Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie lightroom - wyostrzanie

witam,
    obejrzałem sobie dzisiaj filmik na temat wyostrzania zdjęć w lightroomie.

http://www.youtube.com/watch?v=x9VN3Tzk3ww

amount, radius jest dla mnie zrozumiały. details ... chyba chodzi o to aby na szarym tle zostały tylko kontury i żeby pozbyć się "śmieci"
    no a co z opcją mask? nie wiem do jakiego momentu mam regulować ... do czego powinienem dążyć?
    czy możecie mi pomóc w tym problemem?
    z góry dziękuję
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Domyślnie

Maskowanie obszaru ostrzenia to jedna z większych przewag Lightrooma nad konkurencją.

Maska określa Ci obszar kadru na którym zostanie zaaplikowane ostrzenie. Domyślnie jest ustawiona na 0% co oznacza, że ostrzenie jest aplikowane na całym kadrze. Kiedy przesuwasz w prawo suwak Masking z wciśniętym Altem, usuwasz z obszaru ostrzonego coraz więcej obszarów, które Lightroom uznał za nieostre (o małym kontraście lokalnym).

Zastosowanie jest oczywiste: nie ostrzymy bokeh, nie ostrzymy szumu.

Moje typowe ustawienia to 20% maski dla landszaftu, 80% dla portretu.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

dziękuje za szybką odpowiedź.
    rozumiem, że przesuwając wskaźnik maski w stronę 100% ostrzymy tylko kontury ...powiedzmy twarzy... i nie ingerujemy w strukturę skóry (po wciśnięciu alt program informuje nas że wyostrzy białe fragmenty)
    w sumie bardzo fajna funkcja o której do dzisiaj nie wiedziałem.
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Domyślnie

Jak na mój chłopski rozum, jest to maskowanie wyostrzenia.
    Im większa wartość tym więcej obszarów obrazu jest chronionych maską - zostanie niewyostrzonych. Jak zjedziesz do wartości 0, maski nie ma i wyostrzenie działa na cały obraz.
    Moim zdanie główne zastosowanie w fotografii ludzi, portret - żeby wyostrzenie nie wpływało zbytnio na skórę.
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leniu Zobacz posta
    dziękuje za szybką odpowiedź.
    rozumiem, że przesuwając wskaźnik maski w stronę 100% ostrzymy tylko kontury ...powiedzmy twarzy... i nie ingerujemy w strukturę skóry.
    No mniej więcej.

Oczywiście, musisz zaufać Adobe, że ich algorytm izolacji lokalnego kontrastu jest zgodny z Twoimi intencjami. Ja mam o nim dobre zdanie.

Maskowanie ostrzenia sprawdza się świetnie przy zdjęciach z kompaktów, szczególnie forsowanych - ostrzenie "po całości" w tym wypadku masakruje kadr paskudnym brudem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Zbyt wolno piszę
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Kiedy przesuwasz w prawo suwak Masking z wciśniętym Altem, usuwasz z obszaru ostrzonego coraz więcej obszarów
    żeby była jasność - suwak Masking działa niezależnie od tego, czy wciśnie się alt, czy nie. Wciśnięty alt spowoduje tylko pokazanie maski.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    żeby była jasność - suwak Masking działa niezależnie od tego, czy wciśnie się alt, czy nie. Wciśnięty alt spowoduje tylko pokazanie maski.
    Z przeprosinami za mętną wypowiedź - warto spróbować przycisku Alt trzymanego również z innymi suwakami panelu ostrzenia - lightroomowa wizualizacja efektów ich działania jest bardzo sugestywna.

Uprawnienia umieszczania postów