Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Międzyzdroje

Domyślnie nikkror 35mm na dx

Witam.
    Właśnie się zalogowałem po raz pierwszy. Na początek pozdro dla wszyskich. Fotografuję już od pięciu lat, przeszedłem przez cztery kompakty a od prawie dwóch lat jestem posiadaczem D60. Sporo moich zdjęć to fotografia "rodzinna". Do tej pory fotografowałem sigmą 18-200, ale zachciało mi się rozwoju. Ze względu na DX wybrałem nikkora 35mm/1.8 aby uzyskać owe 50mm. Po kilkudziesięciu fotkach zauważyłem pewien fakt. Przy przysłonie 1.8 ewentualnie 2.0 autofokus nie trafia dokładnie, mydli. Widoczne jest to przy dużym zbliżeniu. Od 2,2 jest ok a najlepiej od 2,8. Proszę o komentarz czy to jest normalne, czy po prostu kupiłem wadliwy egzemplarz.

Domyślnie

Nikkor 35 jest generalnie ostry od pełnej dziury. Oczywiście zdarzają się równe sztuki, dlatego najlepiej jakbyś zapostował przykładowe fotki z zachowanym exifem. Wtedy będzie można ocenić co i jak.
    A7RII/24/35/85

Domyślnie

Tytuł mnie zmylił - myślałem, że idzie o Nikkora 35/2.

Twojego obiektywu mie miałem, ale potężny wątek o nim zaliczyłem, bo zamierzałem go kupić pod FX. Niestety z tej dyskusji wynika, że niektórzy szczęśliwcy chwalą sobie to szkło a inni narzekają. Rzeczywiście wiele egzemplarzy ląduje w serwisie ze względu na AF.

Osobiście radzę sprawdzić wypróbowany egzemplarz.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

A puszkę jaką masz? Jak się okaże że D90 to nie poczuję się zdziwiony bo bardzo wielu userów tego szkła nawet tu na forum mających D90 narzekało na BF/FF - rekordy to ostrzenie na stojące auto i nie trafienie w nie przez BF/FF (już teraz nie pamiętam które było w tym wypadki)
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    A puszkę jaką masz? Jak się okaże że D90 to nie poczuję się zdziwiony bo bardzo wielu userów tego szkła nawet tu na forum mających D90 narzekało na BF/FF - rekordy to ostrzenie na stojące auto i nie trafienie w nie przez BF/FF (już teraz nie pamiętam które było w tym wypadki)
    Mam nadzieje że straszysz tylko Właśnie zamówiłem sobie 35tkę do D90 mając ochotę na pobawienie się nim.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Międzyzdroje

Domyślnie

Posiadam D60. Moim zdaniem mam FF ok 15mm ale tylko na 1.8 ewntualnie na 2.0. Widoczne jest to co prawda na dość dużym zbliżeniu. Przy normalnym formacie, załóżmy 10-15 jest to niewidoczne. Teraz jednak zrobiułem dzieciakom kilka fotek w mieszkaniu przy ustawieniach 1/50-60; f1,8 ISO 400-800 i wyszły dobrze. Być może dałem się zwieść i próbowałem robić tym obiektywem nibymacro. I tak np ciężko było trafić w pręcik kiwiatu ( wymagało leciutkiego doostrzenia M) natomiast płatki były ok.
    Niestety fotek teraz nie chciałbym zamieszczać. Jestem na urlopie i nie mam zbytnio możliwości. Pozdro i dzieki za szybkie odp.
    I jeszcze jedno. Możliwe jest, że FF występuje tylko przy pełnej dziurze a potem już nie?
    Ostatnio edytowane przez czemil ; 06-07-2011 o 20:54

Domyślnie

Z niewielkiego doświadczenia jakie mam z tym obiektywem , stwierdzam ,że głównym problemem jest człowiek Jak się coś źle ustawi ,albo probuje zrobic jakies zdjecie obiektu w ruchu (przy zlych ustawieniach aparatu itd) to potem wychodza roznosci wyzej opisane.
    Najlepsze jakosciowo fotki wychodza w zakresie f/2.5-9 (przynajmniej u mnie) , poza tym nie ma sie co przejmowac ,ze jakies zdjecie nie wyjdzie , taki juz urok focenia
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Domyślnie

Przede wszystkim to zrób test ze statywu - nie wiem jakie masz doświadczenie z takimi szkłami ale jak ktoś używa np trybu AF-S a później medytuje zamiast strzelać to wychodzi mydło i właśnie przede wszystkim wychodzi to na bliskich dystansach kiedy GO jest mniejsza więc najpierw spróbowałbym zrobić jakiś miarodajny test bo może to najzwyczajniej brak wprawy a nie wada szkła - w końcu GO na 1.8 a na 5.6 jest "trochę" inna
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czemil Zobacz posta
    ... Być może dałem się zwieść i próbowałem robić tym obiektywem nibymacro. I tak np ciężko było trafić w pręcik kiwiatu ( wymagało leciutkiego doostrzenia M) natomiast płatki były ok....
    Tak sobie myślę, że jeśli tak bardzo chciałeś bawić się w makro to może przekroczyłeś minimalną odległość ostrzenia. Sprawdź sobie to...
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Jeżeli chcesz sprawdzić czy masz ff/bf to zrób test z aparatem umieszczonym na statywie.

a po za tym to było już o tym...
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=55208
    D90+grip
    | S10-20 | N35G/1.8 | N50D/1.8 | N18-105 |Nissin Di622 II, triopo i takie tam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów