Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Organizer finansowy

Próbuje lepiej zorganizować swój budżet i chce wykorzystać jakiś darmowy i prosty w obsłudze program. Moze ktoś poleci coś pod Win 7?
    Chętnie przeczytam tez poradnik dla początkujących w dziedzinie oszczędzania

Domyślnie

Szkoda czasu Żaden program komputerowy nie zastąpi rozsądku, dyscypliny, samozaparcia, silnej woli i... żony zaprogramowanej na cięcie wydatków.
    Równie dobrze możesz wykorzystać excela.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

"żony zaprogramowanej na cięcie wydatków" takie istnieją??
    Mężczyźni rozwijają się do 5 roku życia, a później TYLKO rosną..

Domyślnie

Nie wiem czy to zadziała pod Win7 ale:
    1. zrezygnuj ze wszystkich kart kredytowych; pozostaw tylko płatniczą
    2. zamknij pożyczkę w koncie osobistym, limit debetowy, roklinię czy jak to się zwie w Twoim banku
    3. nie otwieraj przesyłek z banków lub instytucji parabankowych, wobec których nie masz aktualnie zobowiązań
    3. nie rób (lub znacznie ogranicz) zakupów w centrach handlowych, hipermaketach
    4. na zakupy idź z listą tego co potrzebujesz
    5. jeśli podejmiesz decyzję o zakupie czegoś, to odczekaj dwa dni i ponownie się zasanów czy jest ci to potrzebne (nie dotyczy żywności i piwa )
    6. próbuj odróżniać potrzeby od zachcianek
    Gwarantuję ok. 20% spadek wydatków bieżących.

Co do programu? Wystarczy excell... . W 10 minut zrobisz tabelkę, za pomocą której będziesz mógł analizować strukturę wydatków (polecam tabele przestawne).
    Ostatnio edytowane przez mmac ; 21-09-2011 o 21:13 Powód: nie dopisane słowo
    NIKON & NIKKOR

Domyślnie

Zrobiłem prosta tabelkę w excellu teraz mam w planie zbierać wszystkie rachunki. I głowię się nad zrobieniem realnego budżetu.
    Znalazłem tez program do rachunków domowych HomeBank, zobaczę jak się sprawdzi.

amirez@ - właśnie się rozwiodłem i stad moje problemy... :c
    Ostatnio edytowane przez Cosnek ; 21-09-2011 o 22:25 Powód: Zona

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmac Zobacz posta
    Nie wiem czy to zadziała pod Win7 ale:
    1. zrezygnuj ze wszystkich kart kredytowych; pozostaw tylko płatniczą
    2. zamknij pożyczkę w koncie osobistym, limit debetowy, roklinię czy jak to się zwie w Twoim banku
    3. nie otwieraj przesyłek z banków lub instytucji parabankowych, wobec których nie masz aktualnie zobowiązań
    3. nie rób (lub znacznie ogranicz) zakupów w centrach handlowych, hipermaketach
    4. na zakupy idź z listą tego co potrzebujesz
    5. jeśli podejmiesz decyzję o zakupie czegoś, to odczekaj dwa dni i ponownie się zasanów czy jest ci to potrzebne (nie dotyczy żywności i piwa )
    [...]
    Bardzo cenne rady. Od siebie dodam jeszcze, że:
    - płacę wyłacznie gotówką (ewentualnie wpłata na konto)
    - nie robię zakupów ratalnych ( nawet 0%)
    - używam telefonu na kartę prepaid
    - wyznaczam sobie cel zakupu i ciułam na to gotówkę
    - codziennie i bezwzględnie odkładam na subkonto w skarpecie 10zł; po roku dokładam brakującą część do zebranej kwoty 3650zł i kupuję coś "grubszego".

Domyślnie

Może zainteresuje Cię:
    1. Finance Explorer ( http://www.metalogicsw.com/financeexplorer/ )
    2. GnuCash ( http://www.gnucash.org/ )
    Oba darmowe... sam się do nich przymierzałem, bo też chciałem kiedyś zapanować nad domowym budżetem.
    Nikon system...

Domyślnie

Kiedys uzywalem softu na WM6. Po miesiacu, dwoch wyklarowala sie przykra rzecz: prawie 70% wydatkow to oplaty

Domyślnie

Excel jest chyba w tym zakresie najlepszy, a przynajmniej oferujący najwięcej możliwości.

Cytat Zamieszczone przez mmac Zobacz posta
    To jest najważniejsze. A jeśli już znajdziesz jakąś potrzebę to bezwzględnie wystrzegaj się nabywania na jakikolwiek procent. Jeśli nie masz na to pieniędzy to lepiej zrezygnuj z tego.

Warto też wyznaczyć sobie cele i plany na daleką przyszłość, określić jakie koszty się za nimi kryją oraz porównać je ze swymi dochodami. Dzięki temu będziesz wiedział kiedy mniej więcej je osiągniesz przy założeniu konkretnego, systematycznego oszczędzania.

Polecam też artykuł na portalu bankier.pl http://www.bankier.pl/wiadomosci/mul...cle_id=2054860 oraz umieszczone tam (w sekcji oszczędzanie) różnorakie kalkulatory z generowaniem wyników do excela.

Jak już człowiek sobie wszystko uświadomi i poukłada to przestaje się wydawać kasę na głupoty

Edit:
    no i chyba bym odradził trzymanie oszczędności fizycznie w "skarpecie" lepiej otwierać co jakiś czas lokaty, najlepiej z codzienną kapitalizacją. To też powstrzymuje przed pokusami stworzenia sobie dodatkowych wydatków.
    Ostatnio edytowane przez Bobeck ; 22-09-2011 o 01:19
    D200 | N12-24 | N17-55 | N70-300 | N85 1.8 | www.filipmroczek.pl

Domyślnie

... to sorry z tą zaprogramowaną żoną.
    Dla zdrowia: rzuciłem palenie, zrezygnowałem z ciastek, cukru /i tak jeszcze za duża waga/, z wodą: najpierw szukam garnka, później odkręcam kran, przy myciu zębów - kran zakręcony, wymienione uszczelki, w spłuczce - dwa przyciski mało wody, dużo wody itp. Niby duperele - rocznie dało prawie 400 zł, prąd tam gdzie jesteśmy, w nocy wyłączone wszystkie czuwania /TV, modem, router, wieża/, w kuchni żarówki energooszczędne, przy komputerze, TV lampka biurowa energooszczędna, a nie żyrandol 150W. Itp, itp.
    Ograniczyłem prasę /komputerową - zawód, foto - hobby/. Stwierdziłem, że bezsensu jest wydawać kasę tylko po to aby przeczytać o czymś co i tak nie kupię, lub dowiem się z internetu.
    Auto - tam gdzie rzeczywista potrzeba. Zdrowiej chodzić /kiedyś potrafiłem na dwie ulice dalej odpalić auto/.
    Drobiazgi, które rocznie z radami kolegów wyżej dają dość pokaźną sumkę.
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 22-09-2011 o 09:47
    Tutaj jest... podpis

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów