Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Lampa LED ring do macro

Witam
    Właśnie z kolegą rozmawiamy na temat lampy ringowej do macro leczmoże się okazać całkiem słusznym oświetleniem ringowym do portretów. Maciek jest elektronikiem i małym wynalazcą.
    Przedstawiłem mu mój pomysł zrobienia lampy ringowej do celów macro.
    Coś takiego Nikon wydał do coolpixów jak się nie mylę i chyba tylko na 6 czy 9 ledów i oczywiscie z logo NIKONa.

Z Maćkiem chcemy zrobić lampę ringową oparta o 20ledów białych przysłoniętych dyfuzorem aby światło byo jak najmiększe i naturalne.

Oto kilka danych
    Średnica wewnętrzna ok 80mm tak aby zmieścić szkło macro do środka np 105mm
    20 ledów (4 grupy po 5 szt) chyba ze ktoś uważa ze mniej wystarczy ale wtedy mniej światła będzie
    sterowanie 4 grupami (góra dól, prawa lewa strona)
    Sterowanie mocą 4 grup od zera do max
    Myślę że mocowanie do spodu aparatu (śruba statywowa)
    koszyczek na baterie i jakiś panel sterujący tym wszystkim

CO wy na to?
    Jakieś sugestie, podpowiedzi,

W przybliżeniu cena ok 600zł ale to wszystko życie jeszcze skoryguje - jeżeli ktoś jest zainteresowany proszę o kontakt
    Jeżeli do się uda stworzyć - może zajmiemy się sprzedażą

Pozdrawiam
    Paweł
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Odpusc sobie LEDy - zbyt maly kat rozproszenia swiatla, zbyt mala moc, zbyt duza cena - nie starczy Ci swiatla nawet do macro, pomysl co bedzie gdy zechcesz zmiescic przedmiot w GO co bedzie skutkowalo przymknieciem szkla? Aby przymknac o 1 dzialke potrzeba Ci 2x wiecej swiatla... Do portretow robi sie ringa na zarowkach, takiego jak ten: http://www.ozi.webas.pl/kolo/

Domyślnie

witam

zostałem przekierowany na dwa fajne linki tu i tu

Maciek powiedział mi że każdy led ma 20 lumenów wiec 20szt to 400 lumenów, i że niby kąt padania światła to ok 140 stopni

Paweł
    Pawel Borowka

Domyślnie

Tez widzialem te linki... czy nie sadzisz jednak ze latwiej i taniej bedzie kupic np. 2 lampy blyskowe manualne i zrobic zestaw do macro z softboxami??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    Tez widzialem te linki... czy nie sadzisz jednak ze latwiej i taniej bedzie kupic np. 2 lampy blyskowe manualne i zrobic zestaw do macro z softboxami??

Ale wtedy będziesz miał światło błyskowe, a mam wrażenie, że chodzi tu też o zastane. Pomysł IMHO bardzo ciekawy, aż dziw, że sam na to nie wpadłem Światło z diod może spokojnie wystarczyć do makro - przecież możesz wybierać spośród wielu różnych rodzajów diod. Ot chociażby taka: http://www.lechpol.pl/char/LED1001-15.pdf to jest 10mm i 15cd - co prawda tutaj kąt rozsyłu światła jest mały, ale tutaj można dyfuzorek wykombinować, a cena 1,25+VAT, więc całkiem tanio. Przy zasilaniu z 220V (kiepsko, bo nieprzenośne, ale do portretu zdecydowanie takie trzeba wykorzystać) można już zupełnie zaszaleć, ale cena będzie bolała.

Sprawa jak najbardziej do zrobienia. W razie czego piszę się na współpracę

Zastanawiam się nad mocowaniem.... najtaniej będzie zrobić z profila alu. Sam ring oczywiście laminat - 4 grupy bez problemu się wytrawi. Średnicę na wszelki wypadek dałbym odrobinę większą, tak, żeby i 82mm weszły, czyli np 90mm. A idealnym układem byłyby diody na przegubach, coby regulować wiązkę światła
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 22-03-2007 o 17:42

Domyślnie

Dzieki za info i chec wspolpracy
    Mysle ze spokojnie mozemy sie dogadac

Maciek - chce uzyc diód gdzie jedna kosztuje od 15zl w zwyż - moc i jakoś światła
    CO do elektoriniki jemu ufam - koleś konstruje płytki pod urzadzenia do obslugi hamowni samochodowych oraz jest jednym z wynalazców modułu do samochodów (aby dodawac mocy - urzadzenie typu Piggybag)

ze srednica nie ma problemu
    Wlaśnie podsunełeś mi pomysł aby krąg podzielić na 4 części które można będzie odchylać niezależnie o kilka stopni

Boże a skąd znaleść kase na to.....

Pozdrawiam

Paweł
    Pawel Borowka

Domyślnie

sadzicie ze wystarczy swiatla tak aby przymknac szklo np do f8 albo i wiecej gdy fotografowany obiekt bedzie "duzy"? wiem ze bedzie blyskowe ale bedzie o wiele silniejsze, mozna bez problemu zakladac dyfuzor

Cytat Zamieszczone przez Borowa Zobacz posta
    Boże a skąd znaleść kase na to....

Paweł
    msuimy sie zebrac i isc wiesz gdzie

Domyślnie

Pytanie o zaopatrzenie w diody. Te 15cd kosztują tyle u importera. w sklepie bywają i po 10 zeta. Ja mam już patent na prototyp konstrukcji, nad elektroniką potem - muszę tylko wygrzebać stare poczciwe lego technic. Co do profili alu na konstrukcję mam zaprzyjaźnioną firmę - wyciągnę od nich ścinki.

Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Witam
    Maciek znalazł takie diody - średnica dość duza bo 2cm, ale właściowości fanje
    20 ledów dawało by 1800 lumenów

Power LED, 3W, bia³a (6000K), 90lumenów @ 700mA U=3.7V, 140stopni, ale tu bedzie problem z zasilaniem..... musiał by być jakis zewnetrzny aku np 12V żelowy

cdn
    Pawel Borowka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów