Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie stałka 50 AF czy AF-S

Czy warto kupić nikkora 50mm AF 1.8 do body bez śrubokręta i stroić ręcznie, czy dołożyć i kupić z AF-S. Chcę go używać z pierścieniam pośrednimi do makro. Czy wielką bolączką będzie brak AF przy portretach? Przewagą szkła bez silnika jest pierścień przesłony co dobre przy pierścieniu odwrotnego mocowania.

Domyślnie

Nie warto bo ceny nie są aż tak bardzo różne. Miałem 50 1.8 D z d60 i ostrzenie nie było miłe, bez porównania ze starym manualem.
    Teraz mam 50 1.4G i sobie chwale (z d90). Do body bez śrubokręta to już lepiej kupić 50 AI bo powinna być tańsza, a ostrzy się przyjemniej. Bierz AF-S.

Z pierścieniem pośrednim niema różnicy w praktyce, a z pierścieniem odwrotnego mocowania trzeba będzie dokupić popychacz przysłony do wersji G.

Tyle, że temat troszkę chyba nie do tego działu

Oszczędny w słowach Awatar wit-o
    Miasto
    Prudnik-Wrocław

Domyślnie

Lepiej wziac z af-s i miec spokoj, bo a nuz zamazysz zrobic kilka reportazowych shotow noca (jakis fireshow czy cos) i na manualu bedzie ciezko, zwlaszcza ze ten pierscien do najwygodniejszych nie nalezy moim zdaniem

Domyślnie

Czy optycznie te obiektywy sa takie same? Posiadajac srubokret jest sens dokladac do af-s?
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kzkzg Zobacz posta
    Czy optycznie te obiektywy sa takie same? Posiadajac srubokret jest sens dokladac do af-s?

Moim zdaniem nie. 50/1.8D jest jednym z lepszych o dziwo obiektywów z tą ogniskową u Nikona. Bije na głowę 50/1.4D mimo że jest ciemniejszy...

Domyślnie

Tylko ceną bije 1.4, tylko ceną.

Miasto
    Prudnik-Wrocław

Domyślnie

Takze uwazam ze mit ze optycznie bije 50/1.4 wzial sie ze stosunku cena/jakosc, optycznie nie powiedzialbym ze jest zdecydowanym faworytem

Domyślnie

Oj nie tylko ceną. Miałem oba, zostało 1.8. Musiałem albo dostać trefny egzemplarz 1.4 albo genialnie cudowny 1.8

Miasto
    Prudnik-Wrocław

Domyślnie

Ja rowniez zostalem przy 50/1.8 ale w moim przypadku kryterium byla cena

Domyślnie

a ja mam 50 1.4G, która jest ostra już od 1.6, w niektórych sytuacjach od 1.4, i mz plastyką wersja 1.4 zabija wersję 1.8. Tylko cena i AF może skusić do 1.8G.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów