Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Retusz skóry

Domyślnie

wrzuciłem na youtuba filmik przentujacy technike Low & High pass filter wykorzystywana przy retuszu skory.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Szmidt Zobacz posta
    wrzuciłem na youtuba filmik przentujacy technike Low & High pass filter wykorzystywana przy retuszu skory.
    No dobra, ale teraz wyjasnij zasadnosc bawienia sie (w tym konkretnym przypadku) z filtrem High Pass. Skoro -- jak tlumaczysz w video -- parametry blura i "apply image" (jako imitacji high pass) sa dobrane specjalnie tak, aby te dwie przenikajace sie warstwy daly w sumie taki sam efekt jak oryginalne zdjecie, a pozniej maziasz po tym healing brushem, to czemu nie maziac po kopii oryginalnej warstwy? Potrafisz pokazac przewage maziania na tym przekombinowanym secie warstw nad normalnym mazianiem na kopii oryginalu?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

tak, ale musze wrocic ze studia. dodam maly update do video.

a tak na szybko: zwykly healing brush usrednia wartosci z kanalu luminosity. W przypadku techniki ktorej użylem kanal luminosity jest nieruszany a kopiowana jest tylko tekstura.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr Szmidt Zobacz posta
    a tak na szybko: zwykly healing brush usrednia wartosci z kanalu luminosity. W przypadku techniki ktorej użylem kanal luminosity jest nieruszany a kopiowana jest tylko tekstura.
    W wiekszosci przypadkow (usuwanych pryszczy) bedzie to niewidoczne, albo w najlepszym przypadku dostrzegalne minimalnie i to jedynie w bezposprednim porownaniu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To będzie miało znaczenie dla większych obszarów, np. gdyby chcieć używać healing brusha do usuwania np. rozbłysków na skórze (czoło, nos, policzki). Tak jak pisze stig - dla małych obszarów (a z takimi pracuje się healing brushem) to w praktyce niezauważalne. I dlatego pojawił się "spot healing brush", żeby zaoszczędzić sobie dodatkowego samplowania z altem...

Natomiast w drugim filmiku, gdzie prezentujesz zabawę w niwelowanie kontrastów - zastosowanie filtra hight pass jest całkowicie uzasadnione i daje fajne efekty.

Tak czy siak - fajne filmiki, wrzucam w ulubione
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

To ja zaproponuję jeszcze takie rozwiązanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YarekM Zobacz posta
    To ja zaproponuję jeszcze takie rozwiązanie
    A to jest zarąbiste! Można obrobić zdjęcia, które pozornie będą nie ruszane (:
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAP Zobacz posta
    A to jest zarąbiste! Można obrobić zdjęcia, które pozornie będą nie ruszane (:

Już to wypróbowałem i jestem bardzo zadowolony z efektó. Uważam, że trzeba z wyczuciem dobierać promień rozmycia, żeby nie powstawał glow. Jak dla mnie bomba

Domyślnie

Spróbowałem i prognozy są niezłe, ale muszę się nauczyć dobierać wartości;
    Teraz tylko nagrać akcyjki i cieszyć się z zaoszczędzonego czasu.
    Przyznam się, że czasem na zbliżeniach w zdjęciach ślubnych tak mnie irytują niedoskonałości na skórze, że bawię się patchem. Oczywiście żeby nie było nienaturalnie, na nowej warstwie robię z twarzy papkę, a potem kryciem reguluję.
    Zobaczymy, która metoda będzie szybsza/dająca lepszy efekt.
    Jeszcze raz dzięki za linka!
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

przecież to jest to samo co Piotr zarzucił tyle że w gorszym wydaniu....

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów