nie wiem czy nie lepsze zdjęcia zrobisz komórką za 400zł niz kompaktem za 400![]()
Szukaj
nie wiem czy nie lepsze zdjęcia zrobisz komórką za 400zł niz kompaktem za 400![]()
Nie ma to jak pomoc "profesjonalistów"... Pozjadaliście rozumy - bez wątpienia. No ale cóż, poszukam pomocy gdzie indziej, a na to forum więcej nie zajrzę, gdyż nie warto. Zostawiam więc Wasze towarzystwo wzajemnej adoracji
Pozdrawiam.
Pytanie na pozór proste a ...
Widzisz, tutaj na forum ludzie mają tak profesjonalny i super drogi sprzęt, że mózg staje i krew się lasuje. Swoim pytaniem wprawiłeś wszystkich w niezłe zakłopotanie. Posiadaczy Volvo lub Porsche nie wypada pytać ile samochod spala przy najbardziej ekonomicznej jeździe, dlaczego tak dużo oraz czy do bagażnika Porsche zmieści się worek ziemniaków + skrzynka jabłek? Zrozum - totalny obciach! Niektórzy podejrzewali podpuchę i dlatego się wnerwili. Normalna reakcja. Wiem zagiell, iż nie zrobiłeś tego celowo, tak to wyszło.
Rozumiem, że masz kłopot i szukasz pomocnej ręki. Tutaj na forum nikoniarze.pl uzyskasz bardzo wiele życzliwych i bezinteresownych porad. Wybrałeś właściwe forum - masz niezłego nosa.Tak trzymaj!
Na pytanie o aparat trudno dać jednoznaczną i obiektywną odpowiedź. Jest ich bardzo dużo a zdania są podzielone, każdy ma swoją rację. Dlatego decyzję musisz jak mężczyzna podjąć samodzielnie. Ja Ci w tym tylko pomogę. W Google wpisz:
EISA 2011-2012 >> Fotopolis.pl: EISA 2011-2012
TIPA 2010 >> Fotopolis.pl TIPA 2010
EISA i TIPA są to międzynarodowe stowarzyszenia, które oceniają sprzęt fotograficzny. Po otwarciu, po prawej stronie mamy kolorowe pismo (EISA) lub >>> (TIPA) - otwierając tę stronę mamy opis produktu, podane parametry techniczne. EISA i TIPA oceniają sprzęt w różnych kategoriach cenowych, wybierz tę półkę, która Ciebie interesuje. Ocena tych stowarzyszeń - nagradzają produkt, który daje najwięcej przyjemności w danym przedziale cenowym. Następnie ceny sprawdzasz w Skąpiec.pl
Ponadto polecam: Fotopolis.pl, są opisy produktów, na samym dole jest ikonka "Archiwum" - warto zajrzeć. Również polecam: ŚwiatObrazu.pl Na początek te strony w zupełności wystarczą, no i oczywiście nikoniarze.pl - nieprzebrany zasób wiedzy i informacji. Zacznij koniecznie od EISA i TIPA.
Cieszę się z Twojego zainteresowania fotografią. Jest to piękne hobby, rozwijające estetycznie i dające niezapomniane wrażenia. Muszę Cię zagiell jednak ostrzec. Jest to hobby niebezpieczne, wciąga na całość. To tak jak z dziewczyną. Zaczyna się od patrzenia w oczy i trzymania niewinnie za rączkę. Następnie jest podobnie jak z pięknym i wolnym orłem, który nie wie nawet kiedy i jak został zaobrączkowany. Kończy się wiecznym brakiem czasu i pustką w kieszeniach. Ciągłym niewyspaniem, budzeniem się w środku nocy z poczuciem wiecznego nienasycenia połączonym z dzikim i obłędnym wzrokiem ... Nie wiem, czy dalej mogę pisać - nie wiem czy skończyłeś 18 lat.![]()
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
Dobra - kolega NIKOLAY ochłonął, zadzwonił do mnie, porozmawialiśmy i - cofam mu bana. Mam nadzieję, że wniesie do naszej małej społeczności jakiś cenny wkład.
Pozdrawiam wszystkich.
Miłego dnia.
Krzysztof Paszkiewicz
Wow. Witam. Szampańskoje Igristoje dla wszystkich mających na swoim koncie minimum 5 postów
Mam nadzieję, że nikt się nie obraził na moje wygłupy. Jeśli tak - niech czuje się przeproszony tym postem.
Specjalne podziękowania dla Krokusa sześćdziesiąt sześć za podsunięcie pod rozwagę obiektywu 14-24mm ... zbadałem :milion" sampli z tego obiektywu i fakt ... rewelacja ... Powinienem go mieć ...a co tam w końcu stać mnie... te kursy walut
THX EKONET za wycofanie bana.
Muszę poinformować, iż u mnie zmieniły się preferencje. Obiektyw N 14-24 czytaj "bąbel" jest extra-super-cacy. Jest jednak kłopot przy stosowaniu filtrów, od których nikt nie ucieknie.
Zwykły holder firmy Lee wymaga filtrów: 100x100 mm oraz połówkowe 100x150 mm. Bąbel wymaga specjalnego holdera, który jest dużo droższy oraz stosuje się filtry: 150x150 mm i połówkowe 150x170 mm. Proponuję te wymiary nanieść na kartkę papieru i porównać - kubeł zimnej wody. Ponadto większe filtry więcej kosztują. Istotną sprawą jest mniejsza ilość filtrów do bąbla.
Ponieważ kręci mnie głównie fotografia krajobrazu i architektura, więc obecnie preferuję zestaw: N 16-35, N 50/1,4 - mam, N 70-200 VR II oraz N TC-20 E III. Obiektyw 16-35 daje pewne krzywizny ale można je bez problemu usunąć w kompie. Zrezygnowałem również z obiektywu N 24-70, gdyż przy tym zestawieniu nie będzie już konieczny. Zysk - 1 kg mniej na grzbiecie i więcej miejsca w torbie.
No tak ale 16-35 ma światło 4 ... nienawidzę flesza więc kiepsko z fotografią w świetle zastanym w trudnych warunkach oświetleniowych (czyt. z reguły najciekawszych)![]()
Ostatnio edytowane przez NIKOLAY ; 18-08-2011 o 22:05
Skontaktuj się z nami