Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22
    Oszczędny w słowach Awatar pukas
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

no z tamim juz tak jest - jesli chcesz mieć w miarę dobre wyniki testu to poświeć troche więcej czasu zrób go porządnie, na wyprostowanej kartce ze statywu itd.
    ja jak kupiłem swój to tez testowałem chyba ze dwa dni... wyniki wychodziły różnie, czasami lewa strona była nieostra jak u ciebie, czasami prawa itd itd. a ze ładne słonko było wziąłem syna na spacer i porobiłem mu kilka zdjęć w piaskownicy. Efekty całkowicie wyleczyły mnie z testów, kompleksów, porównywania do innych szkieł itd.

Ja kupiłem swoj u Cichego wiec był testowany jeszcze przed wysyłką - jak na razie jestem zadowolony
    czy ma jakąś wadę BF/FF ... no cóż na pewno idealny nie jest, jak każdy inny obiektyw, ale dopóki zdjecia wychodzą ostre to nie ściągam go z body (juz od 16 miesiecy)
    po 16 miesiacach jest nadal ostry (pionowa panorama)

Oczywiscie staram sie nie ogladac zdjec pod lupa i bron boze nie porównuje mojego tamiego go nikkora 17-55.
    Po powrocie do domu wrzuce ci na priva zdjęcia tablic zrobione przez Cichego.
    moja rada - jak juz musisz robić testy to rób je porządnie, ale najlepiej wez szklo w teren i popstrykaj troche
    Ostatnio edytowane przez pukas ; 22-09-2011 o 10:23
    nie trzeba wzywać doktora

Domyślnie

Ja ostatnio wymyśliłem inny sposób testowania. Robię sobie w autocadzie siatkę na laptopie, czarne linie na białym tle. Odchylam ekran laptopa o te 45 stopni do tyłu i już A jak ładnie aberracje wychodzą.
    Przy okazji pytanie do Wilka, jak tam sigma 85?? BF/FF?? Czy wszystko ok z D3x?

Domyślnie

bo to jest taki obiektyw zostaw to testowanie .. rób zdjęcia, w moim też środek kadru jest ostrzejszy ... do poważnych zastosowań się nie nadaje w porównaniu do stałek .. ja go odpiąłem i już do niego nie wrócę bo z jakości oczu na brzegu kadru nigdy nie byłem zadowolony, a że głównie ostatnio uczę się fotografować ludzi i kadruję bardzo ciasno do tego się nie nadaje .. do piaskownicy fotografować rodzinę jest super ! coś za coś jest tani więc ma pewne wady o których trzeba pamiętać !
    Nikon

Domyślnie

kartka musi być równo, kąt 40 stopni. Najszybszym sposobem i tak są bateryjki
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nickt Zobacz posta
    Przy okazji pytanie do Wilka, jak tam sigma 85?? BF/FF?? Czy wszystko ok z D3x?
    dla mnie suuuper

pierwsze co zrobiłem to test BF/FF i jest w punkt obrazek też super - jest Pan zadowolony

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    ... do poważnych zastosowań się nie nadaje w porównaniu do stałek ..
    gdybym mila choc cien szansy ze bede zarabial na swoich zdjeciach to kupil bym pewnie N17-55 - a tak, do piaskownicy, czy na wypad w tatry lub do znajmych na wesele - to idealny sprzet.
    Do stalek to nie ma co porwnywac zadnego zooma. Ja zapialem Tamiego do body bezposrednio po N50 f1.4 i oczywiscie szok byl dosc spory jesli chodzi o jakosc/ ostrosc fotografii. Niemniej dla mnie duzo bardziej wazny byl dolny zakres ogniskowych i min odleglosc ostrzenia. No i przy fotografowaniu rodziny na spacerze szeroki zoom jest bardziej przydatny - zreszta moze to tylko kwestia przyzwyczajenia...
    Jak dla mnie tamron jest wystarczajaco ostry, czasami tylko zaluje ze nie jest troszke szerszy

Domyślnie

Testowany Tampon jest po prostu nietelecentryczny. Jest to często spotykany problem w Tamponach. Serwis umywa ręce i udaje że jest wszystko w porządku. Miałem ten problem z 70-200/2.8, serwis olał sprawę i dlatego więcej Tampona już nie kupie.
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

też go lubię, lubiłem nawet bardzo, ale mu niestety nie ufam ... najpewniejszy jest środek kadru, na długim końcu oczy i rzęsy bez przymknięcia nie akceptuję .. albo wiele nietrafionych ... taki to dziwny obiektyw ... do zastosowań domowych rewelacja !

Tablic nie warto fotografować bo w realu on działa inaczej ...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawulon
    Testowany Tampon jest po prostu nietelecentryczny
    o! właśnie tego słowa mi brakowało!

Cytat Zamieszczone przez witus
    bo to jest taki obiektyw zostaw to testowanie .. rób zdjęcia, w moim też środek kadru jest ostrzejszy
    ale rzecz w tym, że ja w oparciu o taki test podjąłem decyzję o oddaniu obiektywu do serwisu, może i moja wina, że postanowiłem wykłócać się o ostrość obiektywu na rogach (choć na 17mm tam gdzie jest napisane :"This text should be perfectly in focus" to tej częsci kadru rogiem nazwać nie można), ale skoro serwis podejmuje się naprawy i stwierdza, że usterka jest do naprawienia, to nie powinni być zdziwieni, że po raz 3 wrócę do nich z tą samą sprawą. Myslicie, że mam szanse na zwrot gotówki, w sensie, że przyznają mi rację, że obraz w dalszym ciągu nie jest zadowalający?
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    też go lubię, lubiłem nawet bardzo, ale mu niestety nie ufam ... najpewniejszy jest środek kadru, na długim końcu oczy i rzęsy bez przymknięcia nie akceptuję .. albo wiele nietrafionych ... taki to dziwny obiektyw ... do zastosowań domowych rewelacja !

Tablic nie warto fotografować bo w realu on działa inaczej ...
    No ale ogolnie to troche ogniskowa nie teges do portretu to tak jak by z N85 probowac porobic krajobrazy - nie twierdze ze sie nie da ... ale jednak sa obektywy dajace wieksze mozliwosci w tej materii

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów