Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Smile Newswear Mens Medium Chestvest

Po wielu bojach z samym sobą postanowiłem kupić kamizelkę Newsweara. Dlaczego? dobre pytanie, powodów jest kilka:

1. Wkurza mnie łażenie z torbą: do małej nie mieszczę wszystkiego, duża jest nieporęczna i kręgosłup wysiada. Plecak jest ok, ale w tym momencie służy mi wyłącznie do przenoszenia sprzętu. Slinga nie chcę z powodów podobnych do tych, o których pisałem w przypadku dużej torby

2. Potrzebowałem patentu na szybką zmianę szkieł. Wcześniej miałem pas z workami wspinaczkowymi, ale powiedzmy sobie szczerze, to trochę DIY, mało bezpieczne (worki nie mają klapy, można je tylko ściągnąć sznurkiem, co mi nie odpowiadało)

3. Chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: mieć system noszenia sprzętu w góry i taki, który sprawdziłby się w reporterce (koncerty, śluby, wydarzenia, itp)

4. Nie potrzebuję jakiejś mega ochrony gratów, tylko sprawnego systemu (w newswearze kieszenie są wyścielane jakąś gąbka, ale cienką, mnie starczy).

5. Nie zdecydowałem się na pas newswear (choć bardzo chciałem) z powodów górskich: kamizelkę nosi się wyżej, automatycznie ponad pasem biodrowym plecaka, nic nie obija ani brzucha, ani tego co pod nim

Ok, co i jak:

1. Kamizelka jest duża, na serio. Na zdjęciu mamy S15-30 i N85/1.8:

Wymiary kieszeni bocznych:

9 x 13 x 15 cm, płaska kieszeń na froncie: 13x14 cm

Kieszenie centralne:

7 x 13 x 24 cm, płaska: 12x13 cm

Odpowiedzi na pytania:

1. Tak w tle na zdjęciu jest papuga

2. Materiał jest mocny, wykonanie dobre

3. Do żadnej kieszeni nie wejdzie body wielkości D700 z obiektywem (ew z naleśnikiem, choć wątpię, jakby ktoś chciał poskoczyć na testy, zapraszam). Jeśli body jest węższe niż D700, to z gripem wejdzie do centralnych wysokich, z bocznej będzie wystawać

4. Do każdej kieszeni wchodzi D700 bez gripa

5. Szelki są regulowane na rzepy, fajny patent (w góry skracam, normalnie wydłużam), dość szerokie, załadowana kamizelka (D700, druga bateria, 35/2, 85/1.8, S15-30, SB800, aku do lampy) nie uwiera za bardzo, po kilku godzinach bajka (pas z workami dawał po dupie, w dosłownym znaczeniu tego określenia)

6. Rzepy: no cóż, już kiedyś na forum ktoś pisał, że trzymają, jak poj%$^ne (piękne określenie), ma to wady i zalety. Do kościoła trzeba je wyciszyć, albo wrzucić klapy do środka kieszeni, oba patenty działają (rzep ma 10cm szerokości, można taką taśmę w pasmanterii zakupić). Z zamkniętymi kieszeniami spokojnie można biegać po Pampelunie, nie ma szans na rozpięcie

Ok to tyle na start, dziś jadę w Tatry, jak wrócę pewnie coś dopiszę. Zapraszam do dyskusji
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 22-08-2011 o 23:25

Domyślnie

Dobry wybór. Lubię wyroby Newswear. Sam posiadam pas z trzema sakwami. Ciekaw jestem Twoich opini po powrocie z Tatr. W mieście się sprawdza idealnie.
    Pozdrawiam.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Mi osobiscie brakuje troche zdjecia na modelu. Oczywiscie widzialem zdjecia w internecie, ale zdjecia zrobione przez producenta zawsze wygladaja inaczej.
    Jak z szelkami pod plecakiem? Nie przeszkadzaja? Nie powoduja przesuwania sie ramion plecaka?
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Szelki układają się bliżej szyi, więc jest ok - paski kamizelki i szelki plecaka leżą obok siebie a nie jedne na drugich, z tyłu nie ma żadnych problemów, nie uciska, nie ugniata. Zdjęcie na modelu może po powrocie z gór. Ale może być niemiarodajne, bo jestem niski

Domyślnie

Właśnie, brakuje choćby kilku zdjęć jeszcze.
    A jak z usztywnieniem, grubością i miękkością poszczególnych sakw? Masz może porównanie do lowepro'skiego Lens Case'a? Pytanie może się wydać niektórym śmieszne, ale przyznam, że nigdy Newswear'a w rękach nie miałem.

Domyślnie

Sztywność porównywalna do Stealth Reportera. Futerały Lens Case są sztywniejsze. Zdjęcia wkrótce, stay tunned

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Zdjęcie na modelu może po powrocie z gór. Ale może być niemiarodajne, bo jestem niski
    Dla mnie bedzie jak najbardziej miarodajne...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

A ja bym prosił o wiecej zdjęć ,przydadzą się bo tego nie ma dużo w sieci !!!

I pytanko , gdzie kolega zakupił to coś i jaka cena?? bo u nas tylko jedna osoba na allegro tym handluje , zaopatrywałem się u niej akurat w rzeczy Domke , a o tym pasie myślę już od dawna ale nie mogę się zdecydować bo ani tego pomacać ani w necie dokładnie obejrzeć
    Małe zmiany ... trochę C i do tego L ale i tak dalej tu zostaje

Domyślnie

ja też się już zapatruję na kamizelkę Newswear-a, miałem pas z sakwami Newswear i były super żałuję, że sprzedałem ale wtedy była to siła wyższa. Kamizelka droga no za All Weather 529zł chyba, że ktoś nie potrzebuje tego, żeby ratowało go na deszczu. W tej chwili z racji bolącego już kręgosłupa zakupiłem na szybko coś a'la Lens Case-y z tym, że podróbki aczkolwiek na Slip-Lock, sądziłem, że z racji posiadania torby kupię później oryginalne ale nie, wrócę jak tylko będę mógł do Newswera dla mnie Lowepro to tuby do transportu szkła w plecaku nie foto z innymi gratami wtedy tak ale dużo bardziej wolę te sakwy są na prawdę super!!!

Domyślnie

Uzupełniając, może komuś się przyda. Od kilku lat wykorzystuję w pracy model "All Weather", do jednej z kieszeni wchodzi bez problemu D3 lub D300 z gripem. Taśmy do wyciszenia rzepa są w zestawie fabrycznym. Kamizelkę można nosić na kilka sposobów, nie tylko standardowo "do przodu" ale również "z boku" jak torbę naramienną. Znakomicie sprawdza się również noszona "z tyłu" jak plecak. Regulacja szelek pozwala wybrać optymalną wysokość umieszczenia sakw, niektórzy wolą wysoko prawie pod brodą są tacy co lubią nisko na ... . Dla mnie Newswear jest optymalnym rozwiązaniem do pracy, nie zastępuje torby ale ją uzupełnia bo torba w akcji się nie sprawdza.

Pozdarwiam
    Łuaksz Szeląg
    [F100] [D3]

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów