Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: ramki hurtowo

Domyślnie ramki hurtowo

Chciałbym zrobić hurtowo w zdjęciach ramki - cienka biała i otaczająca ją gruba czarna.
    Np taka jak tutaj:
    http://picasaweb.google.com/tpucha01/Tatry2006

Czy można zrobić to w PSie, jeżeli tak to jak?
    Pamietam, że kiedyś na forum widziałem taki wątek, ale szukałem dziś i nie mogę znaleźć
    Pozdrawiam, Marek
    --------------------------------------
    D90, D50 N17-55 f2.8, N18-70 (na sprzedaż), N70-300 VR, N50f1.8, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markm Zobacz posta
    Czy można zrobić to w PSie, jeżeli tak to jak?
    Można a z grubsza robi się to tak:
    1.Otwórz zdjęcie nadaj mu odpowiedni rozmiar
    2.w palecie zadania uruchom opcję -> nowe zadanie -> nagraj
    3.zaznacz całość obrazka -> Ctrl+A
    4.w zakładce edycja wybierz -> obrysuj
    5.w oknie obrysuj jako kolor wybierz biały -> zaznacz wewnętrzny -> nadaj szerokość ramki np.50 pix. -> OK
    wokół obrazka powstanie 50-cio pix biała ramka
    powtórz punkt 4 i 5 ale jako kolor wybierz "czarny" a szerokość zmniejsz o 1-2 pix np.48 -> OK
    6.w palecie zadania zakończ nagrywanie
    masz dość prostą akcję tworzącą ramkę o jaką Ci chodzi,możesz ewent.dograć do akcji polecenia nadawania zdjęciu odpowiednich rozmiarów przez dodaniem ramki oraz na zakończenie zapisywanie pliku z ramką.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Dzięki,

A czy moge taką akcją hurtowo przejechać np. 100 zdjęć czy też muszę każde z nich osobno otwierać?
    Pozdrawiam, Marek
    --------------------------------------
    D90, D50 N17-55 f2.8, N18-70 (na sprzedaż), N70-300 VR, N50f1.8, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markm Zobacz posta
    A czy moge taką akcją hurtowo przejechać np. 100 zdjęć czy też muszę każde z nich osobno otwierać?
    A moglbys czasami F1 wcisnac i poczytac? File / Automate / Batch.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

odkopię ciut leciwy temat, aby nie dublować wątków
    mam pytanie, czy znacie jakiś program (freeware) dzięki któremu można w procesie batchowym hurtowo dodać ramki jak ta (.png)?
    napisałem sobie aplikację webową w php + ajax która dodaje mi ramkę, ale problem jest taki że po pierwsze zdjęcie traci na jakości bo biblioteka gd2 nie jest doskonała, a po drugie dodawanie ramki do większej ilości zdjęć jest dość kłopotliwe
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Domyślnie

Po co od razu męczyć się z akcjami w Psie? Darmowy "FastStone Photo Resizer" to potrafi... i załatwi to 10x szybciej niż akcje w PS.
    Nikon system...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sidek Zobacz posta
    Po co od razu męczyć się z akcjami w Psie?
    A co w nich jest meczacego?

Darmowy "FastStone Photo Resizer" to potrafi...
    Zakladajac, ze mamy Photoshopa, po jaka cholere instalowac jeszcze jeden program do skalowania czy ramek?

i załatwi to 10x szybciej niż akcje w PS.
    Niby w jaki sposob zrobi to 10x szybciej? Sam sie sciagnie, zainstaluje, domysli -- ktore zdjecia i z jakimi ramkami chcemy, a pod jego "blogoslawienstwem" dysk twardy dziala 10x szybciej?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Po co od razu męczyć się z akcjami w Psie? Darmowy "FastStone Photo Resizer" to potrafi... i załatwi to 10x szybciej niż akcje w PS.
    tak ? to wywołaj zdjęcie w ps-ie i w FastStone. po pierwsze rozmiar pliku po drugie jakość .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Można a z grubsza robi się to tak:
    1.Otwórz zdjęcie nadaj mu odpowiedni rozmiar
    2.w palecie zadania uruchom opcję -> nowe zadanie -> nagraj
    3.zaznacz całość obrazka -> Ctrl+A
    4.w zakładce edycja wybierz -> obrysuj
    5.w oknie obrysuj jako kolor wybierz biały -> zaznacz wewnętrzny -> nadaj szerokość ramki np.50 pix. -> OK
    wokół obrazka powstanie 50-cio pix biała ramka
    powtórz punkt 4 i 5 ale jako kolor wybierz "czarny" a szerokość zmniejsz o 1-2 pix np.48 -> OK
    6.w palecie zadania zakończ nagrywanie
    masz dość prostą akcję tworzącą ramkę o jaką Ci chodzi,możesz ewent.dograć do akcji polecenia nadawania zdjęciu odpowiednich rozmiarów przez dodaniem ramki oraz na zakończenie zapisywanie pliku z ramką.
    Fajnie fajnie ale... Strasznie długi ten proces w PSie Powiem jak ja to robie również w PS:

1) Otwieram foto i CTRL+A, CTRL+C
    2) Nowy obraz o rozmiarze = zdjęcie + czarna ramka i wklejam CTRL+V
    3) Stroke i koniec.

Foto poglądowe jak u mnie to wygląda - biała "nitka" ustawiona z przeźroczystością 50% lub 75%. Foto robione kompaktem więc nie krytykować

Ostatnio edytowane przez Mazzi ; 29-09-2011 o 12:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mazzi Zobacz posta
    Fajnie fajnie ale... Strasznie długi ten proces w PSie Powiem jak ja to robie również w PS:

1) Otwieram foto i CTRL+A, CTRL+C
    2) Nowy obraz o rozmiarze = zdjęcie + czarna ramka i wklejam CTRL+V
    3) Stroke i koniec.
    Jak to pozniej puscisz w akcji dla wielu zdjec, to nazwy bedziesz przywracal recznie? I tak np. 100 razy?
    www.SALDAT.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów