Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Akwarele, pastele, kredki itp.

Moja chrzesnica chodzi do szkoly plastycznej i chcialbym kupic spory zestaw tych malowidel.Kompletnie nie mam pojecia gdzie i co kupic.
    Prosze o pomoc ludzi znajacych temat.

Najlepiej byloby spytac sie artystki czym ona sobie tam packa ale ma to byc niespodzianka.
    out of the body
    OM10+S28-70

Domyślnie

Znajdź sklep dla artystów plastyków u siebie w mieście, zapytaj, a na pewno Ci doradzą. Ciężko cokolwiek napisać, nie wiadomo jacy producenci są dostępni w Manchesterze itp.
    Jedyna rada to nie kupuj ani najdroższych farb -- na początku nie ma to sensu, ani też najtańszych -- szkoda żeby dziewczyna się zniechęciła.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez U-CUT Zobacz posta

Najlepiej byloby spytac sie artystki czym ona sobie tam packa ale ma to byc niespodzianka.
    "Packać" może różnymi technikami. Wybadaj jaka jest jej ulubiona. Bo przy okazji kupisz jej również odpowiednie podłoże do "packania" (do suchych pasteli - papier welurowy, a np. do akwareli papier akwarelowy czerpany itp.)
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 25-08-2011 o 11:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    […] do suchych pasteli - papier welurowy, a np. do akwareli papier akwarelowy czerpany itp.
    Ja mam tylko małą prośbę. Nie sprowadźmy dyskusji do absurdu, jak we wszystkich wątkach sprzętowych… jaki aparat dla nowicjusza? No w najgorszym przypadku to D700. A statyw? Tylko Manfrotto!
    Do pasteli są całkiem niezłe papiery nie welurowe (np. Fabriano Ingres) -- po co dziecku od razu papier welurowy? Do akwareli na początek też nie trzeba kupować papieru czerpanego. Jeszcze przyjdzie czas na wydawanie pieniędzy.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Zaraz dam kilka fot z jej poczatkami (pracami), moze to pomoze. Najwygodniej byloby mi nabyc na Allegro, jedna wysylka mniej.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-08-2011 o 10:39 Powód: brak spacji
    out of the body
    OM10+S28-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ja mam tylko małą prośbę. Nie sprowadźmy dyskusji do absurdu, jak we wszystkich wątkach sprzętowych… jaki aparat dla nowicjusza? No w najgorszym przypadku to D700. A statyw? Tylko Manfrotto!
    Do pasteli są całkiem niezłe papiery nie welurowe (np. Fabriano Ingres) -- po co dziecku od razu papier welurowy? Do akwareli na początek też nie trzeba kupować papieru czerpanego. Jeszcze przyjdzie czas na wydawanie pieniędzy.
    Nikt nie mówi, o zakupie zapasu takich papierów na cały rok, ale dwie, trzy sztuki jako dodatek do prezentu, żeby mogła sobie popróbować. W końcu chodzi do szkoły plastycznej, a nie na zajęcia plastyczne do gminnego domu kultury.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    W końcu chodzi do szkoły plastycznej, a nie na zajęcia plastyczne do gminnego domu kultury.
    Patrz, a niektórzy spędzili 5 lat w szkole plastycznej, a później kolejne 5 na ASP i z papierów welurowych korzystali sporadycznie.
    I to nie tak, że welur jest super-hyper-duper profesjonalny, a inny papier pastelowy -- dla dzieci w przedszkolu. Po prostu na jednym i drugim maluje się inaczej. Za to ten niewelurowy jest droższy.

Po zdjęciach można stwierdzić, że dziewczyna ma predyspozycje. Patrząc na zdjęcia widać, że lubi pastele/węgiel, zakupiłbym dziewczynie:
    – węgiel w różnych formach (wkłady do ołówka automatycznego + kubuś, sztabki, węgiel w formie ołówka do detali),
    – suche i tłuste pastele (maksymalnie dużo kolorów -- ze względu na technikę).

Zamiast akwareli (technika dość trudna wbrew pozorom, wymagająca dużo wprawy i świadomości, mogąca na początku drogi zniechęcić młodego adepta sztuki) kupiłbym akryle. Dają większe możliwości kreacyjne niż akwarele, a tak samo bezpieczne (medium -- woda) i łatwe w użyciu. Można malować na różnych podłożach, w tym tkaninach. Do tego zestaw pędzli i jakieś podobrazia (zagruntowana deska, blejtram). Choć na podlinkowanych zdjęciach jest tylko jeden obraz malowany farbami.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Na studiach kupiłem sobie taki zestawik, polecam - bardzo przydatna sprawa:

Techniki malarskie to bardziej indywidualne kwestie, natomiast rysować musi każdy i ołówki, węgiel, sangwina, gumki, wiszor, strugaczka są niezbędne.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 25-08-2011 o 12:58

Domyślnie

Dziekuje slicznie troche mi to rozjasnilo sprawe.

Miala to byc niespodzianka, chcialem kupic jakis potezny zestaw. Lepiej bedzie, jak zadzwonie do niej i powie mi, co chce konkretnie. Kupie jakies niepotrzebne i bedzie lezec. Myslalem ze to tansze jest, jak zobaczylem w sieci, to mi szczena opadla.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-08-2011 o 10:40 Powód: brfak spacji
    out of the body
    OM10+S28-70

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów