Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Programowanie może wydawać się trudne, ale gdy zaczynasz już programować (na początku z instrukcją) to dopiero sobie uświadamiasz jakie to dziecinnie proste.

Domyślnie

Początkowo też byłem zainteresowany takim adapterem ale... Jeśli ten chip trzeba programować pod każdy obiektyw to dla wygody trzeba kupić do każdego obiektywu jeden adapter - i rodzi się pytanie czy się opłaca. 50 Nikkora kosztuje 350 - 500 zł (używany/nowy), 35 nowy 750 zł... Pytanie jakie chcesz podpinać obiektywy?! Ja po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mazzi Zobacz posta
    Początkowo też byłem zainteresowany takim adapterem ale... Jeśli ten chip trzeba programować pod każdy obiektyw to dla wygody trzeba kupić do każdego obiektywu jeden adapter - i rodzi się pytanie czy się opłaca. 50 Nikkora kosztuje 350 - 500 zł (używany/nowy), 35 nowy 750 zł... Pytanie jakie chcesz podpinać obiektywy?! Ja po prostu zrezygnowałem z tego pomysłu.
    Co ty wypisujesz? Nawet nie sprawdziles, jakie to proste.
    Natomiast trudno sie nie zgodzic z tym, ze ten chip sporo podraza cala impreze. Trzeba dokladnie przeliczyc, czy sie oplaca. Czy te stalki sa tego warte. Malo jest m42, dla ktorych warto nikonowskiego dandeliona miec.
    Pod nikonowskie manuale nie kupowalbym wcale, bo trzeba ciac mocowanie obiektywu i wtedy to jest droga impreza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m;2568403[B
    ]Co ty wypisujesz? Nawet nie sprawdziles, jakie to proste.[/B]
    Natomiast trudno sie nie zgodzic z tym, ze ten chip sporo podraza cala impreze. Trzeba dokladnie przeliczyc, czy sie oplaca. Czy te stalki sa tego warte. Malo jest m42, dla ktorych warto nikonowskiego dandeliona miec.
    Pod nikonowskie manuale nie kupowalbym wcale, bo trzeba ciac mocowanie obiektywu i wtedy to jest droga impreza.
    Nie rozumiem ironii kolego... Czego nie sprawdziłem? Nigdy nie miałem lustra, jak zobaczyłem Heliosa i koszt 150 zł to byłem pozytywnie zaskoczony i nie zdawałem sobie sprawy, że nie mierzy światła, że nie ma AF, że to i tamto... Wiem, że jesteś PRO ELO ELO młodzieżowo fajny ale ironie sobie daruj

EDIT - nie sprawdziłem programowania? Podejrzewam, że mając z 2 - 3 stałki i zmieniając je na wypadzie programowanie będzie uciążliwe...
    Ostatnio edytowane przez Mazzi ; 17-10-2011 o 09:54

Domyślnie

Dobra sytuacja wygląda tak: decyzja padła na adapter bez chip'u i teraz pozostaje pytanie soczewka czy bez? Może znalazł ktoś w necie zdjącia porównawcze z jednego obiektywu robione adapterem z i bez soczewki?

Domyślnie

Bez soczewki masz obraz bez mydlenia, tak, jakbyś miał sam obiektyw ale nie wyostrzysz na nieskończoność (część obiektywów m42 można jednak wyjustować). Z soczewką masz mydło od pełnej dziury i aby uzyskać obraz w miarę, to musisz przymknąć przesłonę o dwie działki. Moim zdaniem nie warto brać z soczewką.

Domyślnie

... i pamiętaj, że manualne ostrzenie to dość losowe poczynania, skazane wielokrotnie na ominięcie punktu ostrzenia
    zwłaszcza, jeżeli punkt np. dziecię lub inny szkodnik szybko biega!
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yorgi Zobacz posta
    Dobra sytuacja wygląda tak: decyzja padła na adapter bez chip'u i teraz pozostaje pytanie soczewka czy bez? Może znalazł ktoś w necie zdjącia porównawcze z jednego obiektywu robione adapterem z i bez soczewki?
    A jakiej wlasciwie optyki na m42 zamierzasz uzywac? Dlaczego pytam? Niektore obiektywy manualne nikona sa swietne i tanie, a nie wymagaja przejsciowki i ostrza tam, gdzie trzeba.

Domyślnie

Mam kilka obiektywów ze starego zenita. A o manualnych nikonach to ja dobrze wiem będzie to kolejny zakup. Dzięki wszystkim za rady.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów