Close

Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Domyślnie

........ QRDE. Specjalnie wstrzymałem się z zakupem w oczekiwaniu na radę doświadczonych... No i dalej nie wiem co kupić. M58 czy SB800 ? Różnica cenowa nieznaczna, poradźcie, co się lepiej sprawdza w praktyce? Uważam się za ambitnego amatora. Korektę crop`u pewnie dołożą w najbliższym upgrade, tu się nie martwię ale - jak wygląda kwestia rozsyłu błysku? A powtarzalność? Kusi mnie ten drugi palnik, ale czy rzeczywiście daje tak wiele? Czy drugi palnik pracuje tylko w trybie manualnym? bo słyszałem różne opinie. Jeżeli pracuje w iTTL to jak się to sprawdza w różnych sytuacjach? Np- ten sam obiekt, główny palnik w sufit i różnie go ustawiam ? Przykładowo - jeżeli błysnę za plecy to czy dodatkowy palnik to uwzględni i czy się dostosuje? Czy w komplecie są filtry i dyfuzor?
    Przy okazji - jeżeli jednak zdecyduję się na SB - czy istnieje jakaś pokrętna kombinacja ustawień, przy której w D70s można byłoby używać lampy wbudowanej jako drugiego palnika? Powiedzmy - SB na szynie błyska w sufit, wbudowana na wprost i do pełni szczęscia to wszystko pracuje w iTTL.
    M
    D70s + 2 kitowe + duperelki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madro Zobacz posta
    .
    Przy okazji - jeżeli jednak zdecyduję się na SB - czy istnieje jakaś pokrętna kombinacja ustawień, przy której w D70s można byłoby używać lampy wbudowanej jako drugiego palnika? Powiedzmy - SB na szynie błyska w sufit, wbudowana na wprost i do pełni szczęscia to wszystko pracuje w iTTL.
    M
    nie.
    wbudowana w d70 jak steruje lampą zewnętrzną, to nie bierze udziału w błysku głównym (d80 juz tak)

bez TTL się da, ale nie o to pytałeś (np. SB800 w trybie SU4 i na A)

dwa palniki metza 58 to zaleta - jestem ciekaw jakie są opcje sterowania małym palnikiem?
    on zawsze odpala jako procent mocy dużego?
    czy mozna zmieniać proporcje między palnikami, albo dać palnik mały w innym trybie (na M, a duży palnik na TTL?)?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-03-2007 o 01:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    dwa palniki metza 58 to zaleta - jestem ciekaw jakie są opcje sterowania małym palnikiem?
    on zawsze odpala jako procent mocy dużego?
    czy mozna zmieniać proporcje między palnikami, albo dać palnik mały w innym trybie (na M, a duży palnik na TTL?)?
    Drugi palnik zawsze pracuje w tym samym trybie co główny, mozna tylko ustawiac jego moc jako 1/1, 1/2, 1/4. Przy ustawieniu 1/1 moc lampy rozklada się na - 85 % -palnik glowny , 15% - drugi palnik.
    Tak poza tym to nie przecenialbym zalet drugiego palnika, znacznie lepszy jest "sztuczny sufit" - np Pocket bounce.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Mysle ze mały palnik baedzie jak najbardziej uzyteczny jak pojawi sie w ofercie metza dyfuzor do niego. Do MZ54 jest taki do dostania ale do AF-1 juz nie pasuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Drugi palnik zawsze pracuje w tym samym trybie co główny, mozna tylko ustawiac jego moc jako 1/1, 1/2, 1/4. Przy ustawieniu 1/1 moc lampy rozklada się na - 85 % -palnik glowny , 15% - drugi palnik.
    Tak poza tym to nie przecenialbym zalet drugiego palnika, znacznie lepszy jest "sztuczny sufit" - np Pocket bounce.
    taki odbłyśnik ma jednak kilkanaście centymetrów i daje jednak dośc skoncentrowana wiązke światła w porównaniu do sufitu (o ile jest to możliwe - bo czasmi nie, gdy jest on w kolorze).
    wolę duży palnik o sufit, a mały leciutko na wprost - tylko tyle, by wydobył lekko oczy, które przy górnym oświetleniu (od sufitu) są lekko w cieniu.
    Oczywiście nie lubie ostrych cieni, ale może to ustawienie małego na 1/4 będzie bardzo delikatne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaddixx Zobacz posta
    Mysle ze mały palnik baedzie jak najbardziej uzyteczny jak pojawi sie w ofercie metza dyfuzor do niego. Do MZ54 jest taki do dostania ale do AF-1 juz nie pasuje.
    Wydaje mi sie, że pomyliłeś szary filtr zmniejszajacy moc pomocniczego palnika z dyfuzorem.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

To ja już jestem kompletnie głupi.

Jak dzwonię do sklepu,który sprzedaje wszystkie aparaty i w tym Nikony, to polecają mi SB-800, a min SB-600. Za to jak dzwonię do przedstawiciela Metz'a, to oczywiście nie zgadza się z opinią tamtych sklepów i twierdzi, że choć nie firmowa to lampa, to jest DUŻO lepsza od SB-800.

Niech ktos w końcu napiszę, co przekonało go do Metza, a czego ta lampa nie ma.
    I czy to prawda, że "firmowe" lamy lepiej współpracują, w po równaniu z dedykowanymi innych firm

Pozdrawiam
    Krzysztof
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

i prawidłowo...każda sroczka swój ogonek chwali
    a prawda jest gdzieś po środku
    ja wybrałem Metza ze względu na renomę firmy, niższą cenę, drugi palnik i imho lepszy rozkład błysku, zwłaszcza z dyfuzorem...54MZ4i to mój drugi już Metz i z obu jestem zadowolony
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Talking

A ja dlatego ze metz to o wiele nowsza konstrukcja. I przynajmniej mam pewnosc ze jak nikon wprowadzi nowe body to lampa bedzie mi z nim dzialac bo sobie zmienie w niej oprogramowanie.

Pozatym dwa palniki to wiecej niz jeden, jest mozliwosc zabawy z rozkladaniem swiatla. Pozatym jest ladniejsza

Domyślnie

nie dość że jak powiedział kolega jest ładniejsza to jest to METZ!!! nie wiem jak wy ale przy wyborze lampy błyskowej marka sprzętu ma dla mnie duże znaczenie (niezawodność). Nie ma głosów mówiących, że Metz samodzielnie błyska z d200 czy d80 poza tym mam Metza i jestem bardzo zadowolony. Pracuje cicho i pewnie...
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Strona 28 z 36 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów