Close

Strona 209 z 371 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 081 do 2 090 z 3702
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    (...)
    @erie
    Masz racje. To ubozenie jezyka - czlowiek czyta praktycznie tylko zagraniczne fora o sprzecie i uzywanie slownictwa angielskiego przychodzi znacznie latwiej.
    Zakładam, że jesteś człowiekiem bardzo młodym, jeśli tak łatwo chłoniesz slangi i skróty, ale zapewniam Cię, że warto używać poprawnej, a nawet literackiej polszczyzny, bo człek w ten sposób wysławiający się i używający prawidłowych akcentów, wbrew pozorom zyskuje nawet w środowiskach młodzieżowych i to w dyskusjach mocno specjalizowanych.

Tak więc to żadna wymówka, że bywasz na angielskojęzycznych forach, bo pięknie jest znać języki obce, ale każdy z owych języków powinno się stosować w sposób odrębny, jako że wyobraź sobie np. polsko-niemiecko-angielsko-francusko-hiszpański miks z rosyjskimi wtrętami i czeskimi natręctwami, a wszystko to w dowolnie paskudnie akcentowanym regionalizmie, albo co gorsza, zupełnie bez akcentów.

No istny horror, znany coraz częściej z medialnych bełkotów.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Aha, czyli bardzo prosto jest kupic Maka Pro za polowe ceny, czy nawet 30% taniej rozumiem, tak latwo jak DELLa ? Zapraszam Ciebie w takim razie, jak i kazdego uzytkownika Apple do wskazania mi jakiejs obecnej oferty na NOWEGO Maca Pro nawet nie o polowe ale o 30% taniej niz na stronie Apple.com, moze byc nawet w Zimbabwe
    Proszę o wskazanie, gdzie napisałem że Maca Pro jest tak samo łatwo kupić jak DELL-a? Zdaje się że pisałem wręcz coś przeciwnego.

Opowiadasz nastepne bzdurki i widze ze nie za bardzo znasz sie czy na PC czy na stacjach roboczych DELLa - kontroler SAS jest wbudowany w plyte glowna i oferuje sprzetowy RAID 0 i 1.(...) Uruchamia sie jak kazdy sprzetowy RAID zaraz po starcie BIOSu i nie potrzebuje zadnego softu aby dzialac, system widzi jeden dysk i tyle. Ta sama historia jest z wiekszoscia kontrolerow RAID wbudowanych w plyty glowne w PC - i oczywiscie pelna obsluga RAIDu wlacznie z odtworzeniem uszkodzonej macierzy odbywa sie z poziomu BIOSu kontrolera.
    Panie Tomaszu, proszę trochę doczytać o tych kontrolerach zamiast pisać herezje. Istnienie dodatkowego układu kontrolera HDD, realizującego funkcję BIOS-u dla RAID nie musi wcale być układem zarządzającym macierzą i z reguły nie jest. Proszę wykonać eksperyment o jaki prosiłem. W BIOS-ie kontrolera może Pan tylko wskazać dysk na który macierz się odtworzy, ale nic poza tym. Dopóki nie wystartuje Windows RAID się nie odtworzy bo operacje obliczeniowe na danych robi CPU.

Jesli Adaptec tak mowi to ja im wierze na slowo
    I w tym jest problem, bo gdyby sprawdził Pan to sam, wiedziałby Pan naprawdę.

A, przy softowym RAID nie mozna bootowac systemu z owego rzecz jasna.
    Kolejna bzdura.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Hardware RAID jest praktycznie zawsze bardziej wydajny niz software.
    Mit. Sprzętowy RAID jest bardziej bezpieczny, ale wcale nie musi być szybszy.

To czy jest wbudowany w plyte glowna, czy jest na karcie PCI-E nie ma znaczenia. Znaczenie ma jakosc takiego kontrolera, jego predkosc, etc. Dobre karty RAID to wydatek minimum 3k PLN, dla tego czesc firm stosuje tansze rozwiazanie - umieszczenie kontrolera RAID na plycie glownej.
    Ma zasadnicze, bo większość budżetowych kontrolerów wcale nie są "sprzętowymi". Pecet musi mieć BIOS aby system mógł skorzystać ze sprzętu. Kontroler z "funkcją RAID", bo tak właściwie powinniśmy je nazywać, daje dodatkowy BIOS i to całe jego działanie.

To o czym mowi Tom01, o ile dobrze sie orientuje to jedynie kontroler RAID wbudowany w ICH10R
    Wszystkie kontrolery a jakimi się spotkałem na płytach do składaków są programowymi RAID-ami. Cała seria DELL SAS IR na kartach PCI-E i część PERC-ów zresztą też.

Bardzo wiele plyt ma dodatkowe sprzetowe kontrolery RAID, ktore sa calkowicie sprzetowe i nie potrzebuja zadnych sterownikow.
    Jakiś przykład?

Na czym? RAID 5 na dyskach klasy HyperX? Czy RAID 0 na dyskach klasy 7200 RPM?
    Przecież napisałem: Na takich samych dyskach. Robiłem takie pomiary na potrzeby właśnie zwiększania wydajności w stacjach którym użytkownik potrafi dać do "przemielenia" ogromniaste pliki. Na dokładnie tych samych dyskach prawdziwy sprzętowy RAID5 potrafił mieć o połowę gorsze wyniki niż na jednym dysku.

Dla zaspokojenia Pana ciekawości dodam że testowane były wszystkie możliwe układy dysków na kilkunastu kontrolerach z użyciem całego przekroju HDD, od konsumenckich po serwerowe 15K i SSD.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 11:08
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Opowiadasz nastepne bzdurki i widze ze nie za bardzo znasz sie czy na PC czy na stacjach roboczych DELLa - kontroler SAS jest wbudowany w plyte glowna i oferuje sprzetowy RAID 0 i 1. Jest robiony przez firme LSI, model 1068E
    Coby było Panu łatwiej, proszę, oto co prawda mało techniczny, ale miarodajny opis funkcjonalności i sposobu realizacji funkcji programowego RAID na kontrolerach DELL. W tym LSI 1068E: Dell_Software_RAID_Functionality_White_Paper.pdf

Szczególnie polecam cytat:

"...is an interface that creates a RAID such as initializing the disks, which stores the RAID specific metadata on the selected hard disks that would be part of the RAID. At this point, the RAID specified by the user in the option ROM is not fully active. The RAID becomes active as soon as the OS has loaded the RAID driver software. All the RAID management tasks can only be done when the OS is installed.

After the OS is loaded, user application sends the DATA for processing to the CPU because all the RAID Operations in a software RAID uses system CPU Cycles."
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 11:04

Domyślnie

Ja chcę link z makiem za połowę ceny z apple.com wiele było napisane że się da ale to chyba urban legend jak to że nie ma wirusów na jakiś system, są tylko trzeba zauważyć czy bardziej jest opłacalne pisać je na coś niszowego?
    pamięta ktoś teraflopy promowane przez apple jakiś czas temu żeby się wyróżnić na tle pc?
    Mnie nie przekonuje apple jako człowieka piszącego programy, potrzebującego dostępności różnych narzędzi. Dlaczego się wszyscy upierają przy swoim, ja też nie widziałem wirusa na Windowsie 7, ba nawet kaspersky mi nie pokazuje żadnych zagrożeń! W windowsie trzeba pamiętać o umiejętnej instalacji, antywirusie i miło by było dać zewnętrzny firewall ale czy możliwość doinstalowania dodatkowego zabezpieczenia to jest minus? Najgorsze jest przeświadczenie że jak czegoś sie nie widziało to tego nie ma, wirusy nie muszą zajmować całego ramu, 90% procesora, spowalniać drastycznie wszystkiego, potrafią się ukrywać tak że nawet doświadczeni użytkownicy mogą nie zauważyć niczego podejżanego. Jeszcze kilka lat temu na PWR (rozmawiałem z doktorami i administratorami) uważano że nie ma sensu zabezpieczać serwerów przed wirusami bo nie ma ich albo siedzą tylko i zajmują tyle ile plik tekstowy, nic bardziej mylnego bo po coś one są!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatoja2 Zobacz posta
    Ja chcę link z makiem za połowę ceny z apple.com
    Jeśli jest tu ktoś kto sprzedaje Apple to może pomoże. :P

jak to że nie ma wirusów na jakiś system, są tylko trzeba zauważyć czy bardziej jest opłacalne pisać je na coś niszowego?
    Wspomniał ktoś w wątku że był precedens stworzenia antywirusa na system ma który nie było ani jednego wirusa. Też kiedyś czytałem o tym. Jakaś gazeta branżowa się z tego nieźle nabijała, a inna wychwalała że przecież wirus z pewnością powstanie.

Wirusy pisze się na wszystko. Gdyby miało to sens, OSX byłby atakowany ile wlezie, w końcu nie jest ich wcale tak mało. Linuxów jest za to masa a jakoś problemu wirusów też nie ma.

W windowsie trzeba pamiętać o umiejętnej instalacji antywirusie i miło by było dać zewnętrzny firewall ale czy możliwość doinstalowania dodatkowego zabezpieczenia to jest minus?
    Pytanie: PO CO? Te wszystkie rzeczy są zwyczajnie niepotrzebne w OSX. System w 45 minut zainstaluje typowy użytkownik Maca, czyli jak wspomniano w wątku - debil i bez żadnych antywirusów korzysta z komputera bez przeszkód do zezłomowania go ze starości.

Najgorsze jest przeświadczenie że jak czegoś sie nie widziało to tego nie ma
    Tak, tak... a świstak.... Rany, ależ jest potęga przeświadczenia o wszechobecnej infiltracji wirusowej... Swoją drogą firmom produkującym oprogramowanie antywirusowe pogratulować świetnego marketingu. Wielu piszących w tym wątku w tym Pan, jest idealnym wypracowanym "targetem".
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-10-2011 o 12:09

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    (...)

Tak, tak... a świstak.... Rany, ależ jest potęga przeświadczenia o wszechobecnej infiltracji wirusowej... (...)
    Nie podzielam ani Twojej beztroski w tym zakresie, ani tym bardziej jakiejś nieuzasadnionej wesołości, bo jakkolwiek by nie bagatelizować tego problemu, to on jest i jeśli będziemy udawać, że go nie ma, to ni cholery nie będzie od tego bezpieczniej.

... ale w jednym się z Tobą zgadzam, że jeśli coś olewamy, a nie dotyka nas to na razie bezpośrednio, to można sobie w ten sposób zapewniać spokój ducha i tkwić w jakiejś stworzonej przez siebie, albo innych iluzji i nawet być szczęśliwym i pięknym, tyle, że ...
    Może jednak nie będę kończył poprzedniego zdania, by nikogo bezpośrednio nie dotknąć.

Wirusy, to dziś pikuś, a prawdziwe zagrożenia stwarzają rootkity, które potrafią się gnieździć nie tylko w startowych sektorach dysków, ale wręcz w biosach, skąd za cholerę nie sposób ich wydłubać, bo nie da się się w domowych warunkach takiego biosu nadpisać, jako że program aktualizacyjny wykrywa zmiany i odmawia współpracy.

Oczywiście, komputer z takim robactwem będzie pracował jak wcześnie, czyli bez zarzutu, ale ...

I tu również pozostawię niedomówienie, bo co by tu nie napisać, to omawiane zjawisko do normalnych zaliczyć się nie da, tak samo jak trudno jest przewidzieć skutki działania wspomnianego draństwa.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nie podzielam ani Twojej beztroski w tym zakresie, ani tym bardziej jakiejś nieuzasadnionej wesołości, bo jakkolwiek by nie bagatelizować tego problemu, to on jest i jeśli będziemy udawać, że go nie ma, to ni cholery nie będzie od tego bezpiecznie.
    Oczywiście ryzyko jest niezerowe, przy czym zagrożenie swoich komputerów z OSX oceniam podobnie jak ryzyko bezpośredniego trafienia w nie piorunem. Od lat, mnóstwa lat, pomimo braku jakiegokolwiek zabezpieczenia i eksploracji maszyn do dosłownie wszystkiego, nic nie udało się "załapać".

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Wirusy, to dziś pikuś, a prawdziwe zagrożenia stwarzają rootkity, które potrafią się gnieździć nie tylko w startowych sektorach dysków, ale wręcz w biosach, skąd za cholerę nie sposób ich wydłubać, bo nie da się się w domowych warunkach takiego biosu nadpisać, jako że program aktualizacyjny wykrywa zmiany i odmawia współpracy.
    W celu uproszczenia rozmowy skróciłem określenie przedmiotowego oprogramowania do "wirus" i jak sądziłem to tylko kwestia czasu kiedy się ktoś do tego przyczepi. Nie sądziłem że Pan. Otóż, prostując, nie udało mi się ani nikomu z mojego otoczenia i nie tylko, złapać żadnego niepożądanego oprogramowania.

Ostatnie takie zdarzenie dotyczące moich komputerów, zresztą jedyne w ciągu ostatnich 5 lat, było włamaniem i obejściem skryptu forum mva.pl na serwerze linuxowym i wrzuceniem kilku własnych plików w bashu. Przy czym identyfikacja i dezaktywacja problemu trwała 30 sekund. Wciąż powtarzam, że OSX to nie Windows. Działalność "wirusa", podobnie jak w Linuxach, widać z daleka. O ile zaistnieje, bo na OSX nigdy niczego takiego nigdy nie doświadczyłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tak, tak... a świstak.... Rany, ależ jest potęga przeświadczenia o wszechobecnej infiltracji wirusowej... Swoją drogą firmom produkującym oprogramowanie antywirusowe pogratulować świetnego marketingu. Wielu piszących w tym wątku w tym Pan, jest idealnym wypracowanym "targetem".
    Windowsa dasz dziecku i zainstaluje, ba taki 5-6 latek bedzie go potrafil wlaczyc, wylaczyc, wlaczyc gre itd;>
    Firmom antywirusowym nie potrzebny jest taki marketing jak myślisz (i jaki potrzebuje ejpel z natarczywymi reklamami swoich super produktów za które przepłaca się z 2 razy żeby być trendy) ale po co mam się kopać z koniem i tak nie dasz sobie powiedzieć bo na maczka jak i linuksa nie ma wirusow a zabezpieczanie czegokolwiek poza windowsem to marnotrawstwo czasu i pieniędzy bo przecież pracuje nad tym sztab fachowców.

Występowanie systemów operacyjnych w pl:
    Windows XP – 52%
    Windows 7 – 24%
    Windows Vista – 16%
    Mac OS X – 6,5%
    Linux – 1%
    Inne – 0,5%

różnica ponad 10x
    dla mnie eot
    Ostatnio edytowane przez jatoja2 ; 03-10-2011 o 12:44

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tom01, dobrze napisanych rootkitów nie widać, bo takie jest podstawowa zasada ich działania, więc możesz nigdy się nie zorientować, że jesteś ich posiadaczem, chyba że kiedyś ubędzie Ci znacząco w konta i nie będziesz umiał sobie tego wytłumaczyć.

Zresztą dzisiaj ich instalacją nie zajmują się już jedynie hackerzy, czy crakerzy, tylko i inni ludzie, o których lepiej jest głośno nie wspominać, bo monitorują elektroniczne słowa wydalane w sieciach.

Ja staram się nawet zrozumieć, że u Ciebie jest to kwestia wiary, czyli musisz na własnej skórze odczuć, by uwierzyć, ale powiadam Ci, że są tematy, trudne do spenetrowania, nawet dla egzorcystów sektora IT.

Szatana też nie widać, co nie oznacza, że nie istnieje.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 209 z 371 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów