jest dwojaki
    Właśnie! To Pan ma problem z Apple.

Krytykuje Pan zaciekle, używa niewybrednych epitetów, poniża każdego kto ma inne zdanie na temat Mac lub OSX i uzasadnia swoją decyzję inaczej niż Pan uważa za właściwe.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-11-2011 o 22:41
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    dobrze, poproszę zwoleniników Maca o trzy analizy (skoro mac jest tak samo tani jak PC) o przedstawienie sytuacji następujących:

2. z "naszej" działki - komputer + monitor do stabilnej i wydajnej obróbki zdjęć, projektowania i przygotowywania wydruków - budżet jak powyżej 10 000 zł
    3. system dla mikro agencji reklamowej, która zajmuje się tworzeniem filmów reklamowych - budżet 50 000 zł, potrzebne 4 komputery

czy ktoś mi powie co Apple ma do zaoferowania w tych sytuacjach - są one jak najbardziej rzeczywiste
    mozesz kupic sobie iMac 27" z i7 3.4GHz za 8700zl + 16GB pamieci z alledrogo i jeszcze na skrzyne piwa zostanie
    ewentualnie najtanszy iMac 21.5" + 16GB pamieci + drugi ekran + trzeci ekran

tak dla twej czystej ciekawosci napisze, ze moj i5 + 4GB pamieci sklada panorame z 12 TIFFow w 30s w photoshop'ie mimo odpalonych 10 innych aplikacji na roznych pulpitach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    I korzysta Pan z tych drogich, zapewne zawodowych programów na laptopie? Dobrze to chodzi?
    Korzystam, jak muszę. Generalnie z laptopa korzystam, jak muszę (do pracy, bo częściej zdarza mi się walnąć na sofie, żeby obejrzeć jakiś film, czy na forum poklikać). A czasami muszę. Na moje szczęście, licencja na oprogramowanie w tym laptopie jest "mobilna" i jest ona w laptopie akurat wtedy, kiedy muszę z niej skorzystać. A czy chodzi to dobrze? Bez szału, ale tragedii też nie ma. Oczywiście nie ma porównania do stacji roboczej, którą mam w robicie, czy nawet z wypasionego składaka w domu, ale przy realizacji relatywnie prostych zadać natury prezentacyjno - poglądowej/wglądowej idzie przeżyć. A realizacji bardziej ambitnych i mocożernych zadań nawet nie próbuję się podejmować.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 13-11-2011 o 22:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Ty porównałeś windowsa do czołgu
    O kryste... Konfabulacje, to Wy wszyscy w tym gronie macie za normalny sposob dyskusji... Ja porownalem Windowsa do czolgu? Moglbys chociaz w tak prostej do sprawdzenia sprawie, nie klamac i brac odpowiedzialnosc za swoje slowa.
    Prosze bardzo. Link do Twojej wypowiedzi, w ktorej stoi jak wol:

Cytat Zamieszczone przez adrian
    Windows jest za to jak czołg. Ciężki, kanciasty i dużo pali

Świadczy o tym, że się wykrzaczył i o niczym więcej, być może też "nie umiałem".
    Czego nie umiales? Zainstalowac programu? To jest takie skomplikowane na tym Twoim cudownym wygodnym, prostym i przyjaznym systemie?

Odkąd go zainstalowałem ostatnio działa idealnie. Na windowsie pewnie bardziej idealnie, prawda?
    Pod Windows nie posypala sie zadna wersja ani zadna kopia, ktora instalowalem nie tylko na swoim komputerze. :P

Nie uogólniaj Ja w tym wątku też narzekałem na apple i próbowałem rozmawiać z kolegą Tom01 kiedy pisał takie pierdoły, że aż szczypało w d**ie.
    I jakos cudownie Ci ten obiektywizm minal...

Póki co, to Tobie na windzie wszystko śmiga najlepiej na świecie, ale Tobie ma prawo, makowcom nie?
    Ty w ogole czytasz co sie tutaj pisze, czy tylko pojedyncze slowka skladasz sobie w jakie brednie? Podwazam jedynie tezy, ktore glosze fanboye Apple, ze: "na Apple nic sie nie sypie, a na Windows ciagle sie sypie!". Mam Ci to majuskulami napisac?

Druga sprawa, jestem też użytkownikiem windowsa 7 i kilku innych systemów operacyjnych, więc proszę, nie wkładaj mnie do worka z napisem "ogryzek".
    Ja Ciebie nie wkladam. To Ty sie sam wlozyles, wtorujac bredniom...

6 lat to nie jest stary sprzęt?
    A dlaczego mialby byc stary? Skoro jest pod USB, a Apple posiada ten port, to dlaczego argumentujesz brak wspolpracy idiotycznym okresleniem "stary"? No tak, gdyby o dziwo zadzialal, to jednak nie bylby stary...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 328 z 371 PierwszyPierwszy ... 228278318326327328329330338 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów