Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Body tylko do filmowania D5100 / 550D

Szukam body tylko do filmowania. Skłaniam się ku D5100 lub 550D.
    D5100, bo to body systemowe i cały osprzęt będzie kompatybilny (posiadam szkła Nikona).
    550D, bo z tego co widziałem daje piękny obrazek (jak za te pieniądze). Do 550D muszę mieć przejściówkę, czy ktoś coś poleca? Na co zwrócić uwagę?

Teraz kwestia czy postawić na kompatybilność, czy mieć sprzęt o teoretycznie większych możliwościach

550D ma też tryb, w którym filmuje 60fp/s - to również dla mnie ważne.

Pytanie:
    Czy są jakieś duże minusy używania body canona i szkieł nikona?
    Czy jakieś funkcje poza oczywistym af nie będą działać?

Z góry dziękuję
    | N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iceman Zobacz posta
    O, z nieba mi spadłeś!

Słuchaj, napiszę tutaj, bo na pewno inni też będą kiedyś mogli tego potrzebować.
    Potrzebuję body do filmowania. Tylko do filmowania. Szkoda mi kasy na 5dmkII, porównywałem z 550D i ten kompromis jakości do ceny mi odpowiada. Pozostałą kwestia szkieł.
    Jaką przejściówkę wykorzystać?
    Czy są jakieś inne minusy poza wspomnianymi z ustawianiem przysłony? Trudno mi pytać o konkretne funkcje w 550D, które mogłyby nie działać, stad pytanie ogólne

Być może warto by założyć inny wątek tylko o tym.

A może porównywałeś 550D do D5100?
    Tak, to dokładnie tak jak u mnie Też kupiłem 550D tylko i wyłącznie do filmowania - pomimo, że mam już kilka miesięcy jeszcze nawet ani zdjęcia tym nie zrobiłem. Zmęczyło mnie czekanie na "już za chwilę się pojawi" następce D700 z filmami więc skusiłem się na tego camunia. Możesz ew rozważyć 600D (jak ja kupowałem to była nowość i cena niezbyt atrakcyjna) - ma odchylany ekranik, a to się okazuje być często przydatny bajer - nie mam i ubolewam.

Ja kupiłem przejściówkę na allegro - nie była wystawiona w aukcji, ale w opisie zwyklej eos->nikon było, że mają w ofercie za 400zł do szkieł AF-S. Wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą utwierdzając się, że to to co potrzeba (bo wszędzie "znawcy" pisali, że nie ma czegoś takiego) no i mam

Teraz googlam coby jakiś obrazek tego znaleźć i znalazłem chyba producenta:

http://www.16-9.net/nikon_g/

Tylko no cena jest wyższa sporo niż to co ja płaciłem choćby u nas, a nie od źródła. Dziwne w każdym razie.

Tym dziadostwem z boku sobie regulujesz przysłonę, ma to tą zaletę, że dzięki temu płynnie możemy przymykać szkło. Nie jest jakoś super precyzyjne to, ale daje rade. Ogólnie to kawałek blaszki, a cena spora - ale to i tak jest taniej niż kupować choćby najtańsze szkła do canona - a nie mówiąc o jasnej optyce tak jak to co mam. Z minusów - no to sam fakt, że musisz przekręcać przejściówkę przy zmianie szkieł. Da się przeżyć. Na niektóre szkła wchodzi szczelniej, na niektóre luźniej - ogólnie nie ma problemu. Jedynie przy 50 1.4D mam jakiś dziwny luz, ale nie wiem czy to nie kwestia mojego szkła. Nie przeszkadza mi to bo zwykle i tak mam dostęp do canonowskich 50 1.4 i 1.8.

550D z D5100 raczej nie porównywałem - chyba wtedy jeszcze nie było tego nikona ztcp. Zasadniczo tak czy inaczej Canon jest lepszym wyborem pod tym względem, bo masz możliwość wgrania Magic Lantern co jest naprawdę nieocenioną przewagą. To co jest do ustawiania w menu... no to jest nic w porównaniu do ML Nie wiem jak jest w D5100, ale w canonie jest też 50/60fpsów - przydatne do slow motion.
    Do tego też całe wsparcie, całe fora o filmowaniu dlsr poświęcone głównie canonowi, mnóstwo ludzi używających ten sprzęt w mniej lub bardziej profesjonalnych produkcjach - to też ma spore znaczenie. W razie jakiegoś problemu masz sporą społeczność którą możesz pytać, radzić się. Jak zgadasz się z kimś kto też filmuje na 90% będzie miał właśnie canona - późniejsze łączenie materiału też jest łatwiejsze - podobnie kolorystyka wygląda chociażby.

Nie wiem co jeszcze... Jak coś zapomniałem to sorki a jak coś to pytaj.

Domyślnie

Dzięki wielkie!
    Czytałem, że jest taka przejściówka... fakt. Ale cena mało przyzwoita Mam sporo szkieł, które mają jeszcze pierścień przysłon, więc na razie pewnie kupię zwykłą przejściówkę. Z moich skromnych doświadczeń z tymi dwoma aparatami bardziej przystępny wydał się 550D. A pytałem, bo zawsze jest obawa o niekompatybilność, a przez to wywalenie kasy w błoto

Czy 600D to jedynie dodatkowy uchylany ekran, czy też coś w sofcie zmienili?
    | N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iceman Zobacz posta
    Dzięki wielkie!
    Czytałem, że jest taka przejściówka... fakt. Ale cena mało przyzwoita Mam sporo szkieł, które mają jeszcze pierścień przysłon, więc na razie pewnie kupię zwykłą przejściówkę. Z moich skromnych doświadczeń z tymi dwoma aparatami bardziej przystępny wydał się 550D. A pytałem, bo zawsze jest obawa o niekompatybilność, a przez to wywalenie kasy w błoto

Czy 600D to jedynie dodatkowy uchylany ekran, czy też coś w sofcie zmienili?
    Mi zależało głównie na 35 1.8 i 85 1.4, więc tu bym bez przejściówki nie poszalał

W 600D chyba jeszcze jest sterowanie audio jakieś z poziomu body dodane. W sumie to bez większego znaczenia bo to i tak jest w ML i na dodatek dużo bardziej rozbudowane. Pod kątem filmów chyba nie ma żadnych innych różnic ztcp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta

Ja kupiłem przejściówkę na allegro - nie była wystawiona w aukcji, ale w opisie zwyklej eos->nikon było, że mają w ofercie za 400zł do szkieł AF-S. Wymieniłem kilka maili ze sprzedawcą utwierdzając się, że to to co potrzeba (bo wszędzie "znawcy" pisali, że nie ma czegoś takiego) no i mam
    Możesz podać aukcje ?????
    Bo ja mam namiar ale za 130-160 funtów - troszkę drogo

Domyślnie

Nikon jest gora MZ w DSLR-ach (jakosc zdjec i jakosc samych body), ale jesli chodzi o filmowanie to Canon jest No.1. Filmowanie w C jest swietnie dopracowane. Juz niexle wypada 550D, a 7D i 5D MK II to rewelka.
    .FILTER.

D90 oraz: 18-105 VR i 35/1.8 i SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Możesz podać aukcje ?????
    Bo ja mam namiar ale za 130-160 funtów - troszkę drogo
    To dokładnie ten sprzedawca:

http://allegro.pl/adapter-canon-ef-e...824441884.html

I tam jest napisane w opisie, że mają wersje z popychaczem przysłony za 399zł. Nie mam pojęcia skąd ta cena - bo jakby nie było, jest okazyjna - bo wszędzie jest zauważalnie drożej...

Cytat Zamieszczone przez Filter Zobacz posta
    Filmowanie w C jest swietnie dopracowane. Juz niexle wypada 550D, a 7D i 5D MK II to rewelka.
    Nie jest świetnie dopracowane, ale to i tak najlepiej z tego co jest dostępne obecnie na rynku (ew zhackowany panas, ale nie orientowałem się zbytnio, zresztą matryce mają lipne). Akurat 7D pod względem filmów jest taki sam jak 550d/600d/60d (ten sam obrazek), a nawet gorszy niż tańsze puszki - nie ma na niego wersji Magic Lantern, a jest zdecydowanie najdroższy z cropów.
    Ostatnio edytowane przez morzon ; 10-10-2011 o 22:11

Domyślnie

Aukcje podałem ze sprzedawcą, nie z tą przejściówką, więc na zdjęcia nie patrz Nie mają jej wystawionej, wtedy też nie mieli jak kupowałem (chyba w maju). Trzeba pisać do sprzedawcy czy mają ją aktualnie na stanie.

A przysłonę ustawiam tym suwakiem z boku. On przesuwa taką blaszke która przesuwa popychacz przysłony w szkle.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów