Witam,
Czy istnieje jakikolwiek program którym można odczytać jakiej korekcji AF użyto w aparacie przy robieniu danego zdjęcia?
Szukaj
Witam,
Czy istnieje jakikolwiek program którym można odczytać jakiej korekcji AF użyto w aparacie przy robieniu danego zdjęcia?
;]
ViewNX 2 czyta to bez problemów z plików RAW.
W jpg nie udało mi się znaleźć.
Ok dzięki wielkie, dużo mam jednak jpegów więc jak by się dało z JPG to wyciągnąć byłoby super..
;]
Sorki za pomyłkę.
ViewNX pokazuje także w jpg
Wchodzisz Metadata->Camera Info
Jest tam opcja AF Fine Tune
ViewNX pokazuje również dla JPG, przynajmniej dla tych z D7000.
Edit: Tomek mnie uprzedził.
Ostatnio edytowane przez DominikGSI ; 23-09-2011 o 15:44
Jeśli w Twoim exifie jest klucz "AF Fine Tune Adj" to możesz to odczytać. Jeśli nie to żaden magiczny program nie pomoże
Polecam programik exiftool.
Wyciągniesz nim wszystko, uruchomisz na wielu plikach, wyeksportujesz wyniki, wygrepujesz.... no co tam sobie wymyślisz![]()
Pozdrawiam,
Tomek
mi chodzi głównie o to żeby przy zakupie obiektywu który sprzedawca wychwala nad niebiosa sprawdzić czy przykładowe jpegi są zrobione na np -20 czy bez korekcji. Rawy ciężko od ludzi dostać bo się wykręcają że nie ma jak tego przesłać przez pocztę i trzeba im łopatologicznie wszystko tłumaczyć, większość wysyla JPG.
w VievNX jak otworzę RAWa to mam z boku zakładkę środkową Metadata i tam mam AF Fine Tune i widzę jaką korekcję ktoś walnął ale w JPG to pole jest puste (na jpegach z D700)...
popróbuję exiftool![]()
;]
Skontaktuj się z nami