Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Problem z obiektywem

Witam jestem nowy na forum i od jakiegOs czasu jestem poaiadaczem amatorskiej lustrzanki d3100 raz z obiektywem 18-55 mm VR. Sprawa tyczy sie wlasnie nIego. Tydzien temu bez problemowo robilem 3h sesje teraz kiedy go wlaczylem aby zrobic zdjecie okazuje sie ze aparat nie lapie automatycznie ostrosci. Nie jest na manualu. Po za tym w czasie wciskania do Polowy przycisku do robienia zdjecIa kiddy to powinno nastapic automatyczne zlapanie ostrosci na obiekcie fotografowanym slychac cichy pisk polaczony z cichym jednak slyszalnym dzwiekiem pracy aparatu. Komplenie nie Wiem co sie dzieje I jak moglo do tego dojsc. Chyba jedyne rOzwiazanie to oddac do serwisu tylko nie Wiem jakie to koszta a po za tym Jaka jest przyczyna. z gory dzieki za pomoc

Domyślnie

Po pierwsze to włącz jakiś słownik w komórce
    Po drugie to co dokładnie jest problemem?
    Po trzecie - skoro od niedawna jesteś posiadaczem, to pewnie jest na gwarancji sprzęt jeszcze?
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Domyślnie

Przepraszam za pisownie ale autokorekta I te sprawy co do problemu aparat nie chce lapac ostrosci po prostu nic sie nie dzieje kiedy probuje zrobic zdjecie nawet na pelnym automacie. W czasie robienia zdjęcia słychać cicho jakbycos w środku sie podnosilo i opadalo a wcześniej tego nie było. Po prostu obiektyw nie wykonuje żadnej pracy związanej z lapaniem ostrosci tak po prostu. Na manualu działa bez zarzutu jednak auto nie ostrzy. Aparat mi ani nie upadł ani nic z tych rzeczy i ma dopiero 8 miesięcy. Chciałbym wiedzieć co to może być bo nie mam zielonego pojecia

Domyślnie

Może padł po prostu silnik w obiektywie? Ja tam bym wysłał do serwisu....

Domyślnie

Trzeba odszukać kartę gwarancyjną i zanieść na Postępu
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

A przełącznik w obiektywie jest ustawiony na A czy na M. Samo ustawienie aparatu pokrętłem na automat nie ustawi AF w obiektywie jeżeli ten będzie pracować w trybie manualnym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    M. Samo ustawienie aparatu pokrętłem na automat nie ustawi AF w obiektywie jeżeli ten będzie pracować w trybie manualnym.
    O jakim "pokrętle" mówisz?

Domyślnie

O ile się nie mylę w d3100 tryb AF ustawia się w menu. Pytanie czy jest ustawione na któryś z trybów AF?
    Na obudowie obiektywu jest przełącznik. Pytanie, czy jest ustawiony w pozycji AF?
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hijax_pl Zobacz posta
    O jakim "pokrętle" mówisz?
    Pokrętle/kole wyboru trybu pracy PASM + Auto + tryby tematyczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Pokrętle/kole wyboru trybu pracy PASM + Auto + tryby tematyczne.
    A co to ma wspólnego z af i obiektywem? To pomiar światła.

Bierz gwarancję i wysyłaj na Postępu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów