Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Zdjęcia przyjemne. Mnie najbardziej zastanawia zjawisko na piątce. Pierwsze wrażenie to mgła nad wodospadem, ale za chwilę przychodzi refleksja, że to chyba nie ten przypadek.

Mam natomiast pytanie techniczne. Skąd się bierze taki brzydki rysunek detalu, taka "papka" i jakby pozlepiane kształty na jedynce i czwórce na pierwszym planie? Wygląda to trochę tak, jakby szkło akurat na tym dystansie albo niedomagało, albo miało jakąś komę dużą, czy jeszcze jakąś inną specyficzną cechę. A może to kwestia współpracy z filtrem? Nie znam się na tym temacie, ale tu akurat to nieźle widać. I chyba tylko przy ultra szerokim kącie. Kamienie na trójce mają już ładne krawędzie i spójny rysunek.
    szczerze, to powiem Ci ze nie wiem o co chodzi, szkło to Nikon 14-24mm2.8 i taki detal jak ma to własnie szkło to tylko pozazdrościć, jestem pierwsza osoba która pisze coś takiego a robie tym szkłem foty od trzech lat owszem to 14mm więc szkło ma swoją specyfikę ale....?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    ... Mam natomiast pytanie techniczne. Skąd się bierze taki brzydki rysunek detalu, taka "papka" i jakby pozlepiane kształty na jedynce i czwórce na pierwszym planie? Wygląda to trochę tak, jakby szkło akurat na tym dystansie albo niedomagało, albo miało jakąś komę dużą, czy jeszcze jakąś inną specyficzną cechę. A może to kwestia współpracy z filtrem? Nie znam się na tym temacie, ale tu akurat to nieźle widać. I chyba tylko przy ultra szerokim kącie. Kamienie na trójce mają już ładne krawędzie i spójny rysunek.
    mOSAd - Może to niedomaganie Twojego ekranu, w niektórych matrycach LCD pojawiaja sie problemy z reprezentacja detalu przy dużych mikrokontrastach ... ja tu "papki" nie widze. Jaki masz ekran?
    Pozdrawiam: Camrak
    Down Under - the place to be!

Domyślnie

Bardzo ładny secik .
    Pozdro. Wojtek

Domyślnie

Ech... zazdroszczę Ci Janku tej Norwegii, fotograficznie piękne klimaty, a oglądając twoje prace najchętniej bym się spakował i poleciał tam choćby dziś.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camrak Zobacz posta
    mOSAd - Może to niedomaganie Twojego ekranu, w niektórych matrycach LCD pojawiaja sie problemy z reprezentacja detalu przy dużych mikrokontrastach ... ja tu "papki" nie widze. Jaki masz ekran?
    Rzeczywiście patrząc na innym monitorze jest minimalnie lepiej (ale to kompletnie inne narzędzia). Nadal jest pewne... zniekształcenie, specyfika jakaś, która mnie razi. Ale to prawdopodobnie kwestia UWA. Wy jesteście do takich obrazków przyzwyczajeni zapewne - ja mniej. Stąd taka uwaga. Związana prawdopodobnie z dużą ilością drobnego detalu. Możliwe, że mój mózg się buntuje przeciw jakimś nienaturalnym proporcjom? Może to kwestia wyostrzania i sposobu zanikania detalu wraz z odległością? Zauważyłem, że w krajobrazie wyostrzenie stosujecie bardzo mocne - ja oglądając więcej zdjęć portretowych, przyzwyczajony jestem do miękkiego rysowania natury. Może podświadomie czuję, że na pierwszym planie powinno coś wyglądać inaczej? Nieważne - skoro inni nie widzą tego efektu, to znaczy, że to raczej moja percepcja.
    Więcej o tym nie wspomnę.

PS. Aktualnie korzystam z monitora Belinea 10 20 35w oraz z iPada.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów