Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Question Wyzwalnie lampami Nikona

A więc, chciałbym fotografowac w plenerze ale nie chce wydawac na wyzwalacz SU-800 i lampę.
    Czy jest taka możliwość ze jeżeli kupię 2 lampy np. SB-700 to jedna bedzie wyzwalała druga ? czy tylko jedna bedzie błyskała ?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Tak. Jeśli kupisz 2x SB 700, to będziesz miał 3 lampy; wbudowaną możesz wyzwalać dwie pozostałe.
    Poczytaj o zaletach i wadach CLS.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Czyli jeżeli mam 2x sb-700, jedna z lewej strony druga z prawej strony modela, to bez zadnego problemu moge wyzwalac obydwie lampy i mieć jeszcze 3-cią wbudowaną w korpus ?
    (mam Nikona D5100)

Domyślnie

przeczytaj instrukcje obslugi aparatu. jesli masz tam napisane o CLS to pozniej poszukaj co to takiego ten CLS (np google) a jesli na wiecej pytan nie znajdziesz odpowiedzi w instrukcji lub internecie wtedy smialo zadawaj pytania na forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FotoKuba Zobacz posta
    A więc, chciałbym fotografowac w plenerze ale ...... ?
    Cytat Zamieszczone przez FotoKuba Zobacz posta
    Czyli jeżeli mam 2x sb-700, ...., to bez zadnego problemu moge wyzwalac .....
    w plenerze prawie na pewno bedziesz miał kłopoty z wyzwalaniem takiego zestawu, a w słoneczny dzień to będzie prawie zupełna kiszka. Fotocele lamp po prostu nie będą "widzieć" błysku lampy głównej.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    w plenerze prawie na pewno bedziesz miał kłopoty z wyzwalaniem takiego zestawu, a w słoneczny dzień to będzie prawie zupełna kiszka. Fotocele lamp po prostu nie będą "widzieć" błysku lampy głównej.
    Prawda, dlatego pisłaem o wadach i zaletach systemu CLS. Kłopot będzie też w przypadku softoboxów założonych na lampy etc.
    Co do body D5100, to nie wiem ale powinna być taka możliwość, jak radzili koledzy - sprawdż w instrukcji.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

No to powiedzmy mamy słonezny dzien , i nie jest możliwe wyzwalanie błyskiem, to co wtedy ? Może są jakieś tańsze wyzwalacze (tansze niz SU-800)? Polecacie coś ?

Domyślnie

1. D5100 nie ma sterownika CLS/AWL więc ze sterowania lampami nici.
    2. SB700 ma wbudowaną fotocelę (SU4) więc można wyzwolić je za pomocą innej lampy (np. wbudowanej). Mogą wystąpić problemy, zwłaszcza w jasny, słoneczny dzień. Moc lampy ustalamy ręcznie w trybie M.
    3. Pozostaje radio - lampa w trybie M (np. RF602/602, Pixel Soldier), lub niedopracowane Pixel Knight TR331 która zapewnia TTL, ale jest drogi.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    3. Pozostaje radio - lampa w trybie M (np. RF602/602, Pixel Soldier), lub niedopracowane Pixel Knight TR331 która zapewnia TTL, ale jest drogi.
    Miałem tego Pixel Knight TR331.
    Nie polecam, faktycznie TTL chodził jak chciał.

Question

A więc :
    1. Jaką lampe polecacie (chodzi o lampy nikona ) ?
    2. Jaki wyzwalacz radiowy do lampy ( nie SU-800, coś tańszego)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów