Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Stary wiatrak

Oszczędny w słowach Awatar adik70m
    Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie Stary wiatrak

Witam wszystkich! 2 kadry z dzisiejszego wypadu poza miasto ;] Zapraszam...

1.

2.
    D80 + N 50 + S 17-70 + Jupiter 4/135 (m42) + Helios 2/50 (m42) + Velbon + LowePro

Domyślnie

Coś lekko przegrzane w cieniach... Fajne miejsce. Zrób tą jedynkę od nowa, a z przekrzywianiem nie kombinuj...

Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nothing Zobacz posta
    Coś lekko przegrzane w cieniach... Fajne miejsce. Zrób tą jedynkę od nowa, a z przekrzywianiem nie kombinuj...
    Hmm.. O co chodzi o to, że przegrzane w cieniach na 1? Bo nie wiem, co mam poprawić..
    D80 + N 50 + S 17-70 + Jupiter 4/135 (m42) + Helios 2/50 (m42) + Velbon + LowePro

Domyślnie

Bardziej może w tym kierunku bym to widział... Fajnie byłoby nieco szersze ujęcie...

Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

czyli w sumie troche ocieplone, nie? dzięki za fatyge i poprawe!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adik70m Zobacz posta
    czyli w sumie troche ocieplone, nie? dzięki za fatyge i poprawe!
    No to spróbuj jednym suwaczkiem tak "ocieplić"...

A tak na serio, to można jeszcze sporo z tego zdjęcia wycisnąć...

Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nothing Zobacz posta
    No to spróbuj jednym suwaczkiem tak "ocieplić"...

A tak na serio, to można jeszcze sporo z tego zdjęcia wycisnąć...
    heh, to nie pierwsze zdjęcie, do którego słyszę, że możnaby jeszcze coś z tego wycisnąć.. z tym że więcej chyba już nie umiem jak narazie. jeśli by to nie sprawiło kłopotu, to mógłbyś mi kolego pokazać, co można wycisnąć z RAWa? Plik jest pod tym linkiem: http://www.speedyshare.com/files/29794412/DSC_4585.NEF
    Będę wdzięczny, bo w sumie, to jestem samoukiem i o wielu sztuczkach nawet nie wiem

Domyślnie

tak na szybko, na bardzo szybko zeby pokazac, ze mozna cos z tego zdjecia zrobic. wszystko trwalo moze 2min.

nie jest to ideal, ale probka tego co mozna z ta fota zrobic. niestety, ale naswietlanie bardzo skopane. zdjecie za ciemne i trzeba bardzo mocno z cieni wyciagac zeby mozna bylo cos z tym zdjeciem zrobic.
    w dziale tutoriali znajdziesz kilka pomocnych tutkow jak sobie radzic ze zdjeciami krajobrazowymi. TU jest jeden z przykladow. daleko szukac nie trzeba...na przyszlosc rob zdjecia tak by histogram nie kladl sie za bardzo w lewo (zdjecia wychodza ciemne), ani tez w prawo (zbyt jasne, "przepalenia" moga sie pojawic). najlepiej trzymac histogram po srodku. wtedy i w cieniach i w jasnych partiach jest dobrze...ale o tym tez jest gdzies na forum...warto troche poczytac...

Miasto
    Ostrowiec Św.

Domyślnie

dzięki za przykład śwMikołaj mam również jaśniejsze, bo chciałem z tego zrobić HDR, ale stanęło wkońcu na wywołaniu RAWa. Z tym, że jeśli jest jaśniejsze, to chmury są strasznie przepalone i zostają tylko białe plamy dlatego też do linka wrzuciłem takie 'za ciemne', bo z takich właśnie są wywołane kadry z pierwszego wpisu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów