Szukaj
jak na 'wypad' na pewno bardzo fajnie uchwycone momenty.
ale czy ostatnie tak miało wyjść? czy ostrość miała być na kobietę za szybą?![]()
Wszystko celowo![]()
FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800
troche kadry nie sa do konca OK
D700 | D200 | D80 | F80 | N14-24 f/2.8 | N24-70 f/2.8 | N70-200 f/2.8 VR I | N50 f/1.8 D | T 17-50 f/2.8 | Sigma ART 35 f/1.4 | 2x SB-800 | Metz 36 C2 | kilka szkieł m42 PAST: D300 | D50
FOTO KONCERTOWE
okeeeej? wypadało by coś poradzić ?
FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800
Jest bardzo obiecująco. Rzeczywiście wyczucie kompozycji jeszcze do udoskonalenia. Ostrożnie z jasnymi tłami również, to według mnie ważne, by się albo tam coś działo, albo tło znikało. Jeżeli jest to jednak pół kadru, to ta druga opcja raczej odpada. Szukałbym również prócz samego czynnika ludzkiego, jeszcze jakiegoś interesującego, a może nawet zaskakującego układu, czy to brył, czy kształtów, cieni, napisów. Może kontrastów, czegoś co przykuwa uwagę. Spróbuj wykroczyć poza temat "człowiek na ulicy", uważniej przyjrzeć się otoczeniu. Podoba mi się obróbka nawet. Fajnie że nie boisz się użyć dłuższego czasu, który tu często może dobrze zagrać. Nie bój się domykać przysłonę.
Wielkie dzięki za miłe słowa mOSAd. Faktycznie bardzo skupiłem się na fotografowaniu ludzi bo po ostatnich zajęciach na uczelni mój mózg został zbombardowany nakręcaniem na fotografowanie ludzi. Zamierzam coraz częściej bywać w mieście i fotografować ulicę i muszę zacząć zauważać rzeczy które wymieniłeś (cienie, bryły itd). Postaram się systematycznie zamieszczać fotografie na forum i czekać na pomocne słowa od bardziej doświadczonych (nie takie jak opinia kolegi boban1819 bo jak widać w ogóle się niczego nie tłumaczy)![]()
Według mnie tu bardzo dużo może pomóc oglądanie prac uznanych fotografów tej dziedziny. A na forum też jest kilka doskonałych wątków. Można podpatrzyć sposób wyszukiwania miejsc, sytuacji, tego na co warto zwracać uwagę. Upatrzyć jakieś miejsce i się w nim zaczaić na właściwą chwilę, na odpowiednich przechodniów. Ważne też w jaki sposób w fotografii ulicznej ludzie operują perspektywą. Kątem - raczej szerokim niż z ukrycia. To trudna robota w naszych miastach i zamkniętym, nieufnym społeczeństwie.
Skontaktuj się z nami