Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Angry Tamron 17-50 VC i ...PROBLEM!

W przyjściem cieplejszych dni zacząłem zabierać mojego Tamrona w plener i... wyszło szydło z worka. Obiektyw, który w pomieszczeniu a więc na małych odległościach ostrzył w punkt pokazał swoje drugie oblicze. Oto przy foceniu z odległości powyżej 1,8-2,0 m potężny BF taki jak na zdjęciu poniżej. Z wykonanych 10 zdjęć, 10 wygląda tak samo, tzn. ostrość na torbie i zabawce leżącej przed nią. Dodam tylko, że ostrość ustawiana była za każdym razem na dziecko z lewej strony a więc siedzące najbliżej obiektywu.
    W związku z powyższym pytanie czy ktoś miał już taki przypadek ze swoim Tamronem VC i co można w tej kwestii zrobić (obiektyw na gwarancji)?
    W uzupełnieniu informacji z body wszystko ok. Testowany na takiej samej odległości N85 1,8 10/10 celne w punkt.

D90, T17-50 VC, N85 1,8, N35, SB-700.

Domyślnie

tamron na swojej stronie WWW oferuje usługę kalibracji swoich obiektywów. Musisz im przesłać szkło wraz z body.
    P.S. ta przypadłość szkła objawia się na wszystkich punktach ostrzenia czy tylko na niektórych?
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Ja miałem problem z AF z tym szkłem. Niestety serwis nic nie pomógł. Napisali, że szkło spełnia normy. Wysyłałem 2 razy i trwało to wieeeki.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Unhappy

P.S. ta przypadłość szkła objawia się na wszystkich punktach ostrzenia czy tylko na niektórych?
    niestety na wszystkich

Ja miałem problem z AF z tym szkłem. Niestety serwis nic nie pomógł. Napisali, że szkło spełnia normy. Wysyłałem 2 razy i trwało to wieeeki.
    czyli szkło za 1700 zł mogę sobie wyrzucić do kosza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    tak z ciekawości - wysłałeś im ze swoją puszką czy samo szkło. Jeśli samo szkło to zapewne testują je na tych, które mają w serwisie a taki test może pokazać inny wynik....
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

ja wysłałem szkło razem z puszką, kalibracja pomogła, serwis odesłał mi sprzęt na drugi dzień po jego otrzymaniu, wysłałem w poniedziałek, w czwartek miałem go w domu.
    ND90+N18-105+N35f1,8+T17-50f2,8VC+N70-300 4,5-5,6VR+S10-20 4-5,6+SB600

Domyślnie

Czy ktoś jeszcze wysyłał celem kalibracji Tamrona VC do serwisu w Gdańsku?

A może są serwisy niezależne, które sobie z tym radzą? Jeśli byłby taki we Wrocławiu lub Poznaniu podjechałbym osobiście. Chociaż, jeśli obiektyw na gwarancji, to może być pewne ryzyko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    tak z ciekawości - wysłałeś im ze swoją puszką czy samo szkło. Jeśli samo szkło to zapewne testują je na tych, które mają w serwisie a taki test może pokazać inny wynik....
    Szkło dyło dwa razy. Bez puszki i z puszką. Oprócz tego, że ostrość trafiała 50/50 to nie mogło złapać ostrości w LV. A te 50/50 to dosłownie tak jak piszę. Raz ostro bardzo raz kicha, raz ostro, raz kicha. Czyli za każdym razem trzeba było naciskać spust 2 razy. Sprawdzałem na kilku puszkach. Najgorsze w tym wszystkim było stwierdzenie serwisy: "mieści się w normie".
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lem77 Zobacz posta
    Czy ktoś jeszcze wysyłał celem kalibracji Tamrona VC do serwisu w Gdańsku?

A może są serwisy niezależne, które sobie z tym radzą? Jeśli byłby taki we Wrocławiu lub Poznaniu podjechałbym osobiście. Chociaż, jeśli obiektyw na gwarancji, to może być pewne ryzyko.

Chyba racze mj tylko Fototechnika w Gdansku. Radze wyslac z body. Moze bedzie dobrze. Nie martw sie.

Domyślnie

tamron na swojej stronie WWW oferuje usługę kalibracji swoich obiektywów. Musisz im przesłać szkło wraz z body.
    informacja na ww. stronie w dziale Pytania i odpowiedzi :
    8. Podczas używania mojego TAMRON'a dostrzegłem/-am, że występuje w nim FRONT FOCUS/BACK FOCUS. Co mam zrobić?
    Obiektywy Tamron schodząc z linii produkcyjnych i opuszczając fabrykę wolne są od jakichkolwiek usterek czy wad technicznych. Jakiekolwiek odchylenia od normy (fluktuacje) optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus czy back focus) spowodowane są wyłącznie niedoskonałościami samego korpusu aparatu. Obiektywy produkowane przez Tamron Co Jp fabrycznie ustawione są tak, by prawidłowo współpracować z lustrzankami do których są przeznaczone, natomiast zakres AF jest w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Zdarza się iż granice tolerancji jednostkowych sztuk obiektywów jak i lustrzanek mają dużą rozbieżność.

Aby serwis mógł dobrać optymalne parametry pracy systemu AF, w celu jak najlepszej współpracy obiektywu z danym Body, należy pamietać aby przesłać obiektyw wraz z aparatem. Pomocne będzie dołączenie do zestawu kompletu naładowanych baterii (akumulatorów).
    W przeciwnym wypadku serwis diagnozuje oraz dobiera parametry obiektywu używając jednych z najczęściej używanych lustrzanek takich jak Canon 40D, Nikon D80 czy Sony Alfa 200.
    No właśnie obawiam się, że jeśli "dostroją mi" Tamrona do przesłanego z nim body to po powrocie sprzętu mój N85 podpięty do body i każde kolejne zakupione szkło może okazać się obiektywem z BF lub FF. Jeśli źle to rozumiem to wyprowadźcie mnie z błędu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów