Ogolne zalozenia ogarniam. Dysk lub 2 dyski lub wiecej (na ile pozwala obudowa) na ktorym mozna trzymac filmy, muzyczke czy zdjecia z ktorych mozemy korzystac na kilku urzadzeniach.
I tu sie moje ogarnianie konczya chcialbym wiedziec nieco wiecej. Licze na Was
Hipotetycznie .... Mam peceta, laptopa i tv. Kupuje sobie jakiegos NASa z powiedzmy jednym dyskiem 1TB. Chce trzymac na nim filmy ktore obejrze na TV, muzyczke ktora odtworze np na laptopie w sypialni i moze dajmy na to kopie zapasowa zdjec. Byloby w ogole super jakbym jeszcze mogl zasysac pliki z netu bezposrednio na NASa z pominieciem peceta. To ostatnie to z tego co mi sie wydaje jest mozliwe bo sa dostepne NASy z klientami sieci bittorent.
I tu pierwsze niejasnosci - czy klient jest preinstalowany przez producenta NASa czy mozna samemu zainstalowac co sie chce czyli np uTorrenta? Druga sprawa to czy dany klient bedzie taki sam jak ten ktorego instalujemy w pececie czy sa to jakies specjalne wersje?
Trzecia sprawa to obsluga takiego klienta - czy obsluguje sie go tak jakby byl na pececie przez peceta czy jakos inaczej?
Teraz nie ogarniam kwestii polaczenia elementow skladowych w jedna spojna calosc![]()
Na poczatek sprawdzmy czy w dobra strone kombinuje - aby polaczyc peceta, laptopa i TV z NASem potrzebuje routera, tak? I moge wybrac czy bedzie sie to wszystko laczylo po kablach sieciowych albo po wi-fi albo czesciowo po kablach i czesciowo po wi-fi (np pecet kablem a laptop i TV po wi-fi)? O ile to zalozenie jest sluszne to rozumiem ze punktem centralnym ukladu jest wlasnie router bo bez niego elementy sieci nie beda sie mogly komunikowac.
Idac dalej - jesli chce obejrzec jakis film na TV. To rozumiem ze zarowno NAS jak i TV musza być wyposazone w DLNA, tak ? A jesli juz sa wyposazone to czy z TV moge sobie przegladac zawartosc NASa i wybierac co mnie interesuje czy dziala to jakos inaczej ? Czy jesli oba urzadzenia beda polaczone bez kabli, za posrednistwem wi-fi to da sie normanie ogladac materialy HD z DTSem (chodzi mi glownie o pliki mkv ktore sa spore. Precyzujac, pytam o plynnosc trasferu)?
Na razie to tyle. Nic innego mi do glowy nie przychodzi.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami