Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Vietnam, Kambodża

Cześć,

Pod koniec października lecę do Wietnamu. Mam ochotę zahaczyć rownież o Kambodżę. Co warto zwiedzić poza utartymi szlakami? Przylatuje do Sajgonu i mam 12 dni aby dostać się do Hanoi.

Domyślnie

Kambodża jest na pewno warta obejrzenia, ja byłem tam krótko, 2 dni w Siem Reap i 1,5 dnia w Phnom Penh i myślę że tyle też Ci starczy, poświęć lepiej więcej czasu na wietnam bo warto. Świątynie ankoru na upartego można zwiedzić w 1 dzień, jeśli chcesz do tego podejść fotograficznie to lepiej podzielić na 2 dni, sama stolica zaś na upartego do obejrzenia w jeden dzień. Tylko odległości spore, z siem reap do phnom penh płynąłem wodolotem przez pół dnia, ale widoki bezcenne. Tu masz parę fotek z wietnamu, galerii z kambodży jeszcze nie miałem czasu zrobić mimo że od wyjazdu minęły już 4 lata...
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Phnom Penh - 1,5 dnia wystarczy. Jeśli chcesz zobaczyć świątynie Angkoru - 3 dni. Warto zobaczyć je trochę lepiej niż przelotnie. Jeśli chcesz zobaczyć je w 1 dzień to szkoda jechać od wietnamskiej granicy taki szmat drogi. Komunikacja z powodu słabego stanu dróg jest, powiedzmy, kłopotliwa. Działa sprawnie, tylko podróż trwa długo. Jeśli chcesz zobaczyć pływające wioski, to lepsza jest łódź z Batambang do Siem Reap niż z Phnom Penh. Kambodża jest warta oddzielnej wyprawy. Moim zdaniem szkoda wpadać na 3 dni. Co się nie najesz, to się nie naliżesz.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

jutro wybieram się do wietnamu i kambodży
    po 16.09 świeża relacja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafulec Zobacz posta
    jutro wybieram się do wietnamu i kambodży
    po 16.09 świeża relacja
    Jaką trasą? Gdzie załatwiałeś wizy? Jak się będziesz przemieszczał?

Domyślnie

wizy w konsulacie - bez problemu

lot warszawa - hanoi
    w planie kilka lotów wewnątrz krajowychpo wietnamie i kambodzy
    Saturday, September 03 Hanoi , VN (HAN) Saturday, September 03 HUE , VN (HUI) Wednesday, September 07 Da Nang , VN (DAD) Wednesday, September 07 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Hanoi , VN (HAN)

łykam pierwszą pigułę malaronu i lece na samolot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafulec Zobacz posta
    wizy w konsulacie - bez problemu

lot warszawa - hanoi
    w planie kilka lotów wewnątrz krajowychpo wietnamie i kambodzy
    Saturday, September 03 Hanoi , VN (HAN) Saturday, September 03 HUE , VN (HUI) Wednesday, September 07 Da Nang , VN (DAD) Wednesday, September 07 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Ho Chi Minh City , VN (SGN) Saturday, September 10 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Siem Reap , KH (REP) Wednesday, September 14 Hanoi , VN (HAN)

łykam pierwszą pigułę malaronu i lece na samolot

I jak tam - wróciłeś ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    I jak tam - wróciłeś ???

hanoi - ha long dwudniowa wycieczka, miasto: mauzoleum ho chi minha, pagody,
    polecam spektakl w wodnym teatrze kukiełkowym
    wycieczka do sa pa
    hue - cesarskie grobowce, pagoda thien mu, cytadela, cesarskie miasto,
    ho ian - całe miasta wpisane jest na listę światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego unesco
    my son - wietnamski "mały ankor" - zespół hinduistycznych świątyń,
    sajgon - cu chi tunele vietkongu,
    delta mekongu - wycieczka łódką,
    mui ne - plaża, czerwone i białe wydmy,kanion,

kambodża - siem reap (miasto) & ankor wat

są to rzeczy które poleca większość przewodników,
    polecam lekturę na http://mandalay.pl/

pogoda uniemożliwiła dotarcie do battambamg, deszcze zalały drogi dojazdowe

edit:
    jeśli chcesz wielokrotnie przekraczać granice wietnamską, sprawdź czy masz dobrze wypełnioną
    wizę w paszporcie, moja połowa niestety nie miała, co spowodowało sporo stresu i podniosło koszt wycieczki

Domyślnie

rafulec pochwalisz się jakąś galerią z wyjazdu?
    FX

Domyślnie

no własnie Rafał - wrzucaj jakies foty. Choć mam świadomośc ze wróciłes chyba dwa dni temu i materiału pewnie masz od cholery

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów