Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Lee Filters

Wink Lee Filters

Hej

Potrzebuje porady od tych ktorzy operuja filtrami LEE.
    mam sigme 10-20mm do nikona.
    zastanawiam sie jaki holder do tego jest potrzebny (jaki bedzie pasowal)
    znalazlam http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...STRK:MEBIDX:IT
    ale sigma 10-20mm nie jest 100mm O/D

Czy ktos moze doradzic?
    ND200, 105 2.8 + PN11 & bellows; 70-300 4.5VR
    Edyta
    jestem na FB judith manson

Domyślnie Lee Filters

16Ł to nie wiele .100mm to szerokość filtra jakie wchodzą. Do holdera musisz dokupić pierścień mocujacy na 77mm (chyba). Nie jestem posiadaczem zaznaczam ,ani filtrów lee ,ani sigmy 10-20. Ale to dość znany temat wsród krajobrazowcow

Domyślnie

Tu kolega greg77 opisał twój problem.
    A rozmiar filtra to sam musisz sprawdzić czy 77mm lub 82mm.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Dokladnie, pod Sigme sie sprawdzi w 100%, mam dokladnie taki sam holder i sigme, pieknie sie sprawdza pod Nikkorem 16-35, wiec docelowo w to szklo uderze po zmianie puszki na FXa.
    Problem o ktory pytasz opisalem wczesniej i koledzy wspomnieli, to nie srednica filtra tylko szerokosc. to 100mm szerokosci daje tobie brak winiety, kup pierscien mocujacy "wide" bo pod szeroki kat taki jest wskazany.
    Polecam tez zakupic gdzies poza Polska, bo jak kolega swider wspomnial w watku podlinkowanym przez bieglego, cena 500zl za filtr polowkowy to masakra, prawda to bo w Anglii kupisz taki filtr za 380-400zl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    cena 500zl za filtr polowkowy to masakra, prawda to bo w Anglii kupisz taki filtr za 380-400zl
    Może, jak będę kiedyś obrzydliwie bogaty, to sobie kupię Lee Na razie za cztery stówki, to ja mam 5 filterków Hitecha i też daję radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Może, jak będę kiedyś obrzydliwie bogaty, to sobie kupię Lee Na razie za cztery stówki, to ja mam 5 filterków Hitecha i też daję radę.
    Ok, hitechy daja rade, ale hitecha 100mm nie kupisz za 100zl....
    Jak zajmujesz sie fotografia krajobrazowa to warto zainwestowac w Lee, z filtrami jak z obiektywami.
    Bywasz w dziale krajobraz zabytaj kolege BartekkW co sadzi o tych filtrach

Poza tym gadacie tak, ze drogo to po co kupujecie jakas Hoye pro pierdylion na UVke za 150zl zamiast HAMA za 40zl??

Domyślnie

Ech juz nie moge edytowac, przypomnialy mi sie slowa pewnego fotografa ktorego poznalem pare lat temu, starszy czlowiek ltory nie jedno zdjecie zrobil a na sprzecie sie swietnie znal.....
    Powiedzial mi kiedys....jak masz uzywac tanich tandetnych filtrow to lepiej nie uzywaj ich wcale, teraz po latach wiem, ze mial racje, kiedys tego nie rozumialem

Domyślnie

Grzegorzu, nie irytuj się, bo nie ma o co To święta prawda, co powiedział ów fotograf i zapewne Lee są pod wieloma względami lepsze, niż Hitechy. Natomiast jeśli chodzi o polskie realia, są one horrendalnie drogie. Oczywiście dla kogoś, kto na fotografii zarabia, są że tak powiem "must have". Tak samo, dla kogoś, kto wydatku paru tysiaków na zestaw filtrów nie odczuje w portfelu. Natomiast dla wielu hobbystów, dla których fotografia jest tylko pasją, są po prostu zbyt drogim wydatkiem.

Domyślnie

No dla mnie byl to spory wydatek i musialem wybrac, dobry tele czy filtry, narazie mam filtry a zdjecia zrobione z ich pomoca zarabiaja na tele

Domyślnie

Chyba czas pomyśleć, żeby moje zdjęcia, miast leżakować w szufladzie, też zaczęły zarabiać, choćby na dobre piwo

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów