Witam wszystkich, planuję w ciągu najbliższych tygodni zakup szkła makro, poczytałem trochę wątków na forum (sam nawet w kilku pytałem) i mam prośbę o radę. Teraz do rzeczy – założenia:
1. Przede wszystkim makro, choć mając na uwadze szkła jak w stopce to pewnie pokuszę się o jakiś portret – choć dla porównania z 18-105
2. Budżet: <2.000PLN – raczej szkło nowe (używanych w dobrym stanie szukałem, ale ciężko)
3. Ogniskowa: ~100mm (ogniskowa na robale, ale również na kwiaty i inne ciekawe ujęcia)
Po lekturze forum i nie tylko na placu boju pozostały – kolejność nie jest przypadkowa:
1. Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro
2. Nikkor AF-S DX Micro 85mm f/3.5G ED VR / Tokina AT-X M100 AF PRO D AF 100mm f/2.8
3. Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
* Nikkor Micro AF-S Micro 105mm f/2.8 IF-ED VR używany do 2k też będzie w kręgu zainteresowania (cena nowego skutecznie odstrasza, a przy ~3k pewnie byłby dylemat z Sigma 150 Macro)
Teraz moje wątpliwości:
1. Tamron, Tokina i Sigma a Nikkor – ogniskowanie. Jaki wpływ na użytkowanie do zdjęć makro ma wysuwający się obiektyw, czy wewnętrzne ogniskowanie w Nikonie jest o wiele lepszym rozwiązaniem do makro? Czy jest możliwość zastosowania lampy pierścieniowej makro przy wysuwających się obiektywach – jak ze stabilnością ew. takiego rozwiązania?
2. Skuteczna odległość 1:1. Dla Tamrona przeczytałem że to ok. 9cm tylko nie wiem czy od przedniej soczewki czy od przedniego plastiku bo w przypadku Tamron-Tokina-Sigma (T-T-S) ma to znaczenie bo tam jest przednia soczewka dość głęboko schowana? Wie ktoś ile faktycznie jest u Nikkora od przodu obiektywu?
3. Współpraca z pierścieniami pośrednimi. Ze względu na wewnętrzne ogniskowanie słyszałem, że w N łatwiej uzyskać coś więcej niż 1:1. Jak jest ze współpracą z pierścieniami tych obiektywów? Czy faktycznie jest duża różnica pomiędzy T-T-S a N?
4. Własności optyczne: tutaj wspomagając się testami na optyczne.pl rysuje się przewaga Tamrona, nawet Tokiny i Sigmy nad Nikkorem mając na uwadze obrazek. Wiem że w makro światło 2,8 czy 3,5 nie gra roli ale już robiąc portrety 2,8 wygląda zachęcająco. Z drugiej strony VR Nikkora, pewnie łatwiej coś strzelić z ręki, ale światło od 3,5? Jeszcze boketh?
Inne mniej ważne wątpliwości:
5. Ponieważ planuję zakup raczej przez www z racji małej dostępności w mojej okolicy chodzi mi o wykonanie tu raczej przewaga N nad pozostałymi, nawet czytałem, że minimalnie lepiej wypada Tokina nad Tamronem (oraz dodatkowo Tokina na 2,8 lepiej obrazuje tylko portret to sprawa drugorzędna). Ale czy jest to duża różnica?
6. Współpraca z body – tutaj czytałem że najlepiej prezentuje się Tamron (bardzo małe problemy z BF czy FF). Jak sprawdzić obiektyw makro na wypadek wystąpienia BF czy FF? Czy test z linijką w makro ma sens czy inny – jaki? Wiem robić zdjęcia, takie też będą tylko chciałbym mieć pewność co do trafiania - zawsze będzie 10 dni na ew. wymianę.
7. Limiter w obiektywach T-T-S na zasadzie przesuwu pierścienia w stronę body – jak w praktyce sprawdza się to rozwiązanie? Czy nie ma się wrażenia po jakimś czasie użytkowania, że coś klekoce?
8. Sprawa AF – wiem o ograniczeniach w szkłach makro, ale czy wersja Tamrona z silnikiem jest jakoś bardziej skuteczna niż bez? Czy brak limitera w N jest dużym problemem w robieniu zdjęć z pominięciem makro?
Reasumując teraz to mam wahania pomiędzy Tamronem a Nikkorem, choć Tokina, ale chyba - do mnie raczej nie przemawia, Sigma raczej tez nie. Jeżeli można szanowni forumowicze to proszę o pomoc szczególnie użytkowników w/w szkieł czy osób mających z nimi kontakt.
Za wszelką pomoc i wskazówki serdecznie dziękuję.
PS. Swoją droga tak przeglądając forum trochę brakuje mi w dziale optyka kategorii MAKRO – tutaj przepustką byłaby skala 1:1, ciekawe –szanowni decydenci– może da się założyć kategorię?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami