Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie ViewNX vs Camera Raw

Wrzucając fotki do Camera raw zauważyłem że kolory drastycznie się zmieniają , zaś otwierając zdjęcie w View NX są po prostu bajeczne pod względem kolorów ,balansu bieli , kontrastu i wyciągnięcia informacji z raw-a

I tu stawiam pytanie czy da się uzyskać takie same zdjęcie wyjściowe ?

Pytanie do bardziej wtajemniczonych nikoniarzy ; )

Domyślnie

w View NX masz idealnie taki sam profil kolorów jak ustawiłeś w body. Camera raw ma swoje profile kolorów stąd różnica

Domyślnie

Użyj w programie Adobe tego samego profilu co masz w aparacie. Wyniki będą wtedy bardziej zbliżone.
    Na 100% to nie ma co liczyć.
    Aha jeśli ręcznie wybierzesz balans bieli np słońce w View NX i Camera RAW to dostaniesz zupełnie inne wyniki.
    W przypadku użycia balansu z fotki są zbliżone.

Domyślnie

Dzięki koledzy , a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >

Domyślnie

I tu, wszystko zależy jaki system jest w komputerze!!
    A jeżeli jest z tym problem, to Rawa otwieraj w ViewNx zapisując jako Tiff - Tiff otwierasz w PS i wszystko pieknie
    Ostatnio edytowane przez biegly ; 12-08-2011 o 17:20
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian9627 Zobacz posta
    a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >
    nie da się prostym sposobem. Musiałbyś stworzyć odpowiedni profil z rozszerzeniem .dcp w wkleic do odpowiedniego katalogu, dodatkowo musiałbyś znaleźć odpowiedni plik index.dat i tak go zmodyfikować aby CR wiedział , że dany profil istnieje. Krótko mówiąc, zapomnij.

A nie możesz ozywać tylko ViewNX'a. W/g mnie lepiej woła niż camera raw, brakuje tylko korekcji obiektywu (takiego automatu jak ma camera raw).

Domyślnie

Jeszcze rozwiązaniem jest X-Rite ColorChecker Passport , świetne maleństwo do tworzenia profili aparatów
    Popytaj, może ktoś znajomy ma i nie trzeba kupować
    Wystarczy że bedziesz miał z 3 profile do swojego aparatu, w zalezności od warunków pogodowych i już NX nie jest potrzebny

Ja posiadam takie coś, ale nie mam dostępu do D5k by Ci je utworzyć.
    Na blogu tworzyłem do d7k , d300 i d40 dla porównania.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Dziękuje bardzo aczkolwiek jak widzę cenę przypuszczam że w najbliższym czasie tego nie kupie o ile w ogóle kiedyś w dalekiej przyszłości.
    Spróbuje poszukać w necie , może ktoś utworzył takie profile do puchy ; )

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian9627 Zobacz posta
    Dzięki koledzy , a jak dać do camera raw profil mojego aparatu ...nikon D5000 ; >
    O ile mnie pamięć nie myli, jest dodany do ACR w wersji 6.4.1, czyli ostatnio wydanego.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Czyli należy zaktualizować camera raw ; >

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów