Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie d90 + YN 560 - prosta sprawa a ja mam problem!

Witam,

wiem że pytanie moze dziwne i nie na miejscu ale...

Posiadam aparat Nikon D90, wkrótce bedę miała lampę Yongnuo 560
    i pytanie: na jakie sposoby mogę ją wyzwalać(interesują mnie wszystkie możliwe)? Zarówno poza aparatem jak i na aparacie (z tego bedę rzadko korzystała ale jednak)

Z góry dziekuję i pozdrawiam serdecznie,
    anka

Domyślnie

Są wszystkie możliwe poza CLS/AWL oraz TTL.

Że tak powiem poszperaj, pomyśl a będziesz wszystko wiedział
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Adolf, dzięki za odpowiedź.

Szczerze mowiac mam jeszcze małe problemy z rozroznianiem tych trybow i mialam nadzieje ze ktoś cos mi bardziej rozjaśni

Domyślnie

Ale jakich trybów? YN ma ino jeden: M (tak na aparacie, jak i radio, przewodzie, kablu, fotoceli). Generalnie to prosta lampa (2 styki) tak jak takie po 10PLN na Alledrogo.

Domyślnie

Adolfik, koleżanka pytała o sposoby wyzwalania lampy, a nie ustawienia jej mocy. Ja znam 5 sposobów wyzwolenia tej lampy:

1) Z gorącej stopki na aparacie
    2) Zdalnie, równocześnie z błyskiem lampy wyzwalającej (np. tej w aparacie)
    3) Zdalnie, pomijając przedłbyski lampy wyzwalającej
    4) Zdalnie, za pośrednictwem radiowego wyzwalacza, np. Yongnuo RF-602 lub RF-603
    5) Zdalnie, za pośrednictwem kabelka

We wszystkich tych sytuacjach moc lampy ustawia się manualnie, z poziomu lampy. Nie ma możliwości sterowania lampą z menu aparatu, ani też poprzez automatykę aparatu. Moim zdaniem jest to bardzo dobra lampa do zestawu lamp zdalnych (wtedy i tak moc lampy lub zoom zwykle ustawia się manualnie) ale jako jedyna lampa jest trochę niewygodna, ze względu na brak automatyki no i średnio się nadaje jako lampa zakładana na gorącą stopkę aparatu.
    D90 | N18-105 | N35/1.8 | N85/1.8 | S8/3.5 | S10-20/4-5.6 | N622II | YN560 | RF602

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irpac Zobacz posta
    Adolfik, koleżanka pytała o sposoby wyzwalania lampy, a nie ustawienia jej mocy. (...)
    A co ja napisałem...

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Są wszystkie możliwe poza CLS/AWL oraz TTL. (...)
    Ale jakich trybów? YN ma ino jeden: M (tak na aparacie, jak i radio, przewodzie, kablu, fotoceli). Generalnie to prosta lampa (2 styki) tak jak takie po 10PLN na Alledrogo.

Domyślnie

Zatem dla jasności, YN560 ma 3 tryby:M, S1 (zdalny na pierwszy błysk lampy sterującej), S2(zdalny pomijający przedbłyski lampy sterującej).

No i muszę sprostować, że wyzwolisz lampę również poprzez CLS/AWL i TTL, właśnie w trybie S2. W tym trybie lampa powinna pominąć przedbłyski i odpalić we właściwym momencie. Oczywiście moc w takim przypadku ustawiona manualnie.
    Ostatnio edytowane przez Irpac ; 26-09-2011 o 11:45
    D90 | N18-105 | N35/1.8 | N85/1.8 | S8/3.5 | S10-20/4-5.6 | N622II | YN560 | RF602

Domyślnie

Adolfik i Irpac dziękuje bardzo za odpowiedzi, jak lampka dojdzie i będę miała jakieś pytania to się tu jeszcze zgłoszę (:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irpac Zobacz posta
    Zatem dla jasności, YN560 ma 3 tryby:M, S1 (zdalny na pierwszy błysk lampy sterującej), S2(zdalny pomijający przedbłyski lampy sterującej).

No i muszę sprostować, że wyzwolisz lampę również poprzez CLS/AWL i TTL, właśnie w trybie S2. W tym trybie lampa powinna pominąć przedbłyski i odpalić we właściwym momencie. Oczywiście moc w takim przypadku ustawiona manualnie.
    Tym razem ja muszę sprostować, że wyzwolić się da, ale nie zawsze. Jest to po prostu efekt uboczny - CLS/AWL nie jest obsługiwany w żaden sposób. Nie należy więc, zbyt optymistycznie, zakładać, że YN560 będzie banglać w CLS/AWL. Więcej na ten temat było oczywiście na naszym forum.

Domyślnie

Tym razem ja muszę sprostować, że wyzwolić się da, ale nie zawsze. Jest to po prostu efekt uboczny - CLS/AWL nie jest obsługiwany w żaden sposób. Nie należy więc, zbyt optymistycznie, zakładać, że YN560 będzie banglać w CLS/AWL. Więcej na ten temat było oczywiście na naszym forum.
    Tak, masz rację. Dzieje się tak ze względu na to, że lampa nie "czyta" przedbłysków sterujących, a jedynie je pomija, co może spowodować, że zachowa się nieprawidłowo.

Uprawnienia umieszczania postów