Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    c-man
    Gość

Domyślnie ZUIKO contra M42

Witam,
    Poniewaz planuję zakup Olympusa OM4 chcę spytać o jakość szkieł do tej puszki.Dotąd używałem szkieł na M42, które maja dla mnie genialną korekcje optyczną. Czy Zuiko wytrzymuja konkurencję, a może są lepsze?
    Chodzi mi szczególnie o korekcję przy dużych (masymalnych) otworach przysłony, bo fotografuje głównie we wnętrzach.
    Używałem szkieł takich jak :
    -Helios44 58/2
    -Pentacon 200/4
    -Mir1 37/2,8
    -Jupiter 135/3,5

Teraz planuje kupić szkła Zuiko:
    -50mm/1,8
    -200mm/4
    -135mm/2,8
    -28mm/3,5
    -85mm/2
    Jak waszym zdaniem wypada konkurencja?Szczególnie interesuje mnie rywalizacja 200-tek. Z Pentacona byłem zadowolony nawet przy 4, ale czytałem niepochlebne opinie na temat Zuiko200. Często pracuję na tej ogniskowej,więc mam wymagania...
    Proszę o wyrażenie opinii szcególnie tych, którzy używali tych szkieł w praktyce.

Domyślnie

tu są uzytkownicy nikkorów, z tym pytaniem na forum olympusa.
    Moja wiedza jest taka - Olympus ma świetne szkła stałoogniskowe i na pewno Heliosy, Miry czy Jupitery im nie podskoczą. Co do Pentacona - może tu jest lepiej, ale nie wiem czy Zuiko 200/4 to jakas wpadka olympusa - bo powinno byc lepiej.
    skąd takie przekonanie do "szkieł na M42, które maja dla mnie genialną korekcje optyczną"
    bo ja twierdze przeciwnie, nie ma nic gorszego od starych ruskich obiektywów. Z Jeny były lepsze, ale daleko im do stałek Nikona czy Zeissa, Canona, Olympusa, Pentaxa
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    skąd takie przekonanie do "szkieł na M42, które maja dla mnie genialną korekcje optyczną"
    bo ja twierdze przeciwnie, nie ma nic gorszego od starych ruskich obiektywów. Z Jeny były lepsze, ale daleko im do stałek Nikona czy Zeissa, Canona, Olympusa, Pentaxa
    No... ja mam podobne przekonanie. Zwłaszcza że poparte /niestety/ wieloletnim doświadczeniem. To jedna z przyczyn dla której nie mam najmniejszej ochoty wracać do starych manuali.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clostermann Zobacz posta
    Teraz planuje kupić szkła Zuiko:
    (...)
    -85mm/2
    raczej ciężko będzie znaleźć. Od około 5 miesięcy śledze oferty na allegro i jeszcze z tą ogniskową się pod OM-a nie spotkałem...

Uprawnienia umieszczania postów